Πρωτογενής Τομέας

Ενημέρωση Γεωργαντά για ΠΟΠ Καλαμάτα και ΣτΕ, ακολουθεί διάλογος με όλα τα μέρη

Ενημέρωση Γεωργαντά για ΠΟΠ Καλαμάτα και ΣτΕ, ακολουθεί διάλογος με όλα τα μέρη

Εξελίξεις φέρνει η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους Μεσσήνιους για το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Σε συνάντηση Μαντά-Γεωργαντά στο ΥπΑΑΤ μετά την απόφαση, ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, καθώς και ότι μια συνολική λύση είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενημέρωσης, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό, σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για τον συντονισμό όλων των πλευρών.

Υπενθυμίζεται πως μετά την υπογραφή της περιβόητης απόφασης Αποστόλου-Κόκκαλη καταγράφηκε τεράστια αναστάτωση στην αγορά της Καλαμών επί τριετία, με αποκορύφωμα την πώληση ποιοτικής ελιάς για πολύ καιρό σε τιμές ακόμα και κάτω από τα 50 λεπτά, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά στην ύπαιθρο. Είναι ενδεικτικό πως επί εφαρμογής της εν λόγω απόφασης καταγράφηκαν οι χειρότερες τιμές παραγωγού όλων των εποχών. Κάπως έτσι, είχαμε από τη μια πλευρά τις εξαγωγές να ευημερούν κι από την άλλη χιλιάδες οικογένειες που επένδυσαν τους κόπους τους στην καλλιέργεια να... φυτοζωούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας έχει ως εξής:

«ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: ειλικρινή διάλογο και κοινή πορεία ζητά ο Π. Μαντάς»

Οι δράσεις και τα επόμενα βήματα που από κοινού πρέπει να προγραμματιστούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Ο βουλευτής είχε τη δυνατότητα να συζητήσει διεξοδικά με τον υπουργό για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δικαίωσε τις θέσεις των φορέων της Μεσσηνίας που ζητούσαν την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου και την απαλοιφή του όρου "Καλαμάτα" από τα συνώνυμα της ποικιλίας Καλαμών.

Κατά τον κ. Μαντά η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να υπάρξει ένα ξεκάθαρο και ανοικτό πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας των καλλιεργητών, των μεταποιητών, των εξαγωγέων και του υπουργείου, εξυπηρετώντας κυρίως δύο στόχους: αφενός την ολοκληρωμένη προστασία των προϊόντων ΠΟΠ όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, κάτι που είναι προς όφελος όλων όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος. Αφετέρου τη χάραξη αποτελεσματικής και αποδοτικής στρατηγικής για την αξιοποίηση κάθε άλλου ελληνικού προϊόντος επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών.

«Οδικός χάρτης με βάση την απόφαση του ΣτΕ»

Ο κ. Μαντάς έθεσε στον υπουργό την ανάγκη να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης με σκοπό πρωτίστως τη δημιουργία ενός κοινού εθνικού αναπτυξιακού μετώπου για όλους τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, φροντίζοντας ταυτόχρονα ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε υπόψη του κ. Γεωργαντά τις σκέψεις και τις προτάσεις που έχουν αναπτυχθεί στη μεσσηνιακή πλευρά όλο το προηγούμενο διάστημα που εξεταζόταν η υπόθεση στο ΣτΕ, με την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση και διαφάνεια από όλες τις πλευρές να βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων αυτών.

Παράλληλα ο κ. Μαντάς συζήτησε με τον υπουργό για τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν και στάθηκε σε μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να προγραμματιστούν, όπως ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, η διερεύνηση για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας, η ανάδειξη και στήριξη των άλλων ελληνικών προϊόντων ελιάς ποικιλίας Καλαμών μέσα από τη θέσπιση νέων ενδείξεων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, καθώς και η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ενημέρωση των καταναλωτών με στόχο την ανάδειξη όλων των προϊόντων ελληνικής προέλευσης. Ο βουλευτής ζήτησε τέλος από τον κ. Γεωργαντά να αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία με την υπηρεσία διαχείρισης προϊόντων ΠΟΠ του υπουργείου, τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" και τον ΕΦΕΤ, ώστε να περιγραφούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές και στη συνέχεια να υπάρξει διαβούλευση υπό την αιγίδα του υπουργείου με όλους τους φορείς του κλάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε τον βουλευτή για την αναλυτική συζήτηση που είχαν και τον διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, καθώς και ότι μια συνολική λύση είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου. Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό, σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία για τον συντονισμό όλων των πλευρών.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup