Πρωτογενής Τομέας

Επιδότηση ανά ζωική μονάδα θέλουν οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι, δεν δέχονται με βάση τζίρο

Επιδότηση ανά ζωική μονάδα θέλουν οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι, δεν δέχονται με βάση τζίρο

Επέκταση της επιδότησης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών µε 7% επί του τζίρου τριµήνου, για την περίοδο Οκτωβρίου - ∆εκεµβρίου του 2021, προωθούν στελέχη του ΥπΑΑΤ. Ωστόσο και σε αυτό το μέτρο αντιδρούν οι εκπρόσωποι της εκτατικής κτηνοτροφίας της χώρας γιατί όπως υποστηρίζουν δεν πρόκειται να εισπράξουν καμιά ενίσχυση.

Θυμίζουμε ότι η αρχική εξαγγελία του πρώην Υπουργού κ. Λιβανού αφορούσε επιδότηση για αγορά ζωοτροφών για το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022 (πρώτο τρίμηνο του 2022).

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, που συμμείχε στην τηλεδιάσκεψη, της προηγούμενης Πέμπτης (17/2), της Ομάδας Κτηνοτροφίας του ΥπΑΑΤ, απαντά στις ερωτήσεις του ΑγροΤύπου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, είναι θετικό αυτό το μέτρο;

Η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά ζωοτροφών, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τον κτηνοτρόφο, γιατί ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που αγοράζει, συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των πωλήσεων της παραγωγής του. Επίσης οικονομική επιβάρυνση στα έσοδα του κράτους δεν υπάρχει από τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός είναι και επιδότηση 7% για αγορά ζωοτροφών με βάση τα τιμολόγια για το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022. Πως κρίνετε αυτό το μέτρο;

Καταρχάς η χρησιμοποίηση των τιμολογίων για οποιαδήποτε ενίσχυση, αποτελεί εξατομίκευση και στρέβλωση του ανταγωνισμού, όπως μας είχε αναφέρει το Μάρτιο του 2020, ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Μ. Βορίδης, σε συνάντηση που είχαμε και του ζητούσαμε ενίσχυση αιγοπροβάτων λόγω της χαμηλής τιμής στο γάλα. Τώρα έρχεται ο επόμενος υπουργός και μας λέει ότι θα εγκρίνει η Κομισιόν ένα τέτοιο μέτρο. Τελικά ας μας απαντήσει υπεύθυνα το ΥπΑΑΤ αν το τιμολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο επιδότησης ή όχι. Πάντως ενίσχυση με βάση τον τζίρο θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος της εκτατικής κτηνοτροφίας. Οι περισσότερες εκτροφές της χώρας, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, έχουν ελάχιστο έως μηδενικό παραγόμενο προϊόν σε αυτή την περίοδο.

Ποιους κλάδους της κτηνοτροφίας βοηθά η επιδότηση με βάση τον τζίρο;

Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών επηρεάζει διαφορετικά τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οι χοιροτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής μπορούν να επιδοτηθούν με αυτό τον τρόπο γιατί έχουν συνεχή παραγωγή όλο τον χρόνο. Επίσης θα μπορούν να επιδοτηθούν οι παχυντές αλλά και οι προβατοτρόφοι που έχουν σταυλισμένες εκτροφές (εντατικές). Αντίθετα τους γιδοτρόφους, που συνήθως έχουν τα ζώα τους σε ορεινές περιοχές, δεν θα τους βοηθήσει. Επίσης το ίδιο ισχύει για όσους προβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους που ασχολούνται με την εκτατική κτηνοτροφία και βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Κύκλοι του ΥπΑΑΤ προτείνουν και επιδότηση με βάση τον τζίρο και για το τελευταίο 3μηνο του 2021. Αλλάζει κάτι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος;

Δεν θα βοηθήσει τις ορεινές περιοχές της χώρας ούτε και τις εκτροφές στη βόρεια Ελλάδα. Επίσης δεν θα ενισχύσει τα μοσχάρια που γεννιούνται στην χώρα μας και πάνε για πάχυνση βοηθά αυτή η περίοδος. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη για την αγορά ζωοτροφών. Θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση αν δεν εισπράξουν κάποια ενίσχυση. Στην κτηνοτροφία κατά μέσο όρο η αγορά ζωοτροφών αφορά το 60 - 80% τους κόστους παραγωγής, ανάλογα την περιοχή και τον τρόπο σταυλισμού.

Εσείς τι προτείνετε για την στήριξη των εκτροφών;

Ένα πρόβλημα που υπάρχει στην χώρα είναι ότι δεν έχουμε σαφή διαχωρισμό των κτηνοτρόφων ανάλογα με το είδος εκτροφής που κάνουν. Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε τις πραγματικές ανάγκες για ζωοτροφές που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος. Η επιδότηση με βάση τον τζίρο φέρνει πολλές αδικίες. Εμείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδόνιας και Θράκης ζητάμε άμεση ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας με 150 ευρώ ανά Ζωική Μονάδα. Θα είναι το λιγότερο άδικο μέτρο για τους κτηνοτρόφους.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup