Πρωτογενής Τομέας

Δεύτερο εξάμηνο 2022 έρχεται πρόγραμμα ποιότητας στο βαμβάκι, προϋπολογισμός 41 εκ. ευρώ

Δεύτερο εξάμηνο 2022 έρχεται πρόγραμμα ποιότητας στο βαμβάκι, προϋπολογισμός 41 εκ. ευρώ

Εντός του β’ εξαμήνου 2022 το ΥπΑΑΤ προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία θα αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 41 εκατ. ευρώ.

Το υπομέτρο 3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας.

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν «ομάδες γεωργών», δηλαδή συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους.

Οι όροι στήριξης που οφείλουν να πληρούν οι δικαιούχοι για την ένταξή τους στην δράση καθώς και οι δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρούν καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης της πράξης τους είναι οι εξής:

  • Για να είναι επιλέξιμοι για ένταξη στην δράση, πριν την υποβολή αίτησης στήριξης οι υποψήφιοι φορείς (ομάδες γεωργών) πρέπει να υποβάλουν αίτηση πιστοποίησης στο πληροφοριακό σύστημα i-AGRO του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία να αφορά τα πρότυπα AGRO 2- 1 και 2-2 και την καλλιέργεια βαμβακιού. Η αίτηση πιστοποίησης πρέπει να έχει υποβληθεί εντός ενός έτους από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων στήριξης και να αφορά την πιο πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο για την καλλιέργεια βαμβακιού.
  • Επιλέξιμες είναι οι νέες συμμετοχές στο σύστημα ποιότητας AGRO 2, δηλαδή δικαιούχοι που έχουν ξεκινήσει την συμμετοχή τους στο σύστημα έως και τέσσερα έτη πριν από την αίτηση στήριξης. Η στήριξη παρέχεται για ετήσιες περιόδους («έτη υλοποίησης»), με ελάχιστη διάρκεια παραμονής στη δράση το ένα (1) έτος υλοποίησης. Με βάση την ημερομηνία της πρώτης συμμετοχής κάθε δικαιούχου στο σύστημα καθορίζεται η διάρκεια της στήριξης, η οποία παύει με την συμπλήρωση πέντε (5) ετών συμμετοχής στο σύστημα.
  • Οι ομάδες γεωργών συμμετέχουν ως δικαιούχοι στην δράση 3.1.2 εκπροσωπώντας τους παραγωγούς-μέλη τους («ωφελούμενα μέλη»), με ελάχιστο αριθμό ωφελούμενων μελών τα πέντε (5) μέλη.
  • Τα ωφελούμενα μέλη πρέπει να περιλαμβάνονται στο μητρώο μελών του φορέα, να είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της αριθ. 104/7056/21-1-2015 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 147) και όπως ισχύει, και να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), δηλώνοντας ως μέρος της εκμετάλλευσής τους το φυτικό κεφάλαιο που συνδέεται με την ενισχυόμενη δραστηριότητα της ομάδας γεωργών που ανήκουν.
  • Κατά την διάρκεια της υλοποίησης της πράξης, οι δικαιούχοι οφείλουν να εφαρμόζουν το σύστημα ποιότητας AGRO 2 στην καλλιέργεια βαμβακιού, να υποβάλουν αίτηση πληρωμής προσκομίζοντας αποδεικτικό πιστοποίησης, κατάσταση ωφελούμενων μελών και τα λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά για κάθε έτος υλοποίησης, καθώς και να γνωστοποιούν στην αρμόδια ΔΑΟΚ τυχόν μεταβολές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενταγμένη πράξη.
  • Να τηρούν τις λοιπές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι να παρέχουν κάθε σχετική πληροφόρηση στους αρμόδιους φορείς, να διευκολύνουν τους ελέγχους, να διατηρούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για όσο διάστημα προβλέπεται και να αποδέχονται την επεξεργασία και δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η στήριξη στο πλαίσιο της δράσης 3.1.2 καλύπτει τις πάγιες δαπάνες που απορρέουν από τη συμμετοχή των δικαιούχων στο σύστημα ποιότητας AGRO 2.

Η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης, ως ετήσιο ποσό.

Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται ως: α) το μοναδιαίο κόστος (ετήσιο ποσό ενίσχυσης ανά μέλος) που αντιστοιχεί στο μέγεθος ομάδας του δικαιούχου επί β) τον αριθμό των επιλέξιμων ωφελούμενων μελών της ομάδας γεωργών.

Το ύψος του μοναδιαίου κόστους καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας (ξεκινά από ομάδα με 5-25 μέλη που δίνει κόστος 856 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση και φτάνει μέχρι ομάδα 301 έως 400 μέλη που δίνει 540 ευρώ ανά εκμετάλλευση).

Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης, για οποιονδήποτε γεωργό ενισχύεται από το υπομέτρο 3.1 άμεσα (ως δικαιούχος) ή έμμεσα (ως ωφελούμενο μέλος) για περισσότερες από μία συμμετοχές σε επιλέξιμο σύστημα ποιότητας του υπομέτρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το ανώτατο ποσό ενίσχυσης 3.000 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup