Πρωτογενής Τομέας

Πίσω πάει η συγκομιδή πατάτας Μεσσηνίας, από 50 λεπτά τιμή για να υπάρξει εισόδημα

Πίσω πάει η συγκομιδή πατάτας Μεσσηνίας, από 50 λεπτά τιμή για να υπάρξει εισόδημα

Έχει πάει πίσω η καλλιέργεια πατάτας στη Μεσσηνία λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Υπήρξαν και κάποια προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες προφανώς και θα ρίξουν τις στρεμματικές μας αποδόσεις.

Η καθυστέρηση στη φύτευση και οι καιρικές συνθήκες έχουν σαν αποτέλεσμα η συγκομιδή φρέσκιας πατάτας στην περιοχή να καθυστερήσει.

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα (με εξαίρεση κάποιες ποσότητες στα πρώτα στάδια συγκομιδής). Φέτος η αύξηση του κόστους καλλιέργειας είναι μεγάλη και όπως αναφέρουν οι παραγωγοί για να υπάρξει εισόδημα θα πρέπει η τιμή να είναι τουλάχιστον στα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Α.Σ. Μεσσήνης και πατατοπαραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «έχει μείνει πίσω η καλλιέργεια πατάτας στη Μεσσηνία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι η κύρια συγκομιδής της πατάτας θα ξεκινήσει στις ημέρες του Πάσχα που περιμένουμε να έχει καλή ζήτηση. Πάντως τα στρέμματα καλλιέργειας είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι λόγω του αυξημένου κόστους».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Ανδρέας Κρασσακόπουλος, «φέτος ήταν μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς πατάτας στη Μεσσηνία. Οι παραγωγοί που φύτεψαν το Νοέμβριο ξεπέρασαν τα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες και αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή από τα μέσα Απριλίου. Οι περισσότεροι όμως παραγωγοί έκαναν φυτεύσεις από το Δεκέμβριο και τις αρχές του 2022. Σε αυτή την περίπτωση η καλλιέργεια πήγε προς τα πίσω. Επίσης μεγάλα προβλήματα έφεραν οι δυνατοί βοριάδες του Μαρτίου. Εκτιμώ ότι το Πάσχα δεν θα καταφέρουν να συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στη Μεσσηνία. Οι εκτάσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Το κόστος καλλιέργειας πολύ υψηλό και οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από τις ελληνοποιήσεις αιγυπτιακής πατάτας που γίνεται τα προηγούμενα χρόνια».

Η ΔΑΟΚ επισημαίνει ότι για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, παρακαλούνται οι παραγωγοί πατάτας να τηρούν πριν και κατά τη συγκομιδή τα παρακάτω μέτρα, ώστε το προς εμπορία προϊόν να είναι άριστης ποιότητας για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα τιμών και διάθεσης. Συγκεκριμένα:

1. Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή πριν οι πατάτες μπουν στο στάδιο ωρίμανσης, δηλαδή πριν «ψηθούν», όπως λέμε.
2. Η προστασία από τον περονόσπορο όταν είναι απαραίτητο να συνεχίζεται μέχρι μια εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή για να μην μολυνθούν οι κόνδυλοι. Πατάτες που προέρχονται από μολυσμένα χωράφια είναι ακατάλληλες για εμπορία, έστω και αν οι κόνδυλοι δεν φέρουν ακόμη συμπτώματα προσβολής.
3. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του απαραίτητου χρονικού διαστήματος μεταξύ του τελευταίου ψεκασμού και της συγκομιδής, όπως αυτό προκύπτει από τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του χρησιμοποιημένου σκευάσματος.
4. Τα ποτίσματα να σταματήσουν τουλάχιστον 4-5 ημέρες προ της συγκομιδής και οπωσδήποτε όχι συγκομιδή μετά από βροχή.
5. Ο πατατοεξαγωγέας να εργάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να είναι καλά συντηρημένος.
6. Μια πρώτη διαλογή να γίνεται στο χωράφι, ώστε να απομακρύνονται οι πατάτες που είναι τραυματισμένες, κομμένες, πράσινες κ.λ.π.
7. Τα κιβώτια συσκευασίας (κλούβες) να μη γεμίζονται μέχρι επάνω, ώστε να μην συμπιέζονται και τραυματίζονται οι κόνδυλοι κατά τη μεταφορά τους.
8. Οι πατάτες παραμένουν 2-3 ώρες μετά την εξαγωγή τους στο χωράφι, ώστε να στεγνώσουν και μετά να τοποθετηθούν στις κλούβες.
9. Η μεταφορά στο συσκευαστήριο να γίνεται αυθημερόν για να αποφεύγεται το πρασίνισμα από τον ήλιο. Αν παραμείνουν στο χωράφι γεμάτες κλούβες να σκεπάζονται με πανί ή μαύρο πλαστικό και ποτέ με πατατόφυλλα.
10. Να μην ανακατεύονται διαφορετικές ποικιλίες στα ίδια μέσα συσκευασίας.

Πηγή: Agrtotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras