Πρωτογενής Τομέας

Προσπάθεια για επάρκεια σε μαλακό σιτάρι, 35% η χώρα μας το εισάγει από Μαύρη Θάλασσα

Προσπάθεια για επάρκεια σε μαλακό σιτάρι, 35% η χώρα μας το εισάγει από Μαύρη Θάλασσα

Υπάρχουν αποθέματα μαλακού σιταριού στους μύλους αλλά θα πρέπει άμεσα να βρεθούν νέες αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της η χώρα μας. Η διακοπή των εισαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα λόγω πολέμου έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.

Στην Ελλάδα, η παραγωγή μαλακού σιταριού έφτασε στα επίπεδα της αυτάρκειας τη δεκαετία του 1950 και προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1984. Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού.

Υπενθυμίζεται κάποιες χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών. Επίσης Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση απαγόρευσης εξαγωγής σιταριού να εκδοθεί και από την Σερβία.

Στο μεταξύ τα συμβόλαια σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών στα 400 ευρώ ο τόνος, εξαιτίας των φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο.

Σε επαφή βρίσκεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Δημητριακών και εκπροσώπους της Αλευροβιομηχανίας σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, «οι μύλοι χρησιμοποιούν μαλακά και σκληρά σιτάρια. Η χώρα μας είναι βασικός παραγωγός σκληρού. Εισάγουμε όμως μαακό σιτάρι. Σήμερα οι τιμές μαλακού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου. Επίσης έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι τιμές μεταφορικών.

Την Τρίτη (8/3/2022) στο χρηματιστήριο της Γαλλίας η τιμή στο μαλακό σιτάρι έκλεισε στα 3,70 ευρώ ο τόνος, εμφανίζοντας μια μικρή μείωση από την προηγούμενη ημνέρα που είχε φτάσει στα 3,76 ευρώ. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη σε μια εποχή που έχουμε προβλήματα στη διεθνή αγορά.

Αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε μαλακό σιτάρι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα φτάσει η τιμή. Υπάρχουν αποθέματα αυτή την στιγμή στους μύλους αλλά θα πρέπει άμεσα να βρούμε εναλλακτικές αγορές. Γίνεται προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές που κάναμε από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας από τις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ειδικά από τις ΗΠΑ έχουμε να κάνουμε εισαγωγές 25 χρόνια εισαγωγές μαλακού σιταριού, κυρίως λόγω τιμής (ρώσικα σιτάρια ήταν φτηνότερα).

Πάντως το κόστος του ψωμιού θα εξαρτηθεί και από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Στο εμπόριο δεν μπορείς να πουλήσεις με ζημιά. Έχουμε τριπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με πέρσι. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά και σίγουρα θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής».

Από την πλευρά του ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, γεωπόνος (ΑΠΘ) και πρώην Β' Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στο παρελθόν εκτός από την τιμή δνε είχαμε εισαγωγές σιταριού από τις ΗΠΑ επειδή υπήρχε ένας επικίνδυνος μύκητας καραντίνας που δεν υπήρχε στην Ευρώπη. Μάλιστα οι Ιταλοί που έκαναν εισαγωγές σιτηρών από τις ΗΠΑ είχαν έρθει σε συμφωνία και έστελναν κάθε χρόνο ομάδα μυκητολόγων για να κάνει ελέγχους στα χωράφια ειδικά στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ».

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος για την Ελλάδα λόγω του μαλακού σιταριού, ενώ την ίδια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας (χώρα που παράγει μεγάλες ποσότητες μαλακού) δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup