Πρωτογενής Τομέας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει την αγροτική οικονομία της Ηλείας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επηρεάζει την αγροτική οικονομία της Ηλείας

Τριγμούς και ανησυχία και στην οικονομία της Ηλείας, προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρα από τα γενικότερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της ΗΠΑ στους Ρώσους και τα οποία θα επηρεάσουν γενικότερα, υπάρχουν και οι άμεσες επιπτώσεις τόσο στον τουρισμό, όσο και κυρίως στην αγροτική οικονομία της Ηλείας.

Η φράουλα είναι ένα προϊόν που σε πολύ μεγάλο ποσοστό εξαγόταν προς την αγορά της Ρωσίας αλλά και της Ευρώπης.

Ονομαστικά προ του εμπάργκο που έχει εφαρμοστεί στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ, το 40% της ηλειακής παραγωγής “έφευγε” για τη χώρα αυτή, ενώ ένα ποσοστό επίσης της τάξης του 40% έφευγε για τις αγορές της Ευρώπης έως και τώρα.

Οι αγρότες στην περιοχή της Βουπρασίας που κατά κύριο λόγο παράγει φράουλες, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Το εμπάργκο των προηγούμενων χρόνων από την ΕΕ, μπορεί να αντιμετωπίστηκε και το προϊόν να έφτανε στην αγορά της Ρωσίας μέσω τρίτων χωρών, όμως η γενίκευση και ο πόλεμος που τώρα υπάρχει, θεωρούν πως αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει πλήγμα στην Ηλεία.

Η έξοδος της Ρωσίας από το SWIFT μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα τόσο μεγάλο πρόβλημα στις συναλλαγές, όσο η αδυναμία να φτάσουν τα προϊόντα σε αυτές τις αγορές. Παραγωγοί της περιοχής που μίλησαν στο ilialive.gr και το gaia365.gr, επισήμαναν πως το κυριότερο πρόβλημα για αυτούς, καθώς πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα υποστούν τις συνέπειες, είναι το ότι δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά γενικότερα λόγω του πολέμου.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr τόνισε πως “… προς το παρόν δεν έχει φανεί να επηρεάζεται η εξαγωγή των προϊόντων και της φράουλας. Όμως ότι προκαλεί αναταραχή σε χώρες με τις οποίες υπάρχει εμπορική συναλλαγή ή που τις αγγίζουν οι συνέπειες, σίγουρα θα επηρεάσει την περιοχή μας. Είναι πιθανό λοιπόν να βιώσουμε και εδώ στην περιοχή μας τις οικονομικές συνέπειες.

Πριν και πέρα από κάθε άλλο θέμα για την ανθρωπότητα πρωτίστως, ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό και να επανέλθει η ειρήνη. Δεν γίνεται να γυρίζουμε πίσω εν έτει 2022. Ο κόσμος πρέπει να βελτιώνεται και να πηγαίνει μπροστά επιλύοντας με διάλογο τις διαφορές του” σημείωσε ο κ. Λέντζας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup