Πρωτογενής Τομέας

Η ιχνηλασιμότητα είναι το κυριότερο όπλο για να αυξηθεί η αξία του ελληνικού μελιού

Η ιχνηλασιμότητα είναι το κυριότερο όπλο για να αυξηθεί η αξία του ελληνικού μελιού

Την αξία της Εθνικής Επιτροπής που συστήνεται από το ΥπΑΑΤ με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, ανέδειξε ο ΥφΑΑΤ κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

Στον διαδικτυακό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός, επεσήμανε τη μεγάλη πρόκληση του «Plan Bee» της ελληνικής μελισσοκομίας που θα αποτελείται από φορείς του μελισσοκομικού κλάδου και θα συμμετέχουν το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το αρμόδιο τμήμα του ΑΠΘ, καθώς και παραγωγοί και ειδικοί του κλάδου.

«Η Εθνική Επιτροπή θα διασφαλίσει το μέλλον της μελισσοκομίας», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα συνέλθει για πρώτη φορά τον ερχόμενο μήνα στην έδρα της που θα είναι η Χαλκίδα «τόσο για συμβολικούς λόγους εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και ουσιαστικούς μιας και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα, περνούν και από την Εύβοια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κεδίκογλου και στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας. «Στόχος μας είναι η ιχνηλασιμότητα στο ελληνικό μέλι. Εξασφαλίζοντας με διαδικασίες που θα μας υποδείξουν οι επιστήμονες τους τρόπους απόδειξης της ιχνηλασιμότητας, πετυχαίνουμε την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και τη νοθεία. Αποδεικνύοντας την ιχνηλασιμότητα στο ελληνικό μέλι ανεβάζουμε την εμπορική αξία του και πετυχαίνουμε ακόμα μεγαλύτερες τιμές», τόνισε και εξήγησε πως ως χώρα πρέπει να αναδείξουμε και τις ευεργετικές ιδιότητες ανά ποικιλία μελιού. «Σε συνεργασία με τους επιστήμονες, τους φορείς, τους εμπόρους, τους παραγωγούς πρέπει να ανεβάσουμε την αξία του ελληνικού μελιού, με την ιχνηλασιμότητα να είναι το κυριότερο όπλο», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στα μελισσοκομικά πάρκα που υπάρχουν σε κάθε νομό, σημείωσε ότι δε πρέπει να είναι μόνο σημεία υποδοχής των μελισσοκόμων, αλλά και κέντρα εκπαίδευσης και εξέλιξής τους.

Αναφορά έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, που «βίωσε μια πρωτόγνωρη καταστροφή σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας», εξηγώντας πως ήταν το κέντρο της μελισσοκομίας καθώς τουλάχιστον 500.00 κυψέλες μεταφέρονται κάθε χρόνο στα βουνά της Βόρειας Εύβοιας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τριπλό στόχο όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων. Ειδικότερα όπως τόνισε, αυτοί είναι οι εξής:

  • Στήριξη μελισσοκόμων. «Να μπορέσουν δηλαδή να σταθούν στα πόδια τους. Το 70% ήταν αδήλωτοι, οπότε προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι να αποζημιωθούν ακόμα και εκείνοι (όχι στο ύψος των ασφαλισμένων), με την προϋπόθεση να εγγραφούν στον ΕΛΓΑ».
  • Να επιβιώσουν οι μέλισσες. «Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρέχουμε μελισσοτροφή που θα δίνεται τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο»
  • Να μείνουν τα μελίσσια στη βόρεια Εύβοια. «Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα χωροθετήσουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα»

Τέλος, ο ΥφΑΑΤ διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι πάντα δίπλα στους Έλληνες μελισσοκόμους και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup