Πρωτογενής Τομέας

Η ακτινογραφία της παγκόσμιας γεωργίας

Η ακτινογραφία της παγκόσμιας γεωργίας

Η Παγκόσμια Στατιστική Επετηρίδα Τροφίμων και Γεωργίας του 2021 από τον FAO.

Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του παγκόσμιου επισιτιστικού και γεωργικού τοπίου και μια περίληψη δεδομένων για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη γεωργία περιλαμβάνει η ετήσια Στατιστική Επετηρίδα, την οποία δημοσίευσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η έκδοση του 2021, περιέχει δεδομένα για τέσσερις θεματικούς τομείς:

  • τις οικονομικές πτυχές της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιεία
  • τάσεις παραγωγής, εμπορίου και τιμών
  • επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή και
  • περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κάθε κεφάλαιο βασίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να περιγράψει, μέσω κειμένου και διαγραμμάτων, τις τάσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη γεωργία, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Είναι ένα απαραίτητο σημείο αναφοράς για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ερευνητές και αναλυτές, καθώς και απλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό μονοπάτι της διατροφής και της γεωργίας.

Η Στατιστική Επετηρίδα ανανεώθηκε το 2020 με την ευκαιρία της 75ης επετείου του FAO, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει ο Οργανισμός στα δεδομένα και τις στατιστικές ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στον πυρήνα των προσπαθειών μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η επετηρίδα είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή με διαδραστικά γραφήματα και σύνολα δεδομένων με δυνατότητα λήψης. Η επετηρίδα συνοδεύεται από το Statistical Pocketbook του FAO, το οποίο παρέχει μια γρήγορη και εύκολη αναφορά στα κύρια γεγονότα και τις τάσεις των τροφίμων και της γεωργίας.

Η γεωργία είναι ένας σημαντικός τομέας για την παγκόσμια οικονομία. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια προστιθέμενη αξία που παράγεται από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία αυξήθηκε κατά 73% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2000 και 2019, φθάνοντας τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Όχι μόνο αυτό, αλλά η γεωργία παρείχε απασχόληση σε 874 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, συνολικά 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Η συνολική παραγωγή πρωτογενών καλλιεργειών αυξήθηκε κατά 53% μεταξύ 2000 και 2019, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 9,4 δισεκατομμυρίων τόνων το 2019. Η μισή παγκόσμια πρωτογενής φυτική παραγωγή αποτελείται από μόλις τέσσερις καλλιέργειες: ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι.

Η παραγωγή φυτικών ελαίων έχει αυξηθεί απότομα λόγω της ζήτησης για φοινικέλαιο, με την παραγωγή να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ 2000 και 2018. Η παραγωγή κρέατος σημείωσε επίσης αύξηση κατά 44% μεταξύ 2000 και 2019 φτάνοντας τους 337 εκατομμύρια τόνους.

Παρά την αυξανόμενη ποσότητα τροφίμων που παράγεται, το παγκόσμιο επίπεδο του υποσιτισμού έχει αυξηθεί απότομα μεταξύ 2019 και 2020, υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού. Σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού υπέφερε από πείνα το 2020, σε σύγκριση με 8,4% το 2019.

Στο θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η δασική έκταση μειώθηκε κατά 94 εκατομμύρια εκτάρια - περίπου όσο η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας - μεταξύ 2000 και 2019.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup