Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών έχουν προκαλέσει αναλόγως και την περιοχή, ζημιές κυρίως στα πρώιμα.
Όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών στα κεράσια, αν δεν υπάρξει ζημιά από τον καιρό από δω κι έπειτα, θα είναι μια χρονιά με καλές γενικά παραγωγές ως προς την ποσότητα. Αναφορικά με την συγκομιδή τέλος ο ίδιος εκτιμά πως στην συγκεκριμένη περιοχή τα πρώιμα βερίκοκα και τα πρώιμα κεράσια θα αρχίσουν να συγκομίζονται από τις 8 με 10 Μαΐου, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Σιαμάγκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μοσχοποτάμου Πιερίας, στην συγκεκριμένη περιοχή η μοναδική πρώιμη ποικιλία κερασιών που καλλιεργείται είναι η Grace Star, ωστόσο οι φυτεύσεις έχουν γίνουν πολύ πρόσφατα και ακόμα δεν είναι παραγωγικά τα κτήματα, ώστε να υπάρχει και σαφής εικόνα. Στην εν λόγω περιοχή κυριαρχούν οι ποικιλίες Ferrovia, Kordia και Regina, που δεν είναι πρώιμες και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς προβλήματα σε όλες τις ποικιλίες και γενικά δεν υπάρχουν ζημιές από τους παγετούς, ώστε να αναμένεται -με τα σημερινά δεδομένα- κάμψη των αποδόσεων. Σε σχέση με τα πρώιμα κεράσια, η συγκομιδή της Grace Star, πρέπει να αναμένεται γύρω στις 25 Μαΐου.
Στην Βεγορίτιδα δοκιμάζονται οι κερασοκαλλιέργειες
Ο κ. Πέτρος Τζαβέλλας, παραγωγός με 100 στρέμματα κεράσι στην περιοχή Βρυττά Έδεσσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι την περασμένη Δευτέρα η θερμοκρασία έπεσε στους 4,5 βαθμούς υπό το μηδέν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και να καούν τα κεράσια των ποικιλιών Sabrina, Grace Star και Black Star. Μεγάλες ζημιές της τάξης του 70-80% έχουν υποστεί, συνεχίζει ο κ. Τζαβέλλας και οι όψιμες ποικιλίες κερασιών, όπως Ferrovia, Kordia, Regina, αλλά και τα Γερμανικά. Πιο έντονες είναι οι ζημιές στην περιοχή Δροσιά δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ υπάρχει επιπλέον ανησυχία για τυχόν νέο κύμα παγετού από αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ανέπαφα άφησαν τα κύματα κακοκαιρίας τα κεράσια, πρώιμα και όψιμα που καλλιεργούνται στην Ορεστιάδα. Όπως δήλωσε τέλος στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, παραγωγός από το Φυλάκιο Έβρου, με πληθώρα ποικιλιών, το πρωί της Πέμπτης η θεερμοκρασία ήταν μόλις 1 βαθμό Κελσίου και υπήρχαν φόβοι για επιπτώσεις, όμως ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει πειραχτεί η παραγωγή. Η συγκομιδή στην περιοχή αυτή αναμένεται να αρχίσει στα πρώιμα, εντός του Μαΐου, με την παραγωγή ωστόσο να έχει οψιμίσει.
Πηγή: Agrotypos.gr