Πρωτογενής Τομέας

Ξεκίνησε η συγκομιδή σε Καλαμάτα - Μεσσήνη: Με καλές τιμές η ανοιξιάτικη πατάτα

Ξεκίνησε η συγκομιδή σε Καλαμάτα - Μεσσήνη: Με καλές τιμές η ανοιξιάτικη πατάτα

Με ικανοποιητικές τιμές, στα 60 λεπτά, ξεκίνησε η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας σε Καλαμάτα και Μεσσήνη.

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και υπάρχει ελπιδοφόρα ζήτηση στην αγορά, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να καλυφθεί. Και αυτό γιατί η παραγωγή έχει πάει πολύ πίσω λόγω των καθυστερημένων φυτεύσεων από τις βροχοπτώσεις Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου και του δύσκολου χειμώνα.

Παρά την ευοίωνη προοπτική, η φετινή αναμένεται να είναι η χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω των κακών τελευταίων χρόνων, και για να μην εξαφανιστεί η καλλιέργεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Αναλυτικά, στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, ο πατατοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Δούβας μας ενημέρωσε ότι “ξεκινήσαμε δειλά - δειλά, γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι πατάτες, είναι άγουρες. Πρέπει, όμως, να βγάλουμε μερικές για να έχουν τα μαγαζιά φρέσκες πατάτες και για μας, να αρχίζουμε να συγκομίζουμε”. Παρατήρησε πως “έχει πάει πολύ πίσω η χρονιά. Τα προηγούμενα χρόνια οι φυτεύσεις Νοεμβρίου έβγαιναν αρχές Απρίλη και τώρα δεν έχουν γίνει. Εχουμε πάει ένα μήνα πίσω”. Για την αιτία της καθυστέρησης εξήγησε ότι “όλος ο χειμώνας φέτος ήταν δύσκολος και παγερός κι έφερε την παραγωγή πίσω. Οχι μόνο στις πατάτες αλλά και στα υπόλοιπα κηπευτικά, όπως τα πρώιμα φασόλια στην περιοχή μας”.

Οσον αφορά τις τιμές ανέφερε ότι “είναι ενδεικτικές” και διευκρίνισε πως “δεν έχει πιεστεί η αγορά, όταν ζητάει 50 - 60 τόνους και μεις δίνουμε 5 ή 10. Η τιμή θα καθοριστεί την επόμενη εβδομάδα που θα βγουν και άλλες πατάτες από άλλες περιοχές”. Ενημέρωσε ότι “η τιμή είναι ικανοποιητική, 60 λεπτά συν”, αλλά εξήγησε πως “το θέμα είναι ότι δεν έχεις καλή στρεμματική απόδοση. Με καλή απόδοση τα 60 λεπτά ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική τιμή, αλλά σε μια παραγωγή που δεν φθάνει τους 2,5 τόνους το στρέμμα, 60 λεπτά είναι ίσα - ίσα το κόστος καλλιέργειας”.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ο κ. Δούβας παρατήρησε ότι “τα πράγματα στη διεθνή αγορά της πατάτας που καθορίζουν τις τιμές, δείχνουν ότι θα είναι σταθερές ίσως και ανοδικές” και διευκρίνισε: “Γιατί στην Κύπρο είναι ένα διάστημα 15 ημερών που δεν θα έχει πατάτες. Η Αίγυπτος σταμάτησε, έχει ένα διάστημα κενό. Η Ισπανία έχει πάθει ζημιά λόγω ανομβρίας και καιρικών συνθηκών. Ολες οι αγορές ζητάνε πατάτα και αυτό είναι ενθαρρυντικό”.

Οσον αφορά τη μεσσηνιακή πατάτα για το αμέσως επόμενο διάστημα είπε: “Το τι έχει παιχθεί εδώ σε μας δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Πολλοί βρίσκονται απέναντί μου κι έχουμε προβλήματα με μηνύσεις για πράγματα που δεν έχω πει. Επειδή εκτίθεμαι στα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι θεωρούν ότι φέρνω το κακό γι’ αυτούς. Να παίρνω την ευθύνη γι’ αυτά που λέω και γι’ αυτά που κάνω. Ο έμπορος είναι έμπορος και πρέπει να κάνει τη δουλειά του, όπως κι εγώ είμαι παραγωγός και είμαι κι εκπρόσωπος κάποιων παραγωγών και πρέπει να τους υποστηρίξω με πράγματα αληθή”.

“ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΤΙΚΑ”

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας ανέφερε ότι “τα πρώτα δείγματα γραφής θεωρούνται θετικά” και πρόσθεσε: “Αρνητικά είναι όσον αφορά την περίοδο που ξεκίνησε η συγκομιδή και αυτό έγινε εξαιτίας της πολύ καθυστερημένης φύτευσης. Ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου και καθυστέρησε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων από 18 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα τεράστιο κενό στη φύτευση. Κενό που το βλέπουμε τώρα στην έναρξη της συγκομιδής και θα δημιουργήσει κι ένα κενό στην αγορά γενικότερα”. Παρατήρησε ότι “η ποιότητα είναι καλή, οι αποδόσεις στους παραγωγούς που βγάλαμε τώρα κυμαίνονται από 3 μέχρι και πάνω από τους 4 τόνους. Εναν μέσο όρο για τους 3 παραγωγούς μας πάνω από τους 3,5 τόνους”. Ενημέρωσε ότι “οι εξαγωγές ξεκίνησαν με βάση την Πολωνία, η οποία έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δυστυχώς δεν είχαμε τη μεγάλη ποσότητα να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των πελατών”.

Για τις τιμές μας πληροφόρησε ότι “είναι σταθερές στα 60 λεπτά, τιμή που μπορεί να θεωρηθεί υψηλή”.

Για τη μείωση της φετινής παραγωγής παρατήρησε ότι “αν υπολογίσουμε τι έχει συμβεί στα προηγούμενα χρόνια, η μείωση της ανοιξιάτικης παραγωγής στη Μεσσηνία οφείλεται στις χαμηλές τιμές που πήραν οι παραγωγοί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ανταγωνισμός αυτός θεμιτός ή αθέμιτος”.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οσον αφορά τις ελληνοποιήσεις επεσήμανε: “Όλοι ξέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κάνουν ελέγχους στην περιοχή της Αχαΐας και των Θηβών για τις περίφημες ελληνοποιήσεις. Εχουμε πατάτες Θηβών που γίνονται ξαφνικά κυπριακές κι έχουμε γαλλικές ή αιγυπτιακές που γίνονται ελληνικές. Το υπουργείο πρέπει να εντείνει την προσπάθεια που κάνει στο ελεγκτικό πεδίο. Οσοι επιχειρηματίες δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό παραπλανώντας και τον καταναλωτή, θα πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα εις βάρος του παραγωγού”.

Ο κ. Γκούμας ανέφερε πως “εμείς σαν εταιρεία έχουμε και παραγωγική διαδικασία, καλλιεργούμε 100 στρέμματα πατάτες και δεν είναι δυνατόν σε μια χρονιά, μετά από τόσα χρόνια, μιας θετικής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά να ανεχόμαστε τον οποιονδήποτε ανταγωνισμό”. Ενημέρωσε ότι “σύμφωνα και με πληροφορίες παραγωγών υπάρχει επιχείρηση στην Καλαμάτα που φέρνει αιγυπτιακές πατάτες για πρώτη φορά. Είμαι 37 χρόνια στο αντικείμενο, πρώτη φορά έρχονται να συσκευαστούν, να ανασυσκευαστούν πατάτες Αιγύπτου στον τόπο παραγωγής, λίγες ημέρες πριν βγει η δική μας παραγωγή”. Ωστόσο, είπε ότι “υπηρεσιακός παράγοντας μου είπε ότι είναι νόμιμο. Ρωτάω, είναι ηθικό;”, για να προσθέσει: “Απέναντι στους παραγωγούς που είναι σε πολύ δύσκολη θέση, που πουλάνε όλα αυτά τα χρόνια 20 - 25 - 30 λεπτά πατάτες, να φέρνουμε και αιγυπτιακές εδώ; Να φέρνουμε τότε όλες οι επιχειρήσεις να συσκευάζουμε αιγυπτιακές και ο Μεσσήνιος παραγωγός να εξαφανιστεί. Από πού θα εισπράξει χρήματα αυτός ο άνθρωπος, αν δεν μπορέσει να πουλήσει το προϊόν του, αν τον ανταγωνίζονται αθέμιτα. Αν το υπουργείο δεν προλαβαίνει να ελέγξει αυτούς που κάνουν ελληνοποιήσεις, πώς ο παραγωγός θα προστατευτεί, ποιο είναι το κίνητρο για να συνεχίσει την καλλιέργεια”.

Υπενθύμισε ότι “κάποτε η Μεσσηνία καλλιεργούσε 2.200 τόνους πατατόσπορο” και συμπλήρωσε: “Φέτος είμαστε κάτω από τους 630 τόνους πατατόσπορο, είμαστε στο 1/3. Να σταματήσουμε τελείως, να μπορούν οι Αιγύπτιοι να πουλάνε τις πατάτες τους;”.

Ο κ. Γκούμας παρατήρησε ότι “κάτι πρέπει να γίνει, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα μπορώ εγώ να ασχοληθώ ούτε και κανένας παραγωγός. Είναι κρίμα στην αγορά της Καλαμάτας να διαχέονται τόσες πολλές αιγυπτιακές πατάτες και στην Κρακοβία και στη Βαρσοβία να τρώνε φρέσκια πατάτα Μεσσηνίας, προϊόν που σε ποιότητα είναι πολύ - πολύ ανώτερο σε σχέση με τα εισαγόμενα”.

Τέλος, εκτίμησε ότι “η φετινή παραγωγή δεν θα υπερβεί τους 8.000 τόνους. Το 30 - 35% της παραγωγής θα διοχετευθεί στις αγορές του εξωτερικού, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία και λίγο στην Αυστρία” και προέτρεψε: “Ας στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν, τον Ελληνα παραγωγό. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, για να διατηρηθεί η καλλιέργεια στην περιοχή μας”.

Πηγή: EleftheriaOnline.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup