Πρωτογενής Τομέας

Έκτακτα μέτρα για στήριξη αμπελουργών και παραγωγών οπωροκηπευτικών

Έκτακτα μέτρα για στήριξη αμπελουργών και παραγωγών οπωροκηπευτικών

Τα μέτρα στήριξης εγκρίθηκαν χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, τα οποία εγκρίθηκαν χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν την αύξηση της στήριξης για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας, και την παράταση των μέτρων ευελιξίας που εφαρμόζονται ήδη, έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών - που συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής - θα αντισταθμιστεί, ώστε να μην είναι χαμηλότερη από το 85 % του επιπέδου του προηγούμενου έτους.

Τα έκτακτα μέτρα για τον αμπελοοινικό τομέα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να τροποποιούν τα εθνικά τους προγράμματα στήριξης ανά πάσα στιγμή, ενώ συνήθως αυτό μπορεί να γίνει μόνο δύο φορές το χρόνο (έως την 1η Μαρτίου και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, αντίστοιχα).
  • Σε ό,τι αφορά δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης, αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, πρώιμο τρύγο και επενδύσεις, η δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερης συνεισφοράς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
  • Η συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ στην ασφάλιση της συγκομιδής αυξήθηκε από 70 % σε 80 % έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.
  • Η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας διπλασιάστηκε από: 10%, 8% και 4% κατά το πρώτο, το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής της, σε 20 %, 16 % και 8 %.
  • Παράταση των δυνατοτήτων ευελιξίας που χορηγήθηκαν για τα μέτρα του προγράμματος για τον αμπελοοινικό τομέα έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη της ΕΕ προς τις οργανώσεις παραγωγών - η οποία συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής του έτους - θα αντισταθμίζεται τουλάχιστον στο 85% του επιπέδου του προηγούμενου έτους, ακόμη και αν η αξία του τρέχοντος έτους είναι χαμηλότερη. Η αποζημίωση αυτή θα παρέχεται όταν: η μείωση της παραγωγής συνδέεται με φυσικές καταστροφές, κλιματικά φαινόμενα, ασθένειες φυτών ή προσβολή από παράσιτα? είναι εκτός του ελέγχου της οργάνωσης παραγωγών και κατά τουλάχιστον 35 % χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, εάν οι παραγωγοί αποδείξουν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα κατά της αιτίας της μείωσης της παραγωγής, η αξία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη θα είναι η ίδια με εκείνη του προηγούμενου έτους.

Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Επίτροπος Γεωργίας, δήλωσε σχετικά: «Από τους εαρινούς παγετούς, τις πλημμύρες, έως τα κύματα καύσωνα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον αμπελοοινικό τομέα και τον τομέα των οπωροκηπευτικών κατά το τρέχον έτος. Οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες δε, επήλθαν αφότου διανύσαμε ήδη ένα δυσχερές έτος το 2020, λόγω της κρίσης της νόσου Covid-19. Αυτά τα τόσο αναγκαία μέτρα στήριξης θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε ολόκληρη την ΕΕ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επιπλέον εκείνων που είχαν ήδη προταθεί το 2020 και επεκτάθηκαν το 2021».

Ιστορικό

Λόγω των πρωτοφανών δυσχερειών που επέφερε η πανδημία Covid-19, εγκρίθηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων τον Μάιο του 2020. Τα μέτρα αυτά συμπληρώθηκαν από μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου 2020.
Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, εγκρίθηκε σήμερα σειρά μέτρων υπό τη μορφή εκτελεστικών πράξεων. Όσον αφορά τις κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, θα πρέπει να υποβληθούν σε 2μηνη περίοδο ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup