Πρωτογενής Τομέας

ΕΒΕ Ηλείας: Ενηημέρωση για το Leader της αλιείας

ΕΒΕ Ηλείας: Ενηημέρωση για το Leader της αλιείας

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, έρχεται να δώσει ελπίδα αλλά και να ανοίξει νέους δρόμους επιχειρηματικότητας στον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων του νομού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Leader, του οποίου οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές κατά την διάρκεια της χθεσινής ημερίδας της ΑΝΟΛ στο Επιμελητήριο Ηλείας και αφορά μια σειρά επενδύσεων στον τομέα της επαγγελματικής αλιείας, του αλιευτικού τουρισμού, της υδατοκαλλιέργειας, του εκσυγχρονισμού των σκαφών αλλά και των επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού.

anol 3

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο νομό μας και έχει μεγάλη σημασία να πετύχει όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο διευθυντής της αναπτυξιακής Ολυμπίας Νίκος Θεοφιλόπουλος για να μπορούμε να το επεκτείνουμε και να λάβουμε μεγαλύτερα ποσά. «…Το πρόγραμμα είναι μικρό σε προϋπολογισμό κυμαίνεται περίπου στο 1 εκατομμύριο δημόσιας δαπάνης, ευελπιστούμε όμως ότι θα υπάρξουν και πρόσθετοι πόροι εφόσον υπάρχουν προτάσεις ενδιαφέρουσες. Η περιοχή έχει επιλεγεί με βάση κάποια χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν την απόσταση από την θάλασσα και την εξάρτηση των περιοχών αυτών από την αλιεία, δηλαδή από τους επαγγελματίες ψαράδες.

Όταν έγινε η επιλογή των περιοχών αυτών έγινε με βάση κάποια κριτήρια, πόσοι επαγγελματίες αλιείς υπάρχουν σε κάποια περιοχή με βάση τα στατιστικά στοιχεία του 2011.

Επομένως είναι συγκεκριμένες οι τοπικές κοινότητες» επεσήμανε ο κ. Θεοφιλόπουλος διευκρινίζοντας επίσης ότι οι δυο μεγάλες πόλεις ο Πύργος και η Αμαλιάδα δεν είναι στο πρόγραμμα, ενώ από την Αμαλιάδα εντάσσονται μόνο οι οικισμοί Κουρούτας και Παλουκίου.

Όπως τονίστηκε επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο νομό υπάρχουν πολλοί ψαράδες αλλά είναι λίγοι οι επαγγελματίες αλιείς, γεγονός που δημιουργεί ένα πρόβλημα για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος ανέφερε πως στόχος είναι να ενισχυθεί η μελετητική παρουσία στην Ηλεία έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης της συνολικής δραστηριότητας στα προγράμματα από τις επιχειρήσεις, καθώς υπολειπόμεθα σε υποβολές σε επιχειρηματική δράση, γεγονός που πρέπει βαθμιαία να ξεπεραστεί. «Παρατηρώ ότι υπάρχει μία φοβία στα προγράμματα κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύει.

Μία ενίσχυση μίας επιχειρηματικής δράσης έχει πολλαπλά οφέλη καθώς δημιουργείται μέσα από την δραστηριότητα αυτή μία μόχλευση σε όλη την κοινωνία κάτι το οποίο το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη αυτή τη στιγμή. Κάποια στιγμή πρέπει να περάσουμε και σε ένα άλλο επίπεδο να βελτιώσουμε τις προτάσεις μας, να δούμε αν μπορούμε να έχουμε περισσότερη καινοτομία, προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα, κάτι το οποίο όλοι συζητάμε αλλά δεν ξέρω σε πιο σημείο το έχουμε καταφέρει. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε αυτή την διαδικασία…» σημείωσε ο κ. Νικολούτσος.

anol 2

Ακολούθως η οικονομολόγος Αναστασία Γκαβού ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος εξηγώντας ότι: «Το πρώτο κομμάτι αφορά τις μη κρατικές ενισχύσεις, αυτό σημαίνει επενδύσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τους αλιείς. Τους επαγγελματίες αλιείς, την υδατοκαλλιέργεια, την μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων και μόνο. Είναι το κομμάτι δηλαδή που αφορά καθαρά τους αλιείς. Το δεύτερο κομμάτι που αφορά κρατικές ενισχύσεις και το deminimis, δηλαδή περιορισμός στο ποσοστό επιχορήγησης 200.000, εδώ μιλάμε για ένα μικρότερο leader. Δηλαδή μιλάμε για εστιατόρια, καταλύματα, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, υπάρχουν μέσα πάρα πολλοί τομείς και δραστηριότητες όπου μπορεί να κάνει κάποιος πρόταση. Η βαρύτητα βέβαια είναι σαφής ότι δίνεται στην πρώτη περίπτωση στις επενδύσεις που αφορούν κυρίως τους αλιείς.

Μιλάμε για συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είναι παράκτιες περιοχές γύρω από την λίμνη Πηνειού. Δεν μιλάμε για ορεινές περιοχές ή περιοχές της ενδοχώρας» επεσήμανε η κα Γκαβού και εξήγησε ότι στόχος είναι η επίτευξη της βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής, της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και οι δράσεις που να αφορούν την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας της ζωής του τοπικού πληθυσμού.

«Γενικά τα σημεία τα οποία θα παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση των αιτήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν. Τα κριτήρια δηλαδή με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή. Παίζουν μεγάλη σημασία τα στοιχεία που αφορούν την ίδια την αίτηση, κατά πόσο έχει υποβληθεί εγκαίρως, αν είναι ορθά συμπληρωμένο το τεχνικό δελτίο, αν είναι επιλέξιμο, αν έχει χρονοδιάγραμμα εντός των ορίων και τα λοιπά. Το δεύτερο στάδιο αφορά κριτήρια που εξετάζονται σε σχέση με την σαφήνεια της πρότασης, με τις προσφορές αν υπάρχουν μέσα, αν υπάρχει σωστή κατανομή του προϋπολογισμού κτλπ. Η επόμενη κατηγορία κριτηρίων αφορά κατά πόσο η αίτηση ενσωματώνει οριζόντιες πολιτικές, δηλαδή αν περιέχει ενέργειες που προάγουν την ισότητα, αν εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε άτομα με ΑμεΑ, συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη κλπ.

Επόμενη κατηγορία αφορά στην αίτηση αν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του τοπικού μας προγράμματος, τις ειδικές στρατηγικές, αν συνεισφέρει στην αύξηση της απασχόλησης, αν είναι βιώσιμη και αν εφαρμόζει νέες τεχνολογίες.

Η τελευταία κατηγορία έχει σχέση με την ωριμότητα της πράξης κατά πόσο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι μελέτες, οι έρευνες, οι αδειοδοτήσεις που μπορεί να χρειάζονται σε σχέση με την εμπειρία του επενδυτή ή αν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης ιδίων κεφαλαίων. Ένα κομμάτι το οποίο βαθμολογείται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

anol 4

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων, ενώ οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και ώρα 3.00. Είναι πολύ σημαντικό όπως διευκρινίστηκε στην ημερίδα οι αιτήσεις να γίνουν εντός του χρονοδιαγράμματος καθώς στη συνέχεια το σύστημα κλειδώνει.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις των αλιέων η κα Γκαβού ανέφερε πως: «… ξεκινάμε με επενδύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τον αλιευτικό τουρισμό. Μιλάμε για κάποιους δικαιούχους επαγγελματίες αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια αλιείας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρηματοδοτηθούν για επενδύσεις στο σκάφος τους, να κάνουν βελτιώσεις δηλαδή στο σκάφος τους, να κάνουν επενδύσεις που να έχουν σχέση με τον αλιευτικό τουρισμό, περιβαλλοντικές υπηρεσίες ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν κάποιον εξοπλισμό στο σκάφος, δαπάνες για την προώθηση αυτού του πράγματος, εργαστηριακό εξοπλισμό, μελέτες, δαπάνες που να έχουν σχέση με την εκπαίδευση, είτε ανάπτυξη κάποιων χώρων μικρής εμπορίας για την πώληση πάνω στο σκάφος των αλιευμάτων.

Το ποσοστό επιχορηγήσεις είναι 50%, Υπάρχει εδώ κατώτατο όριο 2000 και ανώτατο όριο 75.000 € για δημόσια δαπάνη και όχι για σύνολο προϋπολογισμού. Δεύτερη ενέργεια είναι μεταποίηση προϊόντων αλιευμάτων και υδατοκαλλιέργειας, πράξεις οι οποίες έχουν σαν στόχο να κάνουν μεταποίηση προϊόντων από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια. Στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας, την μεταποίηση των αλιευμάτων και τον υπο προϊόντων αυτών, προϊόντων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας αν υπάρχουν και την δημιουργία νέων προϊόντων. Εδώ έχει σημασία ότι μπαίνει και το εμπόριο των ψαριών είτε χονδρικό είτε ιδανικό» τόνισε η κα Γκαβού.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα