Σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πακέτο μέτρων στήριξης, με το οποίο θα ενισχυθούν οι αγρότες που πλήττονται από τις συνέπειες της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης.
Παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα καταβολής αυξημένων προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου 2022.
Όπως τονίζει η Επιτροπή σε έγγραφο που έστειλε στα κράτη μέλη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για τον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό εφοδιασμό τροφίμων και θα επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη κατάσταση για τους Ευρωπαίους γεωργούς, λόγω των υψηλότερων τιμών των εισροών.
Η Επιτροπή θα παράσχει τη λεπτομερή απάντησή της για την κατάσταση στην επικείμενη ανακοίνωση για την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων η οποία θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Μεταξύ των διαφόρων τρόπων που διερευνήθηκαν για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης είναι:
Η Επιτροπή εξετάζει δύο μέτρα στήριξης της αγοράς:
- Ένα μέτρο δυνάμει του άρθρου 219 του Κανονισμού ΚΟΑ, που αφορά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης.
- Ένα μέτρο δυνάμει του άρθρου 17 του Κανονισμού ΚΟΑ, για τη θέσπιση ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στον τομέα του χοιρείου κρέατος.
Επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρέωσης των κρατών μελών να κοινοποιούν μηνιαία στοιχεία σχετικά με τα ιδιωτικά αποθέματα βασικών προϊόντων για τρόφιμα και ζωοτροφές.
Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση εκτάσεων υπό αγρανάπαυση για βοσκή ή παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ακόμη είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την καταβολή στους γεωργούς αυξημένων προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, με βάση την έκταση και τα ζώα, από τις 16 Οκτωβρίου 2022.
Η διαβούλευση θέτει επίσης το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων (de minimis) στον γεωργικό τομέα.
Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2022.
Στο Συμβούλιο Υπουργών επίσης οι εθνικές αντιπροσωπίες θα ενημερώσουν για τα παρακάτω θέματα:
- παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ
- στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και βιώσιμη γεωργία
- αναθεώρηση των γεωγραφικών ενδείξεων
- σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7
- αναθεώρηση της οδηγίας για τα γεωργικά φάρμακα
- αντίκτυπος της ανόδου των τιμών της ενέργειας στην αλιεία
- χρήση βιολογικών λιπασμάτων
- εναλλακτικές στα φυτοϋγειονομικά προϊόντα
Πηγή: Agrotypos.gr