Πρωτογενής Τομέας

Καλαμών: Με τσουχτερά κόστη και ζημιές νωρίς από τα κρύα, δύσκολα βγαίνει ο λογαριασμός

Καλαμών: Με τσουχτερά κόστη και ζημιές νωρίς από τα κρύα, δύσκολα βγαίνει ο λογαριασμός

Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες στις παραγωγικές ζώνες έχουν καθηλώσει τα δέντρα, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς.

Παρά τις ικανοποιητικές σήμερα τιμές που επικρατούν στο εμπόριο, οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι για το μέλλον. Αιτία, τι άλλο; Το κόστος παραγωγής και φυσικά, οι απώλειες από τον καιρό, που φέτος φαίνεται να ήρθαν πολύ - πολύ γρήγορα.

Κάτι παραπάνω από... ανήσυχος για την εξέλιξη των πραγμάτων στην καλλιέργεια εμφανίζεται, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Μεσολογγίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «τα πράγματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όσον αφορά στην ελιά Καλαμών δεν εξελίσσονται καθόλου καλά. Πέρσι, η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών δεν είχαν καρπό, λόγω της γενικής ακαρπίας, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισόδημα. Ο παγετός της περασμένης άνοιξης προκάλεσε τεράστια μείωση της παραγωγής, που υπολογίζεται σε πάνω από 50%. Όμως ποτέ οι ελαιοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα κι άλλες περιοχές. Σαν να μην έφθανε αυτό, μεγάλες χαλαζοπτώσεις εξανέμισαν πέρσι τις όποιες ελπίδες των παραγωγών για να έχουν εισόδημα. Οι χαλαζοπτώσεις αυτές φυσικά και δεν καλύφθηκαν από τα... φιλοδωρήματα που μας έδωσε ο ΕΛΓΑ για αποζημίωση, μετά μάλιστα και από πολλούς μήνες. Την ίδια ώρα, δεν προχώρησε ποτέ το σοβαρό αίτημα των παραγωγών Καλαμών όλης της χώρας για κορονοενίσχυση για το έτος 2020 λόγω lockdown. Όλα αυτά, έφθασαν τον παραγωγό της Αιτωλοακαρνανίας σε επίπεδο εποχής... κατοχής, όσον αφορά στα διαθέσιμα εισοδήματα, κάτι που είναι οφθαλμοφανές στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση. Εκτός αυτών, όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης το περασμένο φθινόπωρο, πάρα πολλοί παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με περικοπές, είτε δεν πληρώθηκαν και καθόλου. Το δράμα μας ολοκληρώνεται με τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα νερά, τα εφόδια και τις λοιπές εισροές από το 2022, που καθιστούν απαγορευτική τη σοβαρή καλλιέργεια των χωραφιών μας. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής από τη νέα σεζόν, αφού ο περισσότερος κόσμος, δεν έχει πλέον ούτε τα προς το... ζην, όχι να καλλιεργήσει όπως πρέπει. Ψίχουλα τύπου 13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη και όφελος 1 και 2 ευρώ στο σακί λίπασμα, λόγω μείωσης ΦΠΑ, δε μπορεί να θεωρηθούν μέτρα ενίσχυσης. Ο κόσμος χρειάζεται πραγματική στήριξη, για να συνεχίσει να παράγει».

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών και γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αν μέχρι πέρσι μιλάγαμε για ένα κόστος παραγωγής στην Καλαμών περί τα 80 με 90 λεπτά στο κιλό, ίσως σε κάποιες περιοχές με ακριβά νερά και παραπάνω, τότε με τα τωρινά δεδομένα, υπάρχει αύξηση στο κόστος. Μια αύξηση που οφείλεται όχι τόσο στις ανάγκες για λίπανση της ελιάς, όσο στο ενεργειακό, στα νερά και στις μεταφορές, όπως επίσης και στα εργατικά. Με τα δεδομένα αυτά, αν ήταν ευχαριστημένοι οι ελαιοπαραγωγοί μέχρι πέρσι με μια τιμή στην αρχή στα 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό για την βασική κατηγορία των 200 κομματιών στο κιλό, τότε την επόμενη χρονιά θα πρέπει η τιμή αυτή να είναι αυξημένη τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά το κιλό, για να βγει κάποιο κέρδος».

«Αν πέρσι, με συντηρητική καλλιέργεια, μιλάγαμε για ένα κόστος παραγωγής στα 45 με 70 λεπτά το κιλό, φέτος αυτό αναμένεται να προσεγγίσει το 1 ευρώ, ίσως και να το ξεπεράσει, λόγω του ότι τα λιπάσματα και τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 100%, τα φάρμακα κατά 70-80%, η ΔΕΗ είναι υπέρογκη, ενώ επιβαρύνσεις μεγαλύτερες θα έχουμε και από τα εργατικά. Σε όλα αυτά, πρέπει να συνεκτιμήσουμε και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιώνες μας από τις παγωνιές και τα συνεχόμενα κρύα, οι επιπτώσεις των οποίων ίσως να μην είναι ακόμα απόλυτα ορατά. Πάντως, τα δεδομένα συνηγορούν ότι και τη νέα χρονιά, πάλι θα μιλάμε για μείωση της παραγωγής», τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός Καλαμών με 400 στρέμματα και συνεταιριστής από το Γεράκι Λακωνίας.

Ζημιές από τις παγωνιές και τον παγετό στις Λιβανάτες

Ο κ. Γιώργος Μπουράμας, τέλος, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «παρότι γίνονται πράξεις για περσινές και προ-πέρσινες ελιές σε τιμές κοντά στα 2,5 ευρώ και μάλιστα σκούπα, υπάρχει ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς, λόγω της τρομακτικής αύξησης στο κόστος παραγωγής. Τη νέα σεζόν, για να πούμε πως κάτι θα μείνει, θα πρέπει να αρχίσει η τιμή στο φρέσκο 200άρι τουλάχιστον από τα 1,50 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στα νερά, στα καύσιμα, στο λίπασμα έως 100%, στα χαλκούχα παραπάνω, στα φάρμακα κ.λπ. Επίσης, τώρα με τα κλαδέματα, οι επιβαρύνσεις είναι πολύ περισσότερες για τα καύσιμα που παίρνουν τα αλυσοπρίονα. Η κατάσταση είναι δραματική. Πρέπει να υπάρξουν ενέργειες στήριξης των παραγωγών. Εκτός αυτού, υπάρχουν περιοχές με Καλαμών, που έχουν ήδη επηρεαστεί από τα κρύα τα τωρινά και δεν θα δώσουν παραγωγή. Άρα ξεκινάμε άσχημα και μάλιστα από πολύ νωρίς».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup