Πρωτογενής Τομέας

Πρόταση Συνδεδεμένης: 200 ευρώ η αγελάδα και 500 ευρώ η μοσχίδα αναπαραγωγής

Πρόταση Συνδεδεμένης: 200 ευρώ η αγελάδα και 500 ευρώ η μοσχίδα αναπαραγωγής

Η πρόταση για τη συνδεδεμένη βοείου κρέατος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο, δεν δίνει κανένα κίνητρο ανάπτυξης και επομένως δεν οδηγεί στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος της ελληνικής παραγωγής μας κρέατος, τονίζει ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η πρόταση που έστειλε το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της βοοτροφίας άλλων χωρών από τις οποίες εισάγουμε ζώα εκτροφής, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της συνδεδεμένης κατευθύνεται στους παχυντές.

Ο κλάδος της ελληνικής βοοτροφίας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που υπήρχε και συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος, τείνει να είναι ελλειμματικός κατά 70-75%.

Η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης βοείου κρέατος την προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν οδήγησε στη στόχευση για αύξηση της εγχώριας παραγωγής βόειου κρέατος. Αντίθετα, την περίοδο 2015-2019, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα σε νωπό βόειο κρέας αυξάνεται.

Η πρότασή μας για την συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος στην κατάθεση του στρατηγικού σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 , με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παραγωγής του βοείου κρέατος στην Ελλάδα είναι η εξής:

Συνδεδεμένη ενίσχυση

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει καταθέσει το ΥΠΑΑΤ προτείνουμε τις παρακάτω αλλαγές:

  • Αγελάδες: 210.000 αγελάδες x 200 ευρώ / ζώο = 42.000.000 ευρώ
  • Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 12.000 x 100 ευρώ / ζώο = 1.200.000 ευρώ
  • Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 88.000 x 150 ευρώ / ζώο = 13.200.000 ευρώ
  • Μοσχίδες Αναπαραγωγής: 20.000 x 500 ευρώ / ζώο = 10.000.000 ευρώ

Ενίσχυση του κλάδου μέσα από μέτρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο:
1. Νέα κατανομή δικαιωμάτων με βάση το ζωικό κεφάλαιο ισότιμη για όλους τους βοοτρόφους και προτεραιότητα στους νέους κτηνοτρόφους, με άμεση χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, με βάση τον αριθμό των ζώων που έχουν σήμερα.

2. Ηλεκτρονική Σήμανση με chip υποδόρια και ενώτιο για να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα.

3. Ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης (σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν), με αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ελευθέρα αγελαία εκμετάλλευση στην Ελλάδα δημιουργεί θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γιατί η βόσκηση γίνεται σε εκτάσεις οι οποίες είναι δύσβατες και σε μεγάλο υψόμετρο».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup