Πρωτογενής Τομέας

Οινάμπελα: Οι νέες φυτεύσεις ανά περιφέρεια - Τι ισχύει για Δυτ. Ελλάδα

Οινάμπελα: Οι νέες φυτεύσεις ανά περιφέρεια - Τι ισχύει για Δυτ. Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις νέες φυτεύσεις αμπέλων αναδείχτηκε η περιφέρεια Θεσσαλίας την περίοδο 2019/2020.

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα εξήγαγε η επεξεργασία των στοιχείων των εκτάσεων οιναμπέλων, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, με βάση τις δηλώσεις απογραφής, που αποστέλλει το ΥπΑΑΤ στην Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις απογραφής των δυο τελευταίων περιόδων 2018/2019 και 2019/2020, που επεξεργάστηκε η ΚΕΟΣΟΕ, στη Θεσσαλία, η οποία κατατάσσεται έβδομη περιφέρεια στην επικράτεια από άποψη συνολικών εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτεύτηκαν την περίοδο 2019/2020 961,1 στρέμματα αμπελώνων. Οι φυτεύσεις αυτές την κατατάσσουν στην πρώτη θέση από άποψη ρυθμού επέκτασης του υφιστάμενου αμπελώνα με αύξηση 2,33%.

Να τονισθεί ότι η φύτευση 961,1 στρεμμάτων προφανώς αφορά κτηθείσες Άδειες Φύτευσης της προηγούμενης τριετίας και δεν σχετίζεται με ληφθείσες Άδειες Φύτευσης μόνο από το προηγούμενο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι στην εν λόγω Περιφέρεια οι δικαιούχοι προβαίνουν στις εγκριθείσες φυτεύσεις, χωρίς μεγάλες απώλειες, όσον αφορά τη διαφορά εγκρίσεων και πραγματικών φυτεύσεων.

Δεύτερη όπως προκύπτει από τον συνοδευτικό πίνακα κατατάσσεται η περιφέρεια της Πελοποννήσου, η οποία όμως είναι η πρώτη περιφέρεια από άποψη συνολικών εκτάσεων, με 887,4 στρέμματα και ποσοστό αύξησης της συνολικής της επιφάνειας με οινάμπελα 0,88%.

Τρίτη με σημαντική δυναμική (συνδυασμός υφιστάμενης έκτασης, νέων φυτεύσεων και ποσοστού αύξησης που είναι το δεύτερο υψηλότερο) κατατάσσεται η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με 583,2 στρέμματα και ποσοστό αύξησης 2,2%.

Με θετικό πρόσημο εμφανίζονται επίσης, οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (420,2 στρέμματα), Κεντρικής Μακεδονίας (383,2 στρέμματα), Αττικής (209,3 στρέμματα), Ηπείρου (140,6 στρέμματα), Αν. Μακεδονίας-Θράκης (67,8 στρέμματα) και τέλος του Ν. Αιγαίου (18,2 στρέμματα).

Αντίθετα αρνητική πρωτιά στη μείωση εκτάσεων κατέχει η περιφέρεια της Κρήτης, στην οποία παρατηρείται παρά τη χορήγηση Αδειών Φύτευσης, υποχώρηση των φυτεμένων εκτάσεων το 2019/2020 κατά 226,7 στρέμματα.

Μείωση επίσης παρατηρείται στις περιφέρειες Β. Αιγαίου (42,1 στρέμματα), Ιονίων Νήσων (38,86 στρέμματα) και Κεντρικής (Στερεάς) Ελλάδας και Εύβοιας (27 στρέμματα).

Να διευκρινισθεί ότι οι απογραφές εκτάσεων βασίζονται στις μεταβολές του Αμπελουργικού Μητρώου, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις των αμπελουργών είτε αφορούν νέες φυτεύσεις, είτε δηλώσεις αποχαρακτηρισμού (κυρίως λόγω εγκατάλειψης) των εκτάσεων.

Ερώτημα παραμένει πόσες εκτάσεις ενώ είναι εγκαταλελειμμένες, δεν εμφανίζονται ως τέτοιες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Μια προσέγγιση της τάξης μεγέθους των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων μπορεί να προκύπτει από τη σύγκριση των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Συγκομιδής (περίπου για 350.000 στρέμματα) σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις (627.000 στρέμματα). Εκτιμήσεις υπολογίζουν τις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις μεταξύ 130.000 στρεμμάτων και 180.000 στρεμμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόκληση, όσον αφορά τη δυνατή αξιοποίησή τους.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup