Με συστηματικές παρεμβάσεις στη Βουλή και σχετική αρθρογραφία, έχω επανειλημμένα επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί. Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση συνολικά αδιαφορούν προκλητικά και αρνούνται να στηρίξουν έναν κλάδο που έχει πληγεί καίρια, όχι μόνο από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αυτή τη στιγμή, σημαντικές ποσότητες Κορινθιακής σταφίδας, περσινής παραγωγής, παραμένουν αδιάθετες και αποθηκευμένες. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα και επηρεάζει αρνητικά την τιμή παραγωγού για τη νέα χρονιά.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και γι’ αυτό το μείζον ζήτημα είναι μεγάλες. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει, ώστε να αποσυρθούν τα περσινά αδιάθετα αποθέματα. Δυστυχώς, δεν το έκανε ποτέ.
Το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής αδράνειας και αδιαφορίας το αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, καθώς η τιμή της σταφίδας γι’ αυτούς είναι τουλάχιστον 40% μικρότερη, σε σχέση με την περσινή.
Η κατάσταση αυτή γίνεται συνεχώς δυσκολότερη, καθώς η Κορινθιακή σταφίδα δεν έχει συμπεριληφθεί στις καλλιέργειες που έλαβαν έκτακτες ενισχύσεις αποσυμφόρησης των πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Ταυτόχρονα και οι αποζημιώσεις λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων καθυστερούν.
Όλα αυτά οδηγούν σε τεράστια συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών σταφίδας, που βρίσκονται σε απόγνωση.
Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να λάβει μέτρα, προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής της σταφίδας και παράλληλα να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί.
Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι το Κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας και στη συνέχεια να τις διοχετεύσει σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κλπ.).
Επίσης, ακόμα και τώρα, μπορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε πρόγραμμα απόσυρσης των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας περσινής παραγωγής μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος, όπως αυτό της «απόσταξης κρίσης» που εφαρμόστηκε για την αποσυμφόρηση του οινοποιητικού κλάδου.
Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιέργεια με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες. Δυστυχώς, μέσα σε μια δύσκολη υγειονομική και οικονομική συγκυρία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση επέλεξαν να την αφήσουν παντελώς απροστάτευτη. Επέλεξαν να αγνοήσουν επιδεικτικά μια δυναμική καλλιέργεια, που έχει συνδεθεί άμεσα με την τοπική οικονομία των περιοχών που καλλιεργείται. Ειδικά στην Ηλεία, η καλλιέργεια της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας αποτελεί το βασικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς. Οι κυβερνώντες έχουν χρέος να αντιληφθούν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου και να ασχοληθούν με τα μεγάλα προβλήματά του που απαιτούν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις.
(Δελτίο Τύπου)