Δέκα μήνες τώρα, όπως καταγγέλλουν φορείς των παραγωγών, παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα αποθέματα και χιλιάδες αγρότες είναι σε ομηρία.
Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν και την συνδεδεμένη ενίσχυση βρίσκονται χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί. Καθώς, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, τελειώνει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις συνδεδεμένες από τους παραγωγούς, όμως η κατάσταση με τα αποθέματα και η έλλειψη χώρων και παλετοκιβωτίων, εμποδίζουν μεταποιητικές να παραλάβουν προϊόν... και να κοπούν και τα αντίστοιχα παραστατικά εμπροθέσμως.
Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, αν και έχουν περάσει πάνω από 20 ημέρες από την εξαγγελία Λιβανού για ένα πρόγραμμα απορρόφησης αποθεμάτων, δεν έχει τίποτα τρέξει στην πράξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές από 1,60 και 1,70 το κιλό, να έχουν κατρακυλήσει σήμερα στα 50-80 λεπτά το κιλό. Πάντως όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ πριν από λίγες ημέρες, όπου παρουσιάστηκε ένα σχέδιο από το ΥπΑΑΤ, παρουσία εκπροσώπων της οξοποιίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται να γίνει απόσυρση 5.000 τόνων σταφίδας (4.000 από την Πελοπόννησο και 1.000 από την Κρήτη), με βοήθεια και από τα de minimis. Όμως όπως λένε πληροφορίες του ΑγροΤύπου και αυτό το σχέδιο δεν είναι -με τα σημερινά δεδομένα- εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη...
Το ζήτημα θίγει με ανακοίνωσή του και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, στην οποία αναφέρει τα εξής:
Εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους σταφιδοπαραγωγούς. Τώρα που τελείωσαν οι πανηγυρισμοί από τη σύσκεψη της Αθήνας μεταξύ του υπουργείου και τον εξαγωγέων, πανηγυρισμοί ότι τελικά δόθηκε λύση στο θέμα τις σταφίδας, και ότι στηρίζουν το εμβληματικό προϊόν του τόπου μας. Τους ενημερώνουμε ότι για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς η κατάσταση παραμένει το ίδιο τραγική όπως και πριν. Σταφίδες μένουν και σαπίζουν στις αποθήκες, οι παραγωγοί έχουν πουλήσει πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, και σα να μη έφτανε αυτό τώρα να κινδυνεύουν να χάσουν και τη συνδεδεμένη, γιατί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου πρέπει να παραδώσουν την παραγωγή τους για να πάρουν την επιδότηση και να εκβιάζονται έτσι από τους εμπόρους για τιμή στα 50 λεπτά. Αρχίζουμε την καλλιέργεια με αύξηση του κόστους παραγωγής στο 100% για λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο, ρεύμα αλλά και το κόστος διαβίωσης να εκτινάσσεται στα ύψη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τις πλάτες στους μεγαλέμπορους και εξαγωγείς αδιαφορώντας για προϊόν και τους παραγωγούς. Καλούμε τους αγρότες να κλείσουν τα αυτιά τους στους διαφόρους σωτήρες. Δεν υπάρχουν σωτήρες τόσους μήνες. Ο μόνος που την πληρώνει είναι ο σταφιδοπαραγωγός. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες, με τα τρακτέρ στους δρόμους σε συντονισμό με τους αγρότες όλης της χώρας.
Ζητάμε:
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
- Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, των έμμεσων φόρων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση της τιμής του κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά.
Νέα παρέμβαση από Μαντά
Παρέμβαση για μια παράταση της προθεσμίας για την συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας ως το τέλος Φεβρουαρίου έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς, με νέα του επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό. Όπως αναφέρει ο κ. Μαντάς στην επιστολή του, από τη μια μεριά «μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία που πραγματοποιήσατε για απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό» κι από την άλλη, «προκειμένου κάθε παραγωγός να έχει τη δυνατότητα στήριξης μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οφείλει έως τις 27 Ιανουαρίου 2022 να υποβάλει τιμολόγια πώλησης 150 κιλών ανά στρέμμα». Κατά τον κ. Μαντά, με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας συνδυασμός συνθηκών που οδηγεί πολλούς παραγωγούς να πωλούν το προϊόν τους σε τιμές που προσεγγίζουν τα 50 λεπτά ανά κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης και να μην διακινδυνεύσουν απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Σύμφωνα με το βουλευτή, «η κατάσταση αυτή φαίνεται να πλήττει ιδιαίτερα όλους όσοι δεν διαθέτουν εισόδημα από άλλες καλλιέργειες, αφού μόνο οι πιο εύρωστοι οικονομικά είναι σε θέση να περιμένουν την ενεργοποίηση της συμφωνίας απορρόφησης», αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το σχετικό ρίσκο απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ όσοι εξαρτώνται περισσότερο από την ενίσχυση, αναγκάζονται να πουλήσουν όσο-όσο και σε πολύ ασύμφορες για αυτούς τιμές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μαντάς ζητά από τον υπουργό αφενός να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων, με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου. Αφετέρου ζητά να δοθεί παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος.