Το ΥπΑΑΤ προχώρησε στην προδημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένων εκτροφών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2022. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι στα 25 εκατ. ευρώ.
Μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιου Γεωργαντά, του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, το ΥπΑΑΤ εξέδωσε σήμερα προδημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένων εκτροφών»του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α).
Το Υπομέτρο 14.1 αναφέρεται στην προαγωγή της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας, ως κύριο συστατικό της βιωσιμότητας της εκτροφής. Το Υπομέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, έχει πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα και οι δεσμεύσεις θα είναι διετούς διάρκειας.
Στο κείμενο της προδημοσίευσης περιγράφονται οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης των υποψήφιων δικαιούχων, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος χοιροτρόφος να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα προβαίνοντας σε σχετικές ενέργειες.
Οι ενισχύσεις αφορούν την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων, οι οποίες παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων και ανέρχονται:
- Για τις χοιρομητέρες: 54,5 €/ζώο
- Για τα λοιπά χοιρινά: 7,5 €/ζώο
Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού και δαπάνες για τεχνική στήριξη(έως 5% επί του υπολογιζόμενου ποσού της ετήσιας ενίσχυσης).
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης του Υπομέτρου 14.1 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εκδοθεί στο 2ο εξάμηνο του 2022.
Δεσμεύσεις
Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τη γραμμή βάσης και τις δεσμεύσεις του Υπομέτρου, που συνίσταται στην εκπλήρωση των ακόλουθων συνθηκών:
α) Γραμμή βάσης
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,25 m2 , εκ των οποίων 1,3 m2 πρέπει να είναι ενιαίο δάπεδο του οποίου το πολύ το 15% προορίζεται για τα ανοίγματα αποχέτευσης. Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10%.
β) Δεσμεύσεις καλής μεταχείρισης των ζώων:
Σταβλισμός
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα, κατά τον ομαδικό σταβλισμό, να είναι τουλάχιστον 2,7 m2 / χοιρομητέρα. Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10% δηλαδή να ανέρχεται τουλάχιστον σε 2,43 m2 / χοιρομητέρα. Η δέσμευση αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Η τήρηση της συγκεκριμένης δέσμευσης ανά χώρο ομαδικού σταβλισμού, ελέγχεται με τον υπολογισμό του λόγου του συνολικού ελεύθερου χώρου δαπέδου για ομαδικό σταβλισμό, προς τον αριθμό των χοιρομητέρων που ταυτόχρονα σταβλίζονται ομαδικά.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην εκμετάλλευση ζώων για πάχυνση (απογαλακτισμένων, αναπτυσσόμενων χοίρων) που προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις, καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.
Διατροφή
- Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η πιστοποίηση και ο έλεγχος της ποιότητας του νερού γίνεται με τις προδιαγραφές και τις παραμέτρους για πόσιμο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
- Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων. Η ελάχιστη ποσότητα μυκοδεσμευτικών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 4 kg/ΜΖΚ/έτος τόσο για τα λοιπά χοιρινά όσο και για τις χοιρομητέρες. Οι ζωοτροφές δεν πρέπει να έχουν εμφανείς αλλοιώσεις από μύκητες. Το είδος και η σχετική ποσότητα των μυκοδεσμευτικών ενδεικτικά αναφέρονται στο Σχέδιο Ευζωίας της εκμετάλλευσης.
Υγεία
Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα μη υλοποίησης αυτής της δέσμευσης σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ευνουχισμός στην χοιροτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται ο ευνουχισμός με ακρωτηριασμό και η χρήση ή μη ανοσοευνουχισμού δηλώνεται στο Σχέδιο Ευζωϊας (βλέπε παρακάτω) κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.
Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)
Πηγή: Agrotypos.gr