Η πρόταση του Φωκίωνα Ζαΐμη
Ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας, η αξία του λαδιού και το μέλλον που είναι η τυποποίηση για μια βιώσιμη ανάπτυξη ήταν τα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης στο πλαίσιο του 24ου Forum Ανάπτυξης.
Μέσα από τη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: "Επιλέγουμε την ελιά ως προστάτη του πλανήτη, της υγείας & της οικονομίας μας" επισημάνθηκε ότι οι ελιές παρέχουν θέσεις εργασίας, ασφάλεια και φυσικούς πόρους στις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης τόνισε μεταξύ άλλων: “Η ελιά είναι ο πράσινος χρυσός της χώρας. Η τράπεζα ποικιλιών ελαιόλαδου είναι μια σημαντική πρόταση που θα πρέπει να την δουλέψουμε σε βάθος πολύ σοβαρά. Δεν είναι ένα το λάδι μας. Είναι δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές γεύσεις, οξύτητες, χρώμα, αντοχές, πυκνότητα κλπ όλες όμως σημαντικές ,όπως αντίστοιχα και στους οίνους. Έτσι θα αναδείξουμε (πρώτα στην ετικέτα) και μετά εντός και εκτός της χώρας την αξία του ελαιόλαδου κάθε περιοχής με έναν ακόμη σημαντικό τρόπο».
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι έχει μπει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης το θέμα αναφέροντας τα εξής: “Χρειάζεται εθνική στρατηγική για να αναδειχθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του. Επιθυμούμε μέσα από τη συνεργασία ο «πράσινος χρυσός» να αποτελέσει ένα προϊόν – όχημα μιας νέας εποχής. Μάλιστα, ήδη, βγαίνουν προγράμματα σχετικά με μεταποίηση, τυποποίηση λαδιού».
Ο Γεωπόνος – Μελετητής, Γεώργιος Σιγαλός, ο οποίος και συντόνιζε τη συζήτηση, μιλώντας για τα συμπεράσματα τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε brandname προϊόντα όπως το αγουρέλαιο της περιοχής που έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι σε καλή τιμή. Επίσης, πρέπει να κατατεθεί ένας φάκελος για τη ποικιλία που ευδοκιμεί στην περιοχή μας και είναι η κουτσουρελιά. Τα οφέλη της ελιάς, όπως τόνισαν και οι επιστήμονες, είναι πολλά τόσο στη προστασία των εδαφών που η ελιά καλλιεργείται μαζί με άλλα είδη αλλά και στην ωφελιμότητα στο περιβάλλον. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε αρδευτικά έργα αλλά και να εξασφαλιστούν μέθοδοι για να διατηρείται το λάδι περισσότερο χρόνο».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Γεωπόνος, Παναγιώτης Κανάτας, το Μέλος του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου αξιολόγησης ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Τάκης Δημητρακόπουλος, ο Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Σαλάχας, η Yπεύθυνη του ευρωπαϊκού έργου Interreg Greece-Italy “Authentic-Olive-Net, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δέσποινα Καρασούλου και ο Γεωπόνος-Βιοτεχνολόγος μέλος ΔΣ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Κάτσαρης.
Όλα τα ανωτέρω συνάδουν, επίσης, με τη στρατηγική “Farm to Fork” που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάιο του 2020 και αλλάζει τα πάντα στον αγροδιατροφικό τομέα.
(Δελτίο Τύπου)