Τα συσσωρευμένα προβλήματα που “πνίγουν” εδώ και χρόνια τους ΤΟΕΒ στην Ηλεία, μέσα στην ενεργειακή κρίση, έρχονται να προκαλέσουν ασφυξία. Λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτιναχθεί και μαζί με τις προηγούμενες οφειλές φαίνεται να κατεβαίνει ο διακόπτης. Αυτό μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και έχουν να κάνουν με το καλλιερητικό κόστος που έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο του Πελοπίου όπου παραβρέθηκε η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πελοπίου, αγρότες καλλιεργητές και βουλευτές του νομού.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου Νίκος Μπακοβασίλης ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τους αδικαιολογήτως απόντες.
Σε δήλωσή του τόνισε πως “… αν δεν ασχοληθεί η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή με την ΔΕΗ, όλος ο κάμπος θα μείνει χωρίς νερό. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση, να ασχοληθεί και να μπει το νερό κανονικά στις 12 Απριλίου, που αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος. Έχουμε χίλια προβλήματα με αυξήσεις, με τις καλλιέργειες, λιπάσματα, πετρέλαια, τη ΔΕΗ, αλλά να ξέρει ο κόσμος, έστω και την τελευταία στιγμή ότι θα έχει το νερό το κατάλληλο χρονικό διάστημα και χωρίς να παρεμβαίνει η Δ.Ε.Η. και να κάνει διακοπές και εκβιασμούς που κάνει τα τελευταία χρόνια. Παρακαλώ πολύ να ασχοληθεί η κυβέρνηση με αυτό το θέμα και να βρεθεί μία μόνιμη λύση έτσι ώστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να μην έχουμε την αγωνία και το άγχος, για το αν θα καλλιεργήσουμε. Από αυτό εξαρτάται και η ζωή της περιοχής.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ηλείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ήταν παρόν στη συνέλευση και σημείωσε πως παρότι το προσωπικό δεν επαρκεί, έχει ληφθεί η απόφαση να είναι παρούσα η υπηρεσία σε όλες τις συνελεύσεις των ΤΟΕΒ. “…Όχι τόσο για να πάρουμε την βέργα και να πούμε ότι εκεί έχετε κάνει λάθος αλλά να σας ενημερώσουμε όσο γίνεται καλύτερα για τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα έργο το οποίο είναι 40 – 50 χρονών. Το λειτουργείτε, το ζείτε, το έργο αυτό δεν είναι του υπουργείου, δεν είναι κρατικό, είναι δικό σας. Το έφτιαξαν πριν από τόσα χρόνια και είπαν φτιάξτε επιτροπές λειτουργήστε το και συντηρείστε το. Η χρήση του νερού πρέπει να είναι λελογισμένη. Το είπα και στα Λεχαινά που ορισμένοι αντιδρούσαν. Όταν έχουμε υπερκατανάλωση έχουμε και περισσότερο ρεύμα. Επίσης έχουμε ξέπλυμα του χωραφιού που έχετε ρίξει λίπασμα και πάει στα καλάμια στο αποστραγγιστικό. Ακόμα κάθε χρόνο το ΤΟΕΒ πρέπει να βάζει μηχάνημα για να καθαρίσει τα καλάμια. Άρα λοιπόν ξοδεύονται τόσα πολλά χρήματα…” εξήγησε μιλώντας στους αγρότες.
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός πήρε το λόγο και ανέφερε ότι “… προέρχομαι και εγώ από μία αγροτική οικογένεια, ξέρω τι σημαίνει αγροτιά, ξέρω τι σημαίνει ο ιδρώτας και ο μόχθος των αγροτών για να καλλιεργήσουν και να έχουν ένα εισόδημα, ένα μεροκάματο. Το κόστος παραγωγής που εδώ και χρόνια λέμε να μειωθεί αντί να μειώνεται έχει φτάσει στο ταβάνι σε όλα. Αυτό το πράγμα, η ακρίβεια δεν ήρθε τώρα λόγω του πολέμου, έχει έρθει από πριν. Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ξεκίνησαν σταδιακά να ανεβαίνουν οι τιμές. Έγιναν τραγικά λάθη ειδικά στο θέμα της ενέργειας. Αν δεν γίνουν τώρα παρεμβάσεις θα υπάρχει επισιτιστική κρίση. Δεν θα καλλιεργήσετε τα χωράφια σας, τα τρακτέρ θα μείνουν στη μέση γιατί δεν θα υπάρχει πετρέλαιο και το ρεύμα δεν θα πληρωθεί ποτέ”… Ο κ. Καλαματιανός συμπλήρωσε ότι “… πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε ενέργειες. Χρειάζεται τώρα! Πολλές χώρες έχουν βάλει πλαφόν στην τιμή. Για τους αγρότες, για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις. Φτάνει η αισχροκέρδεια. Πρέπει να ζήσει και ο κόσμος. Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, στον μέσο όρο της Ευρώπης”.
Τέλος από την πλευρά της η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι “… εμείς έχουμε αντιμετωπίσει ως προς το θέμα της Δ.Ε.Η. μαζί με τον υπουργό τον κ. Γεωργαντά και σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα και τις δύο δέσμες των ζητημάτων. Ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη με την συνάντηση που έχουμε κάνει με τον κ. Γεωργαντά έχουμε πάρει την δέσμευση ότι μέχρι τις 14 Απριλίου που ξεκινάει νέα καλλιεργητική περίοδος όλοι οι ΤΟΕΒ θα έχουν ρεύμα. Και τις επόμενες ημέρα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον κ. Γεωργαντά. Στο συμβούλιο υπουργών αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ και εκεί θα συζητηθούν οι επιπλέον αποζημιώσεις, τα επιπλέον χρήματα τα οποία θα πάρουν όλα τα κράτη μέλη από την ΕΕ. Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ από το λεγόμενο ταμείο κρίσης αποδεσμεύει 500 εκατομμύρια € πρόσθετα μόνο για τους αγρότες. Αύριο αναμένεται ότι θα γίνουν κι άλλες ανακοινώσεις από την ΕΕ ώστε ερχόμενος ο υπουργός στην Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις. Η προφορική δέσμευση που έχουμε πάρει από τον κ. Γεωργαντά είναι ότι όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας, θα πρέπει να έχουν ρεύμα, νερό και ότι άλλο χρειάζονται για να μπορέσει να ξεκινήσει η καλλιέργεια. Και αυτό συμβαίνει, γιατί πρέπει να βοηθηθείτε εσείς αλλά και γιατί η Ευρωπαΐκή Ένωση έχει δώσει κατεύθυνση να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση” κατέληξε.