Πρωτογενής Τομέας

ΣτΕ: Κίνδυνος να «σκαλώσει» η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

ΣτΕ: Κίνδυνος να «σκαλώσει» η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Στα όρια της συνταγματικότητας με μεγάλο κίνδυνο να καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως έχει γίνει με σειρά αντίστοιχων ρυθμίσεων στο παρελθόν, βρίσκονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασωθέντες αγρούς, σύμφωνα με τους δασολόγους.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Νικήτας Φραγκισκάκης μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει το νομοσχέδιο κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες εκχερσώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγάλη αποδάσωση της χώρας σε μια εποχή μάλιστα που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι παραπάνω από ορατές.

«Βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, θα δίνονται δημόσιες εκτάσεις σε ιδιώτες με μόνο στοιχείο μία δήλωση του Ε9 ή ένορκες βεβαιώσεις ή άλλα συμβολαιογραφικά έγγραφα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας που να έχουν μεταγραφεί πριν 1946, όπως οριζόταν μέχρι τώρα. Ουσιαστικά μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης ενός πευκοδάσους και σε εκτάσεις άνω των 5 στρεμμάτων θα μπορούν να προχωρήσουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις με όρους ασαφείς. Είναι μια παράμετρος, με την οποία επιτρέπουμε να γίνονται οι εκχερσώσεις των δασών. Αυτό είναι προβληματικό, θα δημιουργήσει παρερμηνείες και στην ουσία θα έχουμε μια αποδάσωση των δασών της Ελλάδος», σημείωσε ο κ. Φραγκισκάκης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναλυτικά έγραψε το «ethnos.gr», το Ελληνικό Δημόσιο δε θα μπορεί να προβάλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Επιπλέον, πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

Η αλλαγή χρήσης μάλιστα εφόσον πρόκειται για δασική έκταση και όχι δάσος θα γίνεται απλά και γι΄αυτήν θα αρκεί ακόμα και η κατάθεση του εντύπου Ε9.

«Η ρύθμιση θα δημιουργήσει παρερμηνείς και θα έχουμε έντονη αποδάσωση της Ελλάδας. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ και εξήγησε: «Με την ανάρτηση του 51% των δασικών χαρτών, είδαμε ότι έκταση 5,5% αφορούσε δασωμένους αγρούς. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. Η ανάρτηση του συνόλου των δασικών χαρτών αναμένεται να διπλασιάσει αυτήν την έκταση φτάνοντάς την τουλάχιστον στα 6,5 εκατομμύρια, τα οποία κινδυνεύουν να αλλάξουν χρήση».

Πράγματι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συνολική έκταση των δασωθέντων αγρών ανέρχεται σε περίπου 6,7 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την επικράτεια με περιοχές όπως η Λευκάδα να έχουν ποσοστά ρεκόρ της τάξης του 15% της συνολικής έκτασης του νησιού.

Ο κ. Φραγκισκάκης αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδοξο της προσπάθειας δάσωσης έκτασης 500.000 στρεμμάτων βάσει του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, την ώρα που παράλληλα θα «τρέχει» αποδάσωση σχεδόν 7 εκ. στρεμμάτων: «Μια μεγάλη αντίφαση σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή μας έχει χτυπήσει την πόρτα», τόνισε ζητώντας να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη για περαιτέρω επεξεργασία σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Κι αυτό διότι – όπως προσέθεσε – η διάταξη είναι προβληματική σε δύο επίπεδα. Κινείται στο όριο της συνταγματικότητας, διότι κάνει αλλαγή της χρήσης των δασών σε αγροτικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρχει μια πλήρης τεκμηρίωση ότι έτσι εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι στο παρελθόν γι΄αυτόν το λόγο είχε καταπέσει σειρά αντίστοιχων διατάξεων και συγκεκριμένα, «από το 1979 με το άρθρο 67 του 998, με το άρθρο 12 του 3208/2003, το 2014, πάλι, προσπάθεια αλλαγής, το 2017 και φτάσαμε σήμερα. Θυμίζω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες προσέκρουσαν στο σύνταγμα και κατέπεφταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσφατη είναι το 2010 η αποφάση του ΣτΕ που αφορούσε το άρθρο 12, το οποίο είναι το ίδιο με το υπό συζήτηση άρθρο 80, το οποίο κατέπεσε λόγω αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ».

Καθυστερεί η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Απόλυτα σύμφωνοι είναι οι δασολόγοι με τη μεταφορά των δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη Βουλή, από τον περασμένο Αύγουστο που δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ξεκίνησε αυτή η μεταρρύθμιση, έχουν περάσει 7 μήνες και ακόμη είναι μετέωροι, ενώ πλησιάζει η θερινή και επικύνδυνη για περιοχές περίοδος χωρίς η μεταφορά να έχει ολοκληρωθεί.

«Μετεωριζόμαστε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Είναι μια διαδικασία μακρόσυρτη και στην ουσία μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Τώρα έχουμε μπροστά μας νομοθετικές ρυθμίσεις που προσπαθούν να επιλύσουν τα θέματα, τα οποία ήταν από την αρχή γνωστά και δεν δόθηκε καμία δυνατότητα ή καμία επίλυση» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πλέον η δασική υπηρεσία είναι τελείως απογυμνωμένη από στελέχη δασολόγους, δασοπόνους και δασοφύλακες υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίοι διορισμοί είχαν γίνει το 2001: «Από τότε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Είναι μια υπηρεσία, η οποία αυτή τη στιγμή, είναι στα όρια της κατάρρευσης από πλευράς προσωπικού. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα αυτές οι μόνιμες θέσεις, οι οποίες έχουν αναγγελθεί ότι θα έρθουν στη Δασική Υπηρεσία, να ξεκινήσουν έτσι ώστε, μέσω του ΑΣΕΠ, να γίνουν προσλήψεις μέχρι τέλος της χρονιάς και να προγραμματίσουμε για νέες προσλήψεις το 2023», κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Νομοσχέδιο - εκλογική φωτογραφία με αντισυνταγματικές ασάφειες

Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, επτά μήνες μετά την αρχική εξαγγελία της.

«Πετάμε ένα πυροτέχνημα και 7 μήνες μετά τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Απίστευτο αλαλούμ, 24 Αυγούστου συστήνεται ομάδα διοίκησης έργου για τη μεταφορά του προσωπικού, στις 7.10.2021, ανατίθεται το έργο υποστήριξης της ομάδας διοίκησης έργου σε εταιρεία εκτός ΥΠΕΝ, 13 Σεπτεμβρίου εκδίδεται έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που παγώνει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα αιτήματα των δασικών υπαλλήλων για συνταξιοδοτήσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, άδειες για άσκηση ιδιωτικού έργου κ.α., στις 12 Νοεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει νέα εγκύκλιο όπου παραδέχεται ότι δεν έχουν εκδοθεί διαπιστωτικές πράξεις και υπάρχουν προβλήματα ακόμα και υπηρεσιακά και ότι οι Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται για όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους από? τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας. Μια μέρα πριν τη δεύτερη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ ο κ. Σκρέκας έλεγε στη Βουλή ότι ο συντονισμός πλέον της δασικής υπηρεσίας είναι ταχύτερος και αποδοτικότερος γιατί οι δασικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο θέμα των δασωθέντων αγρών, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι παραβιάζονται βασικές διατάξεις στη δασική νομοθεσία: «Δίνεται η κυριότητα σε εκτάσεις δασικές και δασών στους ιδιώτες, ακόμα και με τίτλους που εκδόθηκαν χθες, δηλαδή χωρίς να υπάρχει μία χρονοσειρά, μία συγκεκριμένη αφετηρία. Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα αποχαρακτηρισμού όλων των δασικών εκτάσεων χωρίς να πάμε, έστω σε τίτλους, αλλά με απλή πιθανολόγηση και τη χρήση ενόρκων βεβαιώσεων και Ε9. Αυτό σημαίνει ότι εξέρχονται της δασικής νομοθεσίας και άρα, υπόκεινται σε άμεση εκχέρσωση και αλλαγή χρήσης» τόνισε και αναρωτήθηκε για τη συνταγματικότητα της πρότασης και εάν τελικά αυτή ήταν η πρόταση της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί από το ΥΠΕΝ για τα θέματα των δασωμένων αγρών.

«Όλα αυτά που φέρνετε από το παράθυρο δεν ξέρουμε αν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί έχουν μεγάλες αντισυνταγματικές ασάφειες και δεν προέκυψαν από κανονική διαδικασία νομοθέτησης. Πάντως όλο το νομοσχέδιο είναι σίγουρα μια προεκλογική φωτογραφία», κατέληξε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις