Πρωτογενής Τομέας

Τουλάχιστον 20 λεπτά πάνω οι τιμές στο γάλα, κρίση των ζωοτροφών είναι και θα περάσει

Τουλάχιστον 20 λεπτά πάνω οι τιμές στο γάλα, κρίση των ζωοτροφών είναι και θα περάσει

Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αναλάβει το δύσκολο ρόλο της χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων για να συνεχίζουν να παράγουν, ενώ οι παραγωγοί αναμένουν βοήθεια από κράτος και τράπεζες.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά λεχθέντα σε ημερίδα με θέμα «Ορθολογική Διατροφή Παραγωγικών Ζώων: Σύγχρονες Προσεγγίσεις & Πρακτικές με Σκοπό τη Διατροφική & Επισιτιστική Ασφάλεια», που διοργάνωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιχειρηματικότητα Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη» των συνεργαζομένων Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, που συμμετείχε και σε στρογγυλή τράπεζα στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση, κ. Αλέξης Μανούρας, τη νέα χρονιά είναι βέβαιο από τώρα πως η τιμή στο πρόβειο γάλα, θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 20 λεπτά, απ' ό,τι σήμερα, που κυμαίνεται στα 1,25 λεπτά κατά βάση, δηλαδή θα προσεγγίσει σε πρώτη φάση τα 1,50 ευρώ. Ο κ. Μανούρας, λαμβάνοντας το λόγο στην στρογγυλή τράπεζα, τόνισε την δυσχερή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι σήμερα, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και της έλλειψης ρευστότητας. Ρευστότητα, που όπως συμπλήρωσε παρέχουν ως κεφάλαιο κίνησης έως σήμερα σε αυτούς, οι γαλακτοβιομηχανίες, όχι όμως και οι τράπεζες.

Νωρίτερα, στην σημασία της ορθολογικής διατροφής των ζώων και τη συμβολή της στην αποτελεσματική λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αναφέρθηκε ο κ. Γ. Παπαδομιχελάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ, ενώ στην αυξανόμενη λόγω της ακρίβειας και της γενικότερης κρίσης, σημασίας της τεχνολογίας ακριβείας στην ζωική παραγωγή αλλά και την έξυπνη διαχείριση της διατροφής των ζώων, μίλησε ο κ. Θ. Μπαρτζάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΓΠΑ.

Στην συνέχεια οι Καθηγήτριες ΓΠΑ, Γ. Οικονόμου και Π. Παπαστυλιανού στάθηκαν ανέλυσαν το ρόλο και την σημασία των φυτών μεγάλης καλλιέργειας στην ορθολογική διατροφή των παραγωγικών ζώων. Η Γ. Οικονόμου εστίασε στον σημαντικό ρόλο της γεωργίας ως προς τις τροφές των ζώων, τόνισε το έλλειμμα στην παραγωγή καλαμποκιού που έχει η χώρα μας, αλλά και στο γενικότερο έλλειμά της στις ζωοτροφές, που καλύπτεται με εισαγωγή. Μίλησε για την χρησιμότητα συστημάτων συγκαλλιέργειας, αλλά και της αμειψισποράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ευφυής γεωργία είναι και η συγκαλλιέργεια ή ο τρόπος που κάνει κανείς αμειψισπορά. Από την πλευρά της η κα Παπαστυλιανού, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της καλλιέργειας των ψυχανθών στην χώρα μας στις χονδροειδείς ζωοτροφές, τονίζοντας πως αυτά καλύπτουν το 74% της κατανάλωσης, ενώ το ενσίρωμα καλαμποκιού μόλις το 7%. Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της καλλιέργειας μηδικής και μονοετών τριφυλλιών, που καλλιεργούνται σήμερα στην χώρα μας σε μια έκταση της τάξης των 1,5 εκατ. στρεμμάτων, με την παραγωγή να αγγίζει ετησίως τους 2 εκατ. τόνους. Στην συνέχεια τόνισε καταλήγοντας ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη και πρόνοια όσον αφορά στην διαθεσιμότητα των ζωοτροφών ανά περιφέρεια και όχι συνολικά στην χώρα μας.

Η συμβολή της ορθής διαχείρισης των φυσικών βοσκοτόπων και τεχνητών λειμώνων στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των παραγωγικών ζώων ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Ι. Χατζηγεωργίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΓΠΑ. Όπως ανέφερε, πριν αρκετές δεκαετίας βόσκονταν στην Ελλάδα πάνω από το 50% των εκτάσεων, ενώ σήμερα αυτό βάσει καταγραφών δεν είναι πάνω από 10-12%, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση σχετικά με το πόσα εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπων διαθέτει η Ελλάδα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη της συγκαλλιέργειας ψυχανθών με σιτηρά, για μείωση του κόστους.

Στην χρησιμοποίηση και συμβολή των μικροφυκών στη διατροφή των παραγωγικών ζώων αναφέρθηκε στην εισήγησή της η κα Σ. Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΓΠΑ. η Η ίδια σημείωσε πως τα μικροφύκη είναι μικροσπκοπικοί, μονοκυτταρικοί οργανισμοί, υπολογίζονται σε 200.000 με 800.000 είδη και η χρήση τους ως ζωοτροφές έχει αρχίσει να μελετάται από το 1950. Καλλιέργεια μικροφυκών γίνεται σε μεγάλες υπαίθριες λίμνες ή σε βιοαντιδραστήρες που αποτελούνται από διαφανείς σωλήνες. Σύμφωνα με την κα Μαυρίκου, η χρήση τους είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ δε, πρόσφατα μια startup εταιρεία που ασχολείται με τα μικροφύκη έλαβε χρηματοδότηση 20 εκατ. δολάρια, ενώ τα φύκη είναι ανώτερα από τις συμβατικές πρωτεΐνες ζωοτροφών.

Ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για χρήση εντόμων σε ζωοτροφές

Έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα )και το ΥπΑΑΤ ήδη το επεξεργάζεται) η κουβέντα για ένα θεσμικό πλαίσιο για χρήση των εντόμων στις ζωοτροφές, ως εναλλακτική πηγή, τόνισε από την πλευρά του στην εισήγησή του με θέμα τις καινοτόμες ζωοτροφές, ο κ. Α. Τσαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ. Ο κ. Τσαγαράκης σημείωσε πως είναι παρεξηγημένο το συγκεκριμένο ζήτημα από τους καταναλωτές. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το χωριάτικο, σπιτικό κοτόπουλο, που ζει στην ύπαιθρο και τρέφεται και με έντομα και πάλι όλοι το ψάχνουν να το αγοράσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην δυνατότητα άλλων καινοτόμων ζωοτροφών από τα υπολλείμματα του καφέ (κατακάθια) και τα υπολλείμματα της ζυθοποιίας.

Κρίση είναι θα περάσει, λέει ο Ζέρβας

Παροδική χαρακτρήρισε στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας στην εκδήλωση, την κρίση με τις ζωοτροφές ο κ. Γ. Ζέρβας, Ομότιμος Καθηγητής ΓΠΑ και πρώην Πρύτανης, ενθυμούμενος μάλιστα και την προηγούμενη κρίση με την άνοδο της τιμής των δημητριακών το 2007-2008.

Ο κ. Ι. Βασταρδής, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ σημείωσε την σημασία της συγκαλλιέργειας ψυχανθών και σιτηρών για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα παραγωγής ενσιρώματος βικοκριθής, που μπορεί να υποκαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό το ενσίρωμα καλαμποκιού, αλλά και την ημερήσια ανάγκη για τροφή μιας αγελάδας, της πανάκριβης πλέον σόγιας.

Κεδίκογλου: Να ενισχύσουμε την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές

Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ζωοτροφών, η πάταξη της αισχροκέρδειας και ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του. Αναφέρθηκε στο κόστος των ζωοτροφών, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή τους. «Μια λέξη-κλειδί που πρέπει να θυμόμαστε ως δίδαγμα μέσα από αυτή τη κρίση εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης, είναι η αυτάρκεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, την αυτάρκειά μας σε ζωοτροφές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να στηρίξουμε τις καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών και σε συνδυασμό με την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αγρανάπαυσης, που αφορά πάνω από 380.000 στρέμματα, να αυξήσουμε την έκταση της παραγωγικής γης».

Επικεντρώθηκε, επιπλέον, και στην πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσαν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να συμβάλλουμε στον έλεγχο των τιμών, παρεμβαίνοντας όπου διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και στρέβλωσης της αγοράς», εξήγησε. «Παράλληλα», επανέλαβε «κινηθήκαμε ταχύτατα ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για εισαγωγή σιτηρών και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και από τη Β. Αφρική, κυρίως από την Αίγυπτο».

Ο κ. Κεδίκογλου υπενθύμισε ότι η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς, είχε ξεκινήσει πριν την ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι «η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, οδήγησε σε άνοδο των τιμών των λιπασμάτων με ένα απλό τρόπο: αυξήθηκε 400% το κόστος της αμμωνίας. Στην παραγωγή της αμμωνίας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Έκτοτε, ακολούθησε το φαινόμενο-ντόμινο και συμπαρέσυρε και τις ζωοτροφές», τόνισε. Κλείνοντας, προειδοποίησε εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δε θα τα καταφέρουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κερδοσκόποι θυμίζουν μαυραγορίτες της κατοχής».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα