Πρωτογενής Τομέας

Πίσω πάει χρονικά η παραγωγή καρπουζιού, εκτεταμένες ζημιές στην πατάτα από πάγο

Πίσω πάει χρονικά η παραγωγή καρπουζιού, εκτεταμένες ζημιές στην πατάτα από πάγο

Πολύ δύσκολη κατάσταση βιώνουν για μια ακόμα χρονιά οι παραγωγοί κηπευτικών της Πελοποννήσου.

Προβληματισμός και απογοήτευση σε περιοχές, όπως η Ηλεία και η Αχαΐα για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού και κηπευτικών, από τον παγετό.

Ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Αμαλιάδας καλλιεργεί κάθε χρόνο περί τα 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό, αλλά και πατάτα. Σύμφωνα με τον κ. Πασσά, υπάρχει μεγάλη καταστροφή από τον παγετό στην περιοχή, κυρίως στην καλλιέργεια της πατάτας, που σε μεγάλο ποσοστό έχει καεί, αλλά και στο καρπούζι, ιδίως το θερμοκηπιακό, καθώς ο καιρός δεν ευνοεί το δέσιμο. Όσον αφορά στο υπαίθριο, χαμηλής κάλυψης, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη ζημία από τον παγετό, δεδομένου ότι το προϊόν είναι ακόμα καλυμμένο. Το σίγουρο βέβαια είναι, προσθέτει ο κ. Πασσάς, ότι θα οψιμίσει η παραγωγή, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για τους παραγωγούς της Ηλείας, γιατί μπορεί να πέσει πολύ προϊόν, μαζεμένο μαζί στην αγορά.

Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Λεχαινών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως όσον αφορά στο καρπούζι, ζημιές από τον παγετό παρατηρύνται κυρίως σε όσα δεν είχαν θερμικά νάυλον. Ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει, εξαιρετικά μεγάλη ζημιά έχει υποστεί η καλλιέργεια της πατάτας, που στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών σε Αχαΐα, αλλά και Ηλεία, έχει καεί.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος καλλιεργεί φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές 340 στρέμματα με καρπούζι, υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών στη Μεσσηνία. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, στην ευρύτερη περιοχή δεν έπεσε πάγος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ζημιές στο καρπούζι, το οποίο δεν έχει δέσει ακόμα. Λόγω της παρατεταμένης περιόδου κακοκαιρίας, συνεχίζει ο κ. Μαλάμος, η παραγωγή έχει πάει πίσω ήδη σίγουρα 7-10 ημέρες, οπότε αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι οι πρώτες κοπές έγιναν στις 5-10 Μαΐου, τότε φέτος στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν γύρω στις 20 Μαΐου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, ίσως είναι εν τέλει και θετικό για την παραγωγή, με το σκεπτικό ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να έχει σταθεροποιηθεί ο καιρός και να υπάρχει ζέστη στις αγορές της ΕΕ, που καταναλώνουν κατά κόρον, ελληνικό καρπούζι.

Ίδια εικόνα, τέλος, για τις καρπουζοκαλλιέργειες της περιοχής έχει και ο κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Φιλιατρών, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως στα καρπούζια της περιοχής δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές, αλλά έχει σαφώς πάει πίσω λόγω του κακού καιρού η παραγωγή φέτος.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις