Πρωτογενής Τομέας

Ακριβά πληρώνεται το ντόπιο μαρούλι, που έχασε ποσότητες όμως από τον πάγο

Ακριβά πληρώνεται το ντόπιο μαρούλι, που έχασε ποσότητες όμως από τον πάγο

Στις μεγάλες λαχαναγορές «διαπραγματεύεται» σε υψηλές τιμές.

Λιγοστό το ντόπιο μαρούλι αυτή την περίοδο, πιάνει ικανοποιητικές τιμές, όμως οι παραγωγοί εκφράζουν μεγάλους προβληματισμούς για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αντιμετωπίζουν, όπως λένε, την ολοένα διογκούμενη αύξηση στα κόστη παραγωγής και την πεσμένη ζήτηση. Ελπίδες ανόδου υπάρχουν για τις ημέρες του Πάσχα, που παραδοασιακά ανεβαίνει η αγορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος για παράδειγμα, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «μέχρι λίγες ημέρες, πριν την Καθαρά Δευτέρα υπήρχε καλή ζήτηση στην αγορά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στα μαρούλια να φθάσουν και τα 60 λεπτά το κιλό. Πλέον, η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν το Πάσχα, ωστόσο η τιμή για όποιον έχει προϊόν, κυμαίνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 40-50 λεπτά το κιλό. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ως προς τις αποδόσεις, γιατί ο πάγος έκαψε πολλά μαρούλια τις προηγούμενες ημέρες. Παραγωγή το επόμενο διάστημα αναμένω προσωπικά από θερμοκήπια που καλλιεργώ. Προσωπικά αναγκάστηκα να φρεζάρω τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, χιλιάδες κεφάλια από μαρούλια, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πάγο και είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα. Τα μαρούλια που υπάρχουν τώρα στο εμπόριο είναι κυρίως προέλευσης Ιταλίας. Παρά τη ζήτηση για μαρούλι, ο αγροτικός κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην περιοχή μας, είναι αυτό της έλλειψης νερού, αφού οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν τα δίκτυα».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, έμπειρος καλλιεργητής κηπευτικών από τον Συνεταιρισμό Μεγάρων τόνισε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή στο μαρούλι έχει μεν... εκτοξευθεί, ωστόσο είναι λίγες πλέον οι διαθέσιμες ποσότητες, καθώς ο πάγος των προηγούμενων ημερών, έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αλλά εκτός αυτού, έχουν μπει και μικρότερες εκτάσεις. Ζήτηση, λέει ο κ. Παπαβασίλης, υπάρχει, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως η αγορά δουλεύει κυρίως με εισαγωγή. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, έχουν φθάσει, τονίζει ο ίδιος, ακόμα και τα 50-55 λεπτά το κιλό στο... χωράφι, ενώ μέσα στην κεντρική αγορά οι έμποροι τα πουλάνε προς 70 και 80 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Ηλίας Ζαμπούρης, τέλος, καλλιεργεί 31 στρέμματα με μαρούλια, σγουρά, κόκκινα και πράσινα στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «ο πάγος έκανε αρκετές ζημιές στην παραγωγή, αλλά εκτός αυτού είναι μειωμένη και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, που πιέζεται και λόγω της γενικότερης ακρίβειας, που επικρατεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού». Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούρη, η τιμή στο μαρούλι στην Θεσσαλονίκη έχει περάσει και το 1 - 1,20 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις