Πρωτογενής Τομέας

Σπήλιος Λιβανός από το Αγρίνιο: Στόχος μας είναι να γίνει το αγροτικό επάγγελμα διέξοδος ζωής για τους νέους

Σπήλιος Λιβανός από το Αγρίνιο: Στόχος μας είναι να γίνει το αγροτικό επάγγελμα διέξοδος ζωής για τους νέους

«Στόχος μας είναι να γίνει το αγροτικό επάγγελμα διέξοδος ζωής για τους νέους, για αυτό προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση και η στήριξη των νέων», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που διοργανώνεται στο Αγρίνιο από την AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη θα έλθει από την Περιφέρεια και η αγροδιατροφή θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή».

Επίσης, ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε «στη νέα πραγματικότητα, με ανατροπές και ευκαιρίες, που δημιουργείται για την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα μέσα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, λόγω του Covid - 19, καθώς και η κλιματική κρίση».

Ακόμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «στη νέα αυτή πραγματικότητα ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, καθώς είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την περιφέρεια, για αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Αυτό μπορεί να συμβεί», είπε ο Σπήλιος Λιβανός, «αν αξιοποιήσουμε τις σπουδαίες δυνατότητες της περιφέρειάς μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της και να επενδύσουμε στις παραγωγικές της δυνάμεις», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, «οφείλουμε να κάνουμε όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις και συνθέτοντας προτάσεις».

Στην συνέχεια, ο Σπήλιος Λιβανός χαρακτήρισε, «ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την αξιοποίηση του πακέτου των 22 δις ευρώ που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από την ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΠΑλΘ», χαρακτηρίζοντάς το, ως «όχημα για τον εκσυγχρονισμό και την επανατοποθέτηση του πρωτογενούς τομέα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά όπως είπε περιλαμβάνονται: 670 εκατομμύρια ευρώ για τον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, εκ των οποίων:

• 235 εκατομμύρια ευρώ για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
• 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
• 100 εκατομμύρια ευρώ για τον πράσινο αγρο-τουρισμό
• 217 εκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών
• 18 εκατομμύρια ευρώ για τη γενετική βελτίωση ζώων.
• 70 εκατομμύρια ευρώ για την υδατοκαλλιέργεια
• 47 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού
• Ένα δισ. ευρω για το εθνικό δίκτυο άρδευσης

Στην συνέχεια ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στο θέμα των αρδευτικών έργων, μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», και εξήγησε:

«Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα έργα έχουν να γίνουν από τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60. Αφορά σε επενδύσεις στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επενδύσεις εξίσου σημαντικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, με αυτές που γίνονται για τα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς. Συνολικά περιλαμβάνονται 21 έργα κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ και συνολικού κόστους (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά, απλώνονται στο σύνολο της επικράτειας. Τα οφέλη τους θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το θετικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα επωφεληθεί από αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων. Πρόκειται για έργα που οφείλουμε στο λαό».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα που δίνουν όπως είπε:

- 490 εκατ. ευρώ για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς
- 80 εκατ. ευρώ για τους γεωργικούς συμβούλους
- 180 εκατ. ευρώ για τα σχέδια βελτίωσης εκ των οποίων τα 37 εκατ. ευρώ αφορούν την εξοικονόμηση ύδατος
- 43 εκατ. ευρώ για την αγροτική οδοποιΐα.
- 41 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή και 150 εκατ. ευρώ για την απονιτροποίηση των εδαφών
- 90 εκατ. ευρώ για τη δάσωση γεωργικών γαιών
- 45 εκατ. ευρώ για την ευζωία ζώων
- 420 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες.

«Η ενίσχυση και στήριξη των νέων μας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδο για τους νέους μας. Μια διέξοδο ζωής. Γι΄ αυτό και επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού των αγροτικών περιοχών, και κυρίως των παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση σύγχρονης γεωργίας», τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός, υπενθυμίζοντας ότι «από την προσεχή Δευτέρα λειτουργούν έξι δημόσια ΙΕΚ με επτά ειδικότητες και έμφαση στην εργαστηριακή άσκηση».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι «εισάγονται σύντομα νέες ειδικότητες για τη λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η ίδρυση ειδικοτήτων, όπως αυτές του τεχνικού ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας και του διαχειριστή συστημάτων υδατοκαλλιέργειας».

«Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ο Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως στόχο να ενισχύσει τους πραγματικούς, τους αληθινούς κτηνοτρόφους και γεωργούς, όσους πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι λίγοι που δρουν σε βάρος των πολλών εκμεταλλευόμενοι τα ‘παράθυρα' του συστήματος».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετούν οι αλλαγές στο σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων, καθώς και η εντατικοποίηση και η αυστηροποίηση των ελέγχων».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, είπε ότι το «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση δεν μένουν αδρανείς» και υπενθύμισε «τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες».

Κλείνοντας, ο Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι «το τοπίο στον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας αλλάζει ριζικά, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με την επιχειρηματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup