Πρωτογενής Τομέας

Η χρηματοδότηση για τις υποδομές και τα μέτρα που έρχονται

Η χρηματοδότηση για τις υποδομές και τα μέτρα που έρχονται

Τι είπε για ελέγχους στην αγορά και ανταγωνιστικότητα των αγροτών ο Σπ. Λιβανός.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια - Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανός.

Για την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών

Υπενθύμισε ότι μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο ψηφίστηκε ο νόμος 4792/2021, για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων, «μετά από ουσιαστικό διάλογο και υιοθέτηση από μέρους μου προτάσεων της αντιπολίτευσης». Έναν νόμο που ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι θα πληρώνονται πλέον εντός 30 ημερών για τα ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και εντός 60 ημερών για τα υπόλοιπα. Μάλιστα μπορώ να ανακοινώσω ότι εντός των επόμενων ημερών και μέσα στο πλαίσιο των προθεσμιών του νόμου, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, που θα ορίζει τα προϊόντα που θα εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του καθώς και τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής των καταγγελιών.

Για την βελτίωση των υποδομών

Μέσω του Μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προχωρούν τα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν:

  • 40 εκ. ευρώ για μικρά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα υποδομής.
  • 43 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς.

Παράλληλα, στα άμεσα μέτρα που αναμένονται οι προκηρύξεις το επόμενο διάστημα θα δοθούν:

  • 180 εκ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • 41 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας της παραγωγής σε εμβληματικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι μέσω της πιστοποίησης κατά Agro.
  • 490 εκ. ευρώ για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία
  • 150 εκ. ευρώ για τη μείωση των νιτρικών στη Γεωργία
  • Αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα νέων αγροτών σε 420 εκ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

Μίλησε για τα έργα που προγραμματίζονται τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου. Ειδικά «μέσω της σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα θα μοχλεύσουμε σχεδόν 2 δις ευρώ για την υλοποίηση 18 έργων για την αποτελεσματικότερη άρδευση των αγροτικών εκτάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Λιβανός.
Επίσης, ξεμπλοκάρουν πολλά έργα που ήταν ήδη ενταγμένα στο ΠΑΑ 2014-2020 προς όφελος της Ελληνικής υπαίθρου.

Επιπλέον, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ώστε να υπάρξει ένα τέλος στην κακοδιαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Για τους ελέγχους στην αγορά:

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και προχώρησε σε σύγκριση με το τι γινόταν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Επί ημερών μου στο Υπουργείο επιβλήθηκαν τα δύο μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ για παράβαση των κανόνων του ΠΟΠ. 260.000 ευρώ και 160.000 ευρώ. Λένε ότι είναι μικρά τα πρόστιμα. Είναι αυτά που προβλέπει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Σύντομα προχωρήσουμε σε αλλαγές, Πρόσφατα, δε, υπήρξε προσωρινή ανάκληση της άδειας παραγωγής ΠΟΠ σε άλλη εταιρεία. Επανασυστήσαμε τις αρμόδιες επιτροπές που εξέταζαν τις υποθέσεις στο Υπουργείο και οι οποίες παρέμεναν ανενεργές για χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης της πιστοποίησης παραγωγής βιολογικών προϊόντων στις επιχειρήσεις που παραβίασαν τη νομοθεσία. Το Πάσχα που μας πέρασε, διεξήχθησαν 6.673 έλεγχοι όταν το 2019 είχαν γίνει μόλις 500. Αυτό για να αποδεικνύεται με νούμερα ποιος στην πράξη επιδιώκει την πάταξη των ελληνοποιήσεων και την ενίσχυση των τιμών των παραγωγών.

Παράλληλα, και στους δύο τομείς, τόσο στα ΠΟΠ-ΠΓΕ όσο και στα βιολογικά, σύντομα θα έχουμε έτοιμες νέες υπουργικές αποφάσεις, ώστε να καλυφθούν κενά του υφιστάμενου συστήματος, να καταστεί ταχύτερη η διαδικασία και να προβλέπονται αυστηρότερες ποινές.

Προχωράμε, επίσης, σύγχρονα συστήματα, όπως το Artemis plus, ώστε να περάσουμε ένα βήμα μπροστά από όσους επιδιώκουν να παραβούν τεχνηέντως το νόμο.

Στο τομέα των ΠΟΠ-ΠΓΕ από το 2016 έως το 2019 πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν μέσω της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων; Η απάντηση είναι απλή. Κανένα. Μηδέν. Εδώ δεν βάζατε τις επιτροπές καν να συνεδριάζουν», είπε ο Σπ. Λιβανός.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα