Πρωτογενής Τομέας

Δεν υπάρχουν μαλακά σιτάρια, αν δεν γίνουν εισαγωγές θα ξεπεράσουν τα 80 λεπτά

Δεν υπάρχουν μαλακά σιτάρια, αν δεν γίνουν εισαγωγές θα ξεπεράσουν τα 80 λεπτά

Πολύ λίγα είναι τα μαλακά σιτάρια στην χώρα μας, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές παραγωγού ήταν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να στραφούν στο σκληρό που έχει και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο κ. Γιάννης Μπουτσέλης, από το Τμήμα Πωλήσεων Σπόρων Μεγάλης Καλλιέργειας της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε τα στρέμματα καλλιέργειας κυμαίνονται στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα.

Επίσης λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις κυρίως στην περιοχή των Γρεβενών. Επίσης οι μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού που παράγει η χώρα μας είναι χαμηλής ποιότητας και πάνε για ζωοτροφή.

Τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε κάποιες ποικιλίες σπόρων που μπορούν να κάνουν ποιοτικό σιτάρι που θα πάει για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι τιμές όμως των τελευταίων ετών δεν βοήθησαν τους παραγωγούς που καλλιεργούν μαλακό».

Ο Δημήτρης Ντόνας, παραγωγός σιτηρών από τα Γρεβενά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στρέμματα φέτος είναι ίδια με πέρσι. Του χρόνου όμως με τα βιολογικά όσοι θα ενταχθούν μπορεί να προτιμήσουν άλλη καλλιέργεια και να μειωθούν.

Ο καιρός δεν βοήθησε και αναμένεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις που αναμένεται να κυμανθούν στα 200 κιλά. Τα φυτά είναι μικρά και έχουν λίγα σπυριά. Είχαμε κρύα και έπιασαν στη συνέχεια απότομες ζέστες. Επίσης πολλοί παραγωγοί δεν έκαναν σωστή λίπανση αφού έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος.

Το 90% των χωραφιών στην περιοχή είναι ξηρικά. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε καλές ποιότητες στο μαλακό αλλά τώρα δεν υπάρχει. Ο καιρός στα αλώνια πάντως μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα.

Το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές παραγωγού. Πέρσι στα αλώνια πούλησα στα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος καμιά σχέση με πέρσι. Τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή για τα σιτάρια κατά το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Δημήτριος Κιζιρίδης, παραγωγός από το Κιλκίς, που έχει αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών σιτηρών και μονάδα παραγωγής αλεύρων, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή μαλακού κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρσι.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή που νοικιάζουν χωράφια με τον ΑΤΑΚ. Έτσι μένουν ακαλλιέργητα. Οι σπορά γίνεται τον Οκτώβριο και τότε κανείς δεν ήξερε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αγορά με τα αλεύρια.

Στην περιοχή τα χωράφια που δεν κάνουν καλή ποιότητα στο σκληρό (άγονα) τα καλλιεργούν με μαλακό. Για την ποιότητα θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Τα αλώνια θέλουν ζέστες. Στην περιοχή το μαλακό θα ξεκινήσει τα αλώνια μεταξύ 10 - 20 Ιουνίου.

Όσον αφορά την αγορά έλλειψη δεν νομίζω ότι θα υπάρξει. Θα εισάγουν μαλακό σιτάρι από Ρωσία όπως κάνουν και με το πετρέλαιο. Απλά θα έχει πολύ ακριβή τιμή. Αλλά και στα αλώνια οι τιμές φέτος θα ανέβουν πολύ».

Ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από τη Βισαλτία Σερρών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει μαλακό σιτάρι στην Ελλάδα. Αυτά που λένε για αύξηση της παραγωγής είναι λόγια του αέρα.

Στις Σέρρες καλλιεργήθηκαν λίγα στρέμματα, αφού πέρσι είχε τιμή παραγωγού στα αλώνια στα 18 λεπτά. Στη συνέχεια βέβαια αυξήθηκαν οι τιμές και έφτασαν από αποθήκη στα 40 λεπτά.

Φέτος εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση κατά 50% της τιμής σε σχέση με τα 40 λεπτά που αγόρασαν πέρσι. Μιλάμε για τιμή στα 60 λεπτά και μπορεί να ξεπεράσουν τα 80 λεπτά αν δεν γίνουν εισαγωγές από εξωτερικό.

Αυτή την εποχή τα μαλακά που έρχονται από Βουλγαρία είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κάνουν μόνο για ζωοτροφή.

Φέτος η εικόνα της παραγωγής σε σχέση με τις αποδόσεις αναμένεται να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Πάντως αν δεν γίνουν εισαγωγές μαλακού θα ξεμείνουν οι μύλοι. Τα αλώνια στα πρώιμα σιτάρια θα ξεκινήσουν από 10 έως 12 Ιουνίου».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις