Πρωτογενής Τομέας

Ελλείψεις σε ζωοτροφές και μείωση παραγωγής γάλακτος, έρχονται αυξήσεις σε αιγοπρόβειο

Ελλείψεις σε ζωοτροφές και μείωση παραγωγής γάλακτος, έρχονται αυξήσεις σε αιγοπρόβειο

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Αναμένεται η υλοποίηση του μέτρου με Υπουργική Απόφαση στις επόμενες μέρες.

Πολλοί κτηνοτροφικοί σύλλογοι της χώρας είχαν εχθές μεταξύ τους επικοινωνία για το πρόβλημα των ζωοτροφών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και ταμίας στη Διεπαγγελματική φέτας, Δημήτρης Μόσχος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ενίσχυση με βάση τζίρο σημαίνει ότι μένουν εκτός οι προβατοτρόφοι και οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι. Φαίνεται ότι το ΥπΑΑΤ δεν θέλει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την κτηνοτροφία. Πολλά ζώα αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να οδηγηθούν στο σφαγείο.

Ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται έλλειψη γάλακτος. Αυτό οφείλεται στον υποσιτισμό των κοπαδιών αλλά και στις καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν την βόσκηση. Στη βόρεια Ελλάδα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 30%.

Σε επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής φέτας κ. Βιτάλη μου ανέφερε ότι οι μεταποιοιητές έχουν καταλάβει ότι δεν βγαίνει το κόστος του γαλακτος και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανεβάσουν τις τιμές του αιγοπρόβειου.

Αυτή την εποχή έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε χονδροειδείς ζωοτροφές. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Το κόστος ζωοτροφών μαζί με την ενέργεια δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Από τον περασμένο Οκτώβριο οι κτηνοτρόφοι φωνάζουν ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στην αγορά ζωοτροφών αλλά το ΥπΑΑΤ δεν έχει κάνει τίποτα».

O πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ας αποφασίσουν τι θα κάνουν με το κόστος ζωοτροφών άμεσα γιατί το Νοέμβριο αν δεν δώσουν ενισχύσεις τότε δεν θα υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Λάρισας, από αρχές του 2022 μέχρι σήμερα έχουν σφαχτεί 5.200 παραγωγικά ζώα. Μειώνονται τα κοπάδια σε όλη την χώρα. Όσοι προσπαθούν να πωλήσουν δεν βρίσκουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ο καιρός δεν μας βοηθά και τα ζώα μένουν μέσα στα μαντριά. Στη Θεσσαλία δεν μπορούμε να βρούμε καλαμπόκι. Έφτασε 50 λεπτά το φύραμα και 40 λεπτά το καλαμπόκι. Εκτίμησή μου είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα κρατήσουν αμνοερίφια για το Πάσχα.

Όσον αφορά τα 43 εκατ. ευρώ που λένε ότι θα δώσουν είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κτηνοτροφία. Από την πανδημία εδώ και 2 χρόνια ζητάμε να προχωρήσουν οι κυβερνώντες σε θεσμικές αλλαγές στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ζωοτροφών στην χώρα. Τώρα ήρθε και ο πόλεμος και τα προβλήματα μεγάλωσαν. Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε αλλαγές στην παραγωγή τότε δεν θα το κάνουμε ποτέ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «έχουμε περίπου 100 μέλη κτηνοτρόφους στον συνεταιρισμό και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τους τονίσαμε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Τριφύλι και μηδική δεν βρίσκεις εύκολα ούτε σανό.

Όσον αφορά τα αμνοερίφια του Πάσχα, με την αύξηση του κόστους θα πρέπει οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται πάνω από 8 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ γιατί έχουμε μεγάλη έλειψη ρευστότητας. Με αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να έδιναν νωρίτερα φέτος τη συνδεδεμένη στους κτηνοτρόφους και όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Σε υπόμνημα που έστειλε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Ζήσης Παρλίτσης, αναφέρει τα εξής:

Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι:

  • η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 - 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, εξήγγειλε επιδότηση για τις κτηνοτροφικές μονάδες µε 7% επί του τζίρου τριμήνου για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022 το οποίο εσείς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επεκτείνατε και για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2021.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους παραγωγούς το Φθινόπωρο του 2022, δεν παρέχει την άμεση και επείγουσα στήριξη που απαιτούν οι τωρινές και άμεσες ανάγκες του κλάδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων κυρίως των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου ζητώ την εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου, αλλά ενισχυμένου, δηλαδή το 10% βάσει των στοιχείων του συνολικού τζίρου του έτους, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του αφού ανταποκρίνεται στον πραγματικό κύκλο εργασιών των μονάδων για το σύνολο των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα δύναται να καλύψει άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί την επιβίωση του κλάδου μας, ή εναλλακτικά προτείνεται η επιδότηση 20 ευρώ/αιγοπρόβατο.

Τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί δεν αρκούν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία καταρρέει, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, αναγκάζονται να τα σφάζουν, ενώ εσείς πλέον επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσει να επιβιώσει και να σωθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup