Πρωτογενής Τομέας

Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπει τέλος σε αδικίες και ανισότητες

Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπει τέλος σε αδικίες και ανισότητες

Σπ. Λιβανός: Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες- Αλλάζει το πλαίσιο ελέγχων στην αγορά – Πιο αυστηρές οι κυρώσεις - Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη

Την εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που ως στόχο έχει την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα αλλάξει πλήρως το τοπίο ελέγχων και πληρωμών από τον Οργανισμό, ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αφορά τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Συνδιάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι 140 φορέων της περιοχής και διαδικτυακά την παρακολουθούν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων.

opekepe eksigiansi2

Όπως είπε ο κ. Λιβανός στόχος του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες είναι «να μπει τέλος στην αδικία και να πάψουν οι λίγοι επιτήδειοι με τις δόλιες και άδικες ενέργειές τους να ζημιώνουν τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά στην ελληνική γη.

«Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τους πραγματικούς αγρότες. Εκείνους που έχουν όντως ανάγκη τις επιδοτήσεις της ΕΕ και όχι εκείνους που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες ή κενά του συστήματος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι είναι και θα είναι στο πλευρό του γεωργού, του κτηνοτρόφου του αλιέα. Τις επόμενες μέρες είμαστε έτοιμοι και θα εξαγγείλουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα αλλάξουν οριστικά το τοπίο πληρωμών και ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιβανός το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το επεξεργάζεται μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημ. Μελά.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την κυβέρνηση της ΝΔ η αγροτική οικονομία υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και πυλώνα κοινωνικής συνοχής». Υπογράμμισε ακόμα ότι «ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει σημαντικότατες προοπτικές» και επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €. , σχεδόν στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ. Επίσης, καταφέραμε να αποφύγουμε την εξωτερική σύγκλιση, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων.

Πρόκειται για μια σημαντική εθνική μας επιτυχία, στην οποία, όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, με τις προσωπικές του παρεμβάσεις διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προκαλεί η νέα ΚΑΠ ο κ. Λιβανός σημείωσε :

1. Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. Βάζουμε τέλος στο φαινόμενο το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης να εισπράττει το 80% των πόρων.

3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023., Προχωράμε στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.

4. Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.

5. Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.

6. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.

7. Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

Τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα οφέλη της νέας ΚΑΠ είναι πολυδιάστατα. Η νέα ΚΑΠ σημαίνει:

ü Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.

ü Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,

ü Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας

ü Εεπένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες,

ü Ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών.

ü Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών - συνεργατικών σχημάτων.

ü Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης & κατάρτισης.

ü Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, όχι μόνο μέσω των ενισχύσεων αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης αύξησης της προστιθέμενης αξία των προϊόντων.

Τομές για μια συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός στο εκσυγχρονιστικό σχέδιο του ΥΠΑΑΤ μέσω μιας συγκροτημένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής. Είπε:

Προχωράμε σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις:

1. Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, ύψους 1 δισ. €, με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης. Επιπλέον, μμεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

2. Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

3. Αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωρήσαμε ήδη στην ίδρυση (6) Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και θα ακολουθήσουν και άλλα. Από αυτό το σχολικό έτος (2021 – 2022) θα αρχίσουν να «τρέχουν» 7 ειδικότητες

4. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.

5. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών.

6. Αναδεικνύουμε την «Ελληνική Διατροφή», ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής..

7. «Χτυπάμε» τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις και δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου.

Ιδιαίτερα για τους ελέγχους ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «ο ΕΦΕΤ μόνο κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 διενήργησε 4264 ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων, προχωρώντας στην κατάσχεση 37,5 τόνων ακατάλληλων προϊόντων και επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

«Επιπρόσθετα, προχωράμε σε βελτιώσεις του πλαισίου ελέγχου και κυρώσεων, με γνώμονα την απλοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων και την αυστηροποίησή τους. Ξεκινάμε με το πλαίσιο που αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του πλαισίου και για τα βιολογικά προϊόντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θωρακίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, τους δίνουμε την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί και, βεβαίως, προστατεύουμε στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς και τους καταναλωτές. Προστατεύουμε την ελληνική οικογένεια από όποιον κερδοσκοπεί σε βάρος της», υπογράμμισε ο ΥΠΑΑΤ.

Χτίζουμε μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα

Τέλος ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο όραμα της κυβέρνησης και του ίδιου για τον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως είπε όραμα της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι:

  • «η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη & η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα,
  • η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας &
  • η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Brandingκαι τις εξαγωγές.

«Θέλω η αγροτική μας παραγωγή μας να κερδίσει τον κεντρικό ρόλο που της αξίζει. Να πρωταγωνιστεί στην ελληνική οικονομία. Να στηρίζει την ελληνική κοινωνία, προάγοντας την κοινωνική συνοχή. Η εθνική μας ανάπτυξη σας διαβεβαιώνω θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών με κάθε τρόπο. Στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς. Ενισχύουμε τους νέους αγρότες. Προστατεύουμε το περιβάλλον. Παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα. Παρέχουμε ασφάλεια στον καταναλωτή. Ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης.

Χτίζουμε μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Γιώργος Στύλιος: Με τη νέα ΚΑΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, μεταξύ άλλων τόνισε:

"Ο παραγωγός, με τη νέα ΚΑΠ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Του δίνονται περισσότερα χρήματα, με έμφαση στην ποιότητα και την εξειδίκευση, για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας υπεραξία. Ο παραγωγός, γίνεται συμμέτοχος στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών στόχων της χώρας. Αποκτά ενισχύσεις - επιδοτήσεις, οι οποίες του δίνονται μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων. Δημιουργείται, έτσι, ένας νέος οδικός χάρτης, ανοίγονται νέοι δρόμοι, για τον αγροδιατροφικό κλάδο και γίνεται πράξη, ένα νέο μοντέλο για την υλοποίηση της ΚΑΠ."

opekepe eksigiansi3

Σταύρος Καλαφάτης: Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη κ. Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι με προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης- καταφέραμε και εξασφάλισαμε μέσω της νέας ΚΑΠ, πόρους 19,36 δισ. ευρώ όσους δηλαδή και στην τρέχουσα περίοδο. Κι αυτό, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. οι πόροι για τη νέα περίοδο μειώθηκαν κατά 10%.

«Είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε βάλει σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα. Ότι δεν ξεχνάμε τη συμβολή των ανθρώπων του μόχθου στην προσπάθεια της χώρας για την επιτάχυνση της Ανάπτυξης. Ότι εξασφαλίζουμε τους πόρους που χρειάζονται και προωθούμε τα σχέδια που απαιτούνται για το πέρασμα της αγροτικής παραγωγής -της γεωργίας και της κτηνοτροφίας- στη νέα εποχή, της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής επανάστασης» είπε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε :

“Δίνουμε έμφαση δράσεις για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όπως και στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα με καινοτόμες δράσεις και ψηφιοποίηση της παρακολούθησης της παραγωγής. Αλλά και την έμπρακτη ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους νέους παραγωγούς. Αλλά και να διαθέσουμε 440 εκατομμύρια το χρόνο σε οικολογικά προγράμματα. Επειδή το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, απαιτεί τη συμπόρευση ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος”.

Τζιτζικώστας: Διεκδικούμε τη μερίδα του λέοντος αφού παράγουμε το ¼ του ΑΕΠ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η περιφέρειά του η οποία είναι πρώτη στις εξαγωγές και παράγει το ¼ του ΑΕΠ στην αγροτική παραγωγή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας καθώς ο πρωτογενής τομέας θα πρωταγωνιστήσει, όπως είπε, στην προσπάθεια αυτή. Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Θύμισε ότι η περιφέρειά του είναι πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων σε ό,τι αφορά στα σχέδια βελτίωσης καθώς απορρόφησε περισσότερα από 148 εκατ. ευρώ με οφελούμενους περίπου 2.400 αγρότες. Ωστόσο επειδή υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και περίπου 1.500 αγρότες είναι επιλαχόντες, ζήτησε σε επόμενη προκήρυξη τα ποσά που θα κατανεμηθούν να γίνουν με βάση το ενδιαφέρον που θα υπάρχει ανά περιφέρεια. «Η Περιφέρεια που παράγει το ¼ του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να έχει το μερίδιο του λέοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε επίσης οι αιτήσεις για τα νέα προγράμματα να είναι πλήρως ψηφιοποιημένα και να μην υπάρχει φυσικός φάκελος αλλά μόνο ψηφιακός για να τρέξουν πιο γρήγορα.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως σε κτηνιάτρους και γεωπόνους με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μη μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς.

Τέλος, τόνισε, ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για την ελληνική γεωργία και ζήτησε στο σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ να υπάρξουν αυξημένα κονδύλια για αρδευτικά έργα.

Κ. Μπαγινέτας: Οι προτεραιότητές μας για τη νέα περίοδο

Ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ είπε ότι δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε συνδυασμό με τις αδιαμφισβήτητες ανάγκες του αγροδιατροφικού μας τομέα. “Kαλούμαστε να σχεδιάσουμε την πρότασή μας με γνώμονα ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και θα πρέπει να τους κατευθύνουμε παραγωγικά και αναπτυξιακά, ώστε κάθε ευρώ να πιάσει τόπο και να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα του αγροτικού μας τομέα» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε στο δικό μας σχεδιασμό για το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο, το οποίο θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές.

Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που εστιάζει μεταξύ άλλων:

1. στη στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

2. στην ενθάρρυνση και στήριξη του συνεργατισμού,

3. στη στήριξη των νέων,

4. στην ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλου και

5. στην προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, την συμβουλευτική υποστήριξη, την συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες θα δομήσουμε την πρόταση μας για την νέα περίοδο

Καλογήρου: Στόχος μας να άρουμε τις στρεβλώσεις και ανισότητες

Η ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου σε παρέμβασή της μεταξύ άλλων είπε:

«Με τη νέα ΚΑΠ στοχεύουμε: Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι, να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει: Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών και γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, νέες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με παράλληλη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους της περιοχής, ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών, ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις