Πρωτογενής Τομέας

Τώρα φαίνεται η μείωση της χοιροτροφίας πανευρωπαϊκά λόγω covid, ανακάμπτει η τιμή

Τώρα φαίνεται η μείωση της χοιροτροφίας πανευρωπαϊκά λόγω covid, ανακάμπτει η τιμή

Με τέλεια καταιγίδα μοιάζει η κατάσταση που βιώνει η ντόπια χοιροτροφία.

Με την... τέλεια καταιγίδα μοιάζει η κατάσταση στην ελληνική, αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή χοιροτροφία, ως αποτέλεσμα, αφενός της πανδημίας του κορονοϊού, που συρρίκνωσε τον κλάδο δυο χρόνια τώρα, αφετέρου της αύξησης από μήνες του κόστους παραγωγής. Το θετικό είναι πως οι τιμές παραγωγού αρχίζουν και ανακάμπτουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όμως και για την κατανάλωση υπάρχουν ανησυχίες λόγω της ακρίβειας.

«Αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε στο κόστος παραγωγής. Όμως τώρα η κατάσταση μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα, αφού πριν προλάβουμε ως μονάδες να συνέλθουμε από την πανδημία του κορονοϊού που μας έπληξε πανευρωπαϊκά, φέρνοντας πολλά λουκέτα μονάδων και μείωση παραγωγής, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κόστος εκτροφής. Ενδεικτικά να σας πω ότι μέχρι πριν λίγους μήνες αγοράζαμε δημητριακά με ένα κόστος στα 28 με 30 λεπτά το κιλό, ενώ σήμερα στα 38 με 40 λεπτά το κιλό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ. Οι μονάδες δεν αντέχουν. Και η κορονοενίσχυση των 254 ευρώ ανά χοριομητέρα που λάβαμε πριν λίγο διάστημα, είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η τωρινή κατάσταση που βιώνουν οι μονάδες, είναι ακόμη χειρότερη και από εκείνη του κορονοϊού. Και προσθέτει: «ο κύκλος για να βγει ένα παράγωγο στην χοιροτροφία είναι μεγαλύτερος από άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, δηλαδή χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βγει στην παραγωγή το προϊόν. Κατά συνέπεια, εκτιμώ πως τώρα αρχίζουν και είναι ορατές οι συνέπειες από την κρίση των μονάδων μας πανευρωπαϊκά και την αύξηση των λουκέτων, σε συνδυασμό με την κάμψη της παραγωγής. Γι’ αυτό αρχίζουν και ανεβαίνουν σταδιακά οι τιμές των χοιρινών, τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Επί τούτου, αύξηση 25 λεπτά στο κιλό παρατηρήθηκε σε αγορές, όπως είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, ενώ η Γερμανία πρόσεθεσε ακόμα 10 λεπτά ανά κιλό, σε σύγκριση με λίγες ημέρες πριν. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι τιμές των χοίρων πάχυνσης αυξάνουν με διαφορετικούς ρυθμούς στις χώρες της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία συγκεκριμένα, κατέγραψαν πολύ υψηλές αυξήσεις της τάξης των 25 λεπτών ανά κιλό (σφάγιο). Μικρότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,10 ευρώ), Ισπανία (0,08 ευρώ), Γαλλία (0,06 ευρώ), Δανία (0,05 ευρώ).

Πριν το Πάσχα θα πληρωθούν την κορονοενίσχυση οι κομμένοι

Πριν λίγο διάστημα οι ιδιοκτήτες μονάδων πληρώθηκαν την πολυαναμενόμενη κορονοενίσχυση. Όμως εξαίρεθηκαν αυτής, παραγωγοί που δεν είχαν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ. Σε σχέση με την ενίσχυση αυτή, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να δοθεί σε όλους τους παραγωγούς και όπως μας είπε ο κ. Μπούρας, υπάρχουν διαβεβαιώσεις για πληρωμή πριν το Πάσχα.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Vendras