Θετικά είναι τα μηνύματα που προέκυψαν από την συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζητήθηκαν μία σειρά ζητημάτων που αφορούν κυρίως τις πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων κάποιων προϊόντων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος «…Παρά το γεγονός ότι είχαμε κάνει πολλές ενοχλήσεις το προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε οι αγρότες μας να πληρωθούν πάνω στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τώρα την άνοιξη που χρειάζονται τα χρήματα και μιας και ήταν μία άσχημη χρονιά η προηγούμενη για πολλά προϊόντα, που οι αγρότες μας δεν πήγαν καλά, μου είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει να πληρώνει τις συνδεδεμένες για το σκληρό στάρι, για τα τριφύλλια και όλα τα υπόλοιπα, τα όσπρια, καρπούς με κέλυφος, μήλα και πιθανότατα το σπαράγγι.
Και σε αγρότες και κτηνοτρόφους θα πραγματοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να πάρουν αυτά τα χρήματα. Είναι μια καλή εξέλιξη, γιατί πολλές φορές αυτά τα χρήματα οι αγρότες μας τα χρειάζονται και αργούν να έρθουν στην τσέπη τους και μάλιστα σε λάθος εποχή. Για τους παραγωγούς αυτούς που δεν μπορούν να πιάσουν το στόχο τους, δηλαδή να καλύψουν τα κιλά, ή λόγω φυσικών καταστροφών, αυτοί οι παραγωγοί όταν ολοκληρώσει ο ΕΛΓΑ και βγάλει τα πορίσματα θα τα πάρει ΟΠΕΚΕΠΕ και τότε θα δώσει και γι’ αυτούς τους παραγωγούς που δεν έπιασαν το πλαφόν για να μπορέσουν να αποζημιωθούν».
Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των αντιρρήσεων, σημειώνοντας πως: «Επίσης έγινε αποδεκτό το ότι για κάποιους λόγους, που κάποιες κατηγορίες ανθρώπων δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι αντιρρήσεις για παράδειγμα για τους δασικούς χάρτες, για τα μοναστηριακά προβλήματα και μία σειρά, ζητημάτων που κάποιος παραγωγός αντιμετωπίζει πρόβλημα με την φετινή δήλωση του ΟΣΔΕ, θα δοθεί παράταση για ένα χρόνο μέχρι να δρομολογηθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. Ξέρω ότι είναι πάρα πολλές αυτές οι περιπτώσεις και εδώ στο νομό Ηλείας θα έλεγα ότι είναι οι περισσότερες από όλη την χώρα.
Είναι μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής…».
Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το πρόβλημα του παγετού που έπληξε το νομό Ηλείας την περασμένη εβδομάδα και επηρέασε πολλές καλλιέργειες. «…Κυρίως τα πρώιμα κηπευτικά, τα πρώιμα καρπούζια που εκεί πιθανόν να μην δικαιολογήσει ο ΕΛΓΑ την αποζημίωση αλλά να δικαιολογήσει την φύτευση της πρώιμης πατάτας, όπως είχε γίνει και πέρυσι που είχαμε και τότε παγετούς τον Μάρτιο έτσι και φέτος, αυτό που λέω επίσημα στους παραγωγούς που καλλιεργούν κυρίως πατάτες, είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι γεωπόνοι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της περιοχής μας. Άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα για την περιοχή μας. Είχαμε όλα τα προηγούμενα προβλήματα τις πλημμύρες, τις φωτιές, τον βαρύ χειμώνα με τους παρατεταμένους πάγους αλλά και τώρα τον Μάρτιο να έχουμε αυτές τις μεγάλες ζημιές. Το ίδιο θα γίνει και με τα πορτοκάλια, όσοι παραγωγοί είχαν πορτοκάλια στο δέντρο και αυτοί οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Όμως στην παραγωγή του πρώιμου καρπουζιού, εκεί ο κανονισμός, δεν μπορεί να τα καλύψει γιατί ήταν νωρίτερα φυτεμένα από τις ημερομηνίες που λέει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ».
Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Βασιλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ αναφορικά με τους υπέρογκους λογαριασμούς που οφείλουν στην ΔΕΗ, γεγονός το οποίο μπορεί να καταστήσει αδύνατη την άρδευση με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
«Έχω συμμετάσχει στις περισσότερες γενικές συνελεύσεις των ΤΟΕΒ αυτό που έχω εξηγήσει είναι ότι το θέμα με το κομμένο ρεύμα που υπάρχει σε τρεις ΤΟΕΒ της Ηλείας και σε 11 στο νομό Αιτωλοκαρνανίας είναι να μαζέψουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν, να έρθουν σε συνεννόηση με τη Δ.Ε.Η. και από κει και πέρα να ρυθμίσουν το πόσο με κάποιες δόσεις, ώστε τα τρέχοντα που είναι να πληρώσουν για το ρεύμα και να μπορούν να τα πληρώσουν. Είναι μία δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε και την πλευρά του υπουργείου να μας πει πόσο θα είναι τελικά η επιδότηση για την ρήτρα, γιατί λέει ότι θα είναι μέχρι 200.000 € ανά επιχείρηση, ανά αγρότη άρα και ανά ΤΟΕΒ. Να δούμε τι θα αλλάξει ακόμα, γιατί οι λογαριασμοί τον ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ είναι πάνω από 500.000 € και σε κάποιους ΤΟΕΒ φτάνει ο λογαριασμός και 3 εκατ. Πως εκεί θα υπάρξει επιχορήγηση της ρήτρας;».
Ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος η ΔΕΗ θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα δεχθεί τα χρήματα και τις ρυθμίσεις που ζητούν οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ ώστε το γρηγορότερο δυνατό να σηκωθούν οι διακόπτες και να μπορέσουν οι παραγωγοί να ποτίσουν…