Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει σε πολλούς παραγωγούς τα «ραβασάκια» της ΔΕΗ καθώς η υπηρεσία ζητάει σε όλους όσοι διαθέτουν αγροτικό ρεύμα να το επιβεβαιώσουν μέσω της δήλωσής τους στο ΟΣΔΕ.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει όμως είναι ότι μέχρι πρότινος η ενημέρωση του αριθμού παροχής ή του τύπου της άρδευσης δεν καθιστούσε απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να λάβουν οι παραγωγοί την επιδότησή τους με αποτέλεσμα σε πολλές αιτήσεις το στοιχείο αυτό να απουσιάζει.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι: «Από τον Αύγουστο έχουν ξεκινήσει να δέχονται επιστολές από την ΔΕΗ αρκετοί πολίτες που διαθέτουν αγροτικό ρεύμα και τους ζητάει να κάνουν επιβεβαίωση με την δήλωση του ΟΣΔΕ.
Η διαδικασία αυτής της ενημέρωσης θα ισχύει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, από τέλος Σεπτεμβρίου που ήταν αρχικά και απ’ όσο έχουμε ενημερωθεί τα γραφεία της Δ.Ε.Η. θα είναι ανοιχτά καθημερινά μέχρι και τις 7:30 το απόγευμα προκειμένου να δέχονται τα δικαιολογητικά. Το κακό είναι ότι αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν ενημερώσει τους αριθμούς παροχής ή τον τύπο της άρδευσης στα αγροτεμάχια που καλλιεργούν στο ΟΣΔΕ γιατί δεν ήταν απαραίτητο στοιχείο για να πάρουν την επιδότησή τους.
Έχει γίνει μία ενημέρωση στην ΔΕΗ τοπικά τουλάχιστον, προκειμένου να ενημερώσουν και τις κεντρικές υπηρεσίες, ότι το ΟΣΔΕ αυτή τη στιγμή δεν δέχεται μεταβολές και ότι είναι σε φάση επεξεργασίας για να πληρωθεί η προκαταβολή τον Οκτώβριο. Ως εκτούτου πιθανές αλλαγές μπορούν να γίνουν από το Νοέμβριο που θα έχει κλείσει η διαδικασία της ΔΕΗ ή αλλιώς θα πρέπει να δεχθούν ότι θα γίνουν σωστά οι καταχωρήσεις των αριθμών παροχής του ρεύματος και οι αρδεύσεις στο καινούργιο ΟΣΔΕ που θα γίνει το 2022.
Στην παρούσα φάση υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ακόμα και στους παραγωγούς που δεν είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ καθόλου χωράφια να υποβάλουν μία δήλωση για να την προσκομίσουν στην ΔΕΗ. Αυτό όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πότε θα είναι εφικτό».
Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Κωνσταντόποιυλος από την πλευρά της ΔΕΗ δεν έχει γίνει λόγος για διακοπή του ρεύματος σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόκειται όμως να προχωρήσει σε αλλαγή του τιμοκαταλόγου δηλαδή από αγροτικό να μετατραπεί σε εμπορικό.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως αυτόματα θα σήμαινε ένα επιπλέον βαρύ έξοδο για το πορτοφόλι του αγρότη, το οποίο ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα καθώς το κόστος καλλιέργειας είναι αρκετά επιβαρυμένο.