Πρωτογενής Τομέας

Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και επιστροφή ΕΦΚ υγραερίου ζητούν πτηνοτρόφοι

Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και επιστροφή ΕΦΚ υγραερίου ζητούν πτηνοτρόφοι

Την Τρίτη (8/3/2022) υπήρξε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ του Υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου με την Ένωση Πτηνοτρόφων Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουγκούδης, Γραμματέας της Ένωσης Πτηνοτρόφων Μακεδονίας, που έχει εκτροφή στη Νιγρίτα Σερρών, «ο υφυπουργός μας τόνισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δημητριακών, κάτι τους απασχολεί σοβαρά, καθώς δεν θα υπάρχουν πρώτες ύλες για τις ζωοτροφές.

Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι είμαστε ο μόνος κλάδος ζωικής παραγωγής που δεν πήρε κανένα είδος ενίσχυσης κατά την πανδημία. Θα πρέπει να ενισχυθούν και οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής για την αγορά ζωοτροφών. Σε αυτό συμφώνησε ο υφυπουργός και μας ανέφερε ότι μελετά το ΥπΑΑΤ επιδότηση στο 4% με βάση τον τζίρο του δεύτερου εξάμηνου του 2021. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα χορηγηθεί με αυτό τον τρόπο η ενίσχυση. Το σίγουρο είναι ότι η πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής θα ενισχυθεί για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υφυπουργός μας δήλωσε ότι θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι πτηνοτρόφοι ζήτησαν να χορηγηθεί επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το υγραέριο που καταναλώνουν στις μονάδες τους. Το 90% των εκτροφών στην πτηνοτροφία θερμαίνεται με υγραέριο. Σήμερα πωλείται με 1,34 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι αυτή την εποχή ήταν στα 67 λεπτά το κιλό.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι είναι το ηλεκτρονικό μητρώο πτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2022. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια παράταση και να γίνει αλλαγή στα κριτήρια αδειοδότησης των υφιστάμενων μονάδων.

Υπάρχει αλλαγή των αποστάσεων μεταξύ των εκτροφών και των σπιτιών στα χωριά λόγω αστικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου. Δεν φταίνε για αυτό οι πτηνοτρόφοι αλλά είναι απαγορευτικό για την αδειοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο. Όσες μονάδες δεν ενταχθούν δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμες. Ζητήσαμε να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης αλλά αυτό δεν προβλέπεται μας ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια.

Οι τιμές παραγωγού για το κρέας κοτόπουλου πριν την πανδημία ήταν στα 1,19 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και της πτώσης στην κατανάλωση μειώθηκε στα 1,10 ευρώ και από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 αυξήθηκε στα 1,15 ευρώ. Εμείς ζητάμε να επανέλθει στα επίπεδα των 1,19 ευρώ για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% δεν είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο στους πτηνοτρόφους γιατί εμείς πουλάμε το κρέας κοτόπουλου με ΦΠΑ στα 13%. Ζητάμε μέτρα ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών ανά κεφαλή ζώου».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα