Πρωτογενής Τομέας

ΔΑΟΚ Ηλείας: Δακοκτονία σε 5 ζώνες

ΔΑΟΚ Ηλείας: Δακοκτονία σε 5 ζώνες

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2021, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος δολωματικός ψεκασμός στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

Ομάδα 1η

:

Λυγιά, Βαρθολομιό, Μάχου, Δήμητρα και Καλύβια Μυρτουντίων

Ομάδα 2η

:

Αμαλιάδα, Καρδαμάς και Κορυφή

Ομάδα 3η

:

Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, Κατάκολο,

Σκουροχώρι, Γρανιτσέικα, Βυτινεϊκα και Άγιος Ιωάννης

Ομάδα 7η

:

Αλφειούσα, Επιτάλιο, Αγρίδι, Ανεμοχώρι και Ράχες

Ομάδα 8η

:

Ξηροχώρι, Ζαχάρω, Σχίνοι, Αρήνη, Ροδινά, Καλίδονα, Κακόβατος,

Νεοχώρι και Ταξιάρχες

Επισημαίνεται ότι στην 2η Ομάδα στις Τ.Κ. Αμαλιάδας και Καρδαμά ο δολωματικός ψεκασμός θα είναι τοπικός και εστιασμένος.

Τo εντομοκτόνo σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί στους δολωματικούς ψεκασμούς στην 1η, 2η, 7η και 8η Ομάδα είναι το DECIS PROFI 25 WG με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή στις 7μέρες.

Τα εντομοκτόνα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν στους δολωματικούς ψεκασμούς στην 3η Ομάδα για τις Τ.Κ. Σκουροχωρίου, Γρανιτσεϊκων, Βυτινεϊκων και Αγίου Ιωάννη είναι το DECIS PROFI 25 WG με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή στις 7μέρες και για τις Τ.Κ. Μυρτιάς, Σκαφιδιάς, Αγίου Ηλία,

Λεβεντοχωρίου, Κορακοχωρίου και Κατακόλου το SUCCESS 0,24 CB με χρόνο αναμονής πριν τη συγκομιδή στις 14 μέρες.

Στην περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί προτίθενται να συγκομίσουν πριν την παρέλευση του χρόνου αναμονής από τον ψεκασμό, να το γνωστοποιήσουν στον εργολάβο ή/και στο συνεργείο ψεκασμού της περιοχής. Τονίζεται ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή όπως αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος γεωργικού φαρμάκου.

Επισημαίνουμε ότι:

  1. Το πρόγραμμα ψεκασμών του κάθε ψεκαστικού συνεργείου θα είναι αναρτημένο σε πίνακες ανακοινώσεων και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοκαλλιεργητές.
  2. Οι ελαιοκαλλιεργητές υποχρεούνται κατά τις ημέρες των ψεκασμών να έχουν ανοικτά τα λιοστάσια τους για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού και να διατηρούν τα λιοστάσια τους καθαρά και προσβάσιμα.
  3. Λιοστάσια κλειστά, με υψηλή αυτοφυή βλάστηση, χωρίς πρόσβαση για γεωργικό ελκυστήρα (ή για ψεκαστές όπως προβλέπεται) δεν θα ψεκάζονται.
  4. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους τις ημέρες των ψεκασμών για να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (πρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να απομακρύνονται πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν, να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους.
  8. Κατά τον ψεκασμό θα διασπείρονται 300 cm3 περίπου ψεκαστικού διαλύματος ανά ψεκαζόμενο δέντρο κανονικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η παρουσία των παραγωγών στα λιοστάσια τους συμβάλει τα μέγιστα στον έλεγχο και στην επιτυχία της εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας.

Μετά το πέρας των παραπάνω δολωματικών ψεκασμών και εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για τη δραστηριότητα του εντόμου και την προσβολή απ’ αυτό, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς να επιθεωρούν τις ελαιοκαλλιέργειές τους, να πραγματοποιούν δειγματοληψίες ελαιοκάρπου για να ελέγχουν την δακοπροσβολή και στις περιπτώσεις που το επίπεδο προσβολής είναι υψηλό, να προβούν σε ψεκασμούς για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, όπου αυτό απαιτείται, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ. 2621360-140, 145,155.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup