Γεωπονική συνάντηση στην Καυκανιά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (13/11/2021) με θέμα την ασφάλεια και την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ύστερα από πρόσκληση της Αναπτυξιακής Στρεφίου και την υποστήριξη της τοπικής Κοινότητας Καυκωνίας.
Κεντρικός ομιλητής ο κ. Νίκος Κουτσούκος, χημικός, συνιδρυτής και Πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει το 87% των δενδρωδών καλλιεργειών. Η Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, όμως είναι η πρώτη -αναλογικά- στην παραγωγή, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα το 80% περίπου της παραγωγής, ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, έναντι του 50% της Ιταλίας και του 20% της Ισπανίας. Το αρνητικό είναι ότι το λάδι αυτό, δεν τυποποιείται (σε ποσοστό πάνω από 75%). Καθίσταται επιτακτική επομένως η ανάγκη, για σχεδιασμό και υιοθέτηση μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας και για τον τομέα της ελαιοκομίας.
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου, οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς, αλλά για να επιτευχθεί χρειάζεται διασφάλιση ποιότητας σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, συλλογή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση). Είναι ανάγκη επίσης να δημιουργηθούν αξιόπιστοι φορείς (παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας) που θα αναλάβουν το όλο εγχείρημα. Η δημιουργία φορέων από τους παραγωγούς ελαιόλαδου οι οποίοι θα δεσμευτούν στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών, ελέγχων ποιότητας και αυστηροποίηση των απαιτήσεων από τα ελαιοτριβεία, θα οδηγήσει σε καλύτερο προϊόν, που θα ανταποκρίνεται και στις αυστηρότερες απαιτήσεις των αγορών, για αυτό και θα μπορεί να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή.
Ένα άλλο σημείο που προβλημάτισε τους παραβρισκόμενους στην γεωπονική συνάντηση είναι η ποικιλία των ελαιόδεντρων με την θα οποία θα αντικαταστήσουν τα καμένα δέντρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ντόπιες ποικιλίες έχουν εγκλιματιστεί στο φυσικό περιβάλλον, θεωρείται καλύτερη λύση να προτιμηθούν έναντι, άλλων μη ντόπιων ποικιλιών. Άλλωστε κάθε ποικιλία, συνδέεται με μια συγκεκριμένη περιοχή, εκφράζει γευστικές ιδιότητες και διαφοροποιείται οργανοληπτικά, αποτελώντας στοιχείο της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.
Η δράση αυτή από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ήταν η τελευταία για το 2021 στην περιοχή μας. Το νέο πρόγραμμα, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022.
(Δελτίου Τύπου)