Την παράταση της απασχόλησης εργατών γης τρίτων χωρών, η οποία λήγει την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία - ανέφερε ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στη Βουλή.
Σχετικά με το ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης φαίνεται να επιλέγουν την Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο της εποχικής εργασίας της γείτονος χώρας δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια που τους δίνονται και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος.
Στο μεταξύ ξεκίνησε η συγκομιδή των θερινών φρούτων και φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες στα χωράφια, καθώς και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης (κονσέρβες κ.α.).
«Πρέπει να γίνει απλοποίηση της διαδικασίας», τονίζει στον ΑγροΤύπο το μέλος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης. Και προσθέτει: «Πρέπει να βγάζουν πιο εύκολα τα χαρτιά που χρειάζονται οι αλλοδαποί. Υπήρξαν δηλώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη να πηγαίνουν στην αστυνομία να βγάζουν τα έγγραφα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Άδεια παραμονής). Αυτό δεν μπορεί στην πράξη να ισχύσει και καλό είναι να σκεφτούν κάτι άλλο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε νέα προβλήματα».
Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι με τον παγετό υπήρχε μειωμένη παραγωγή πυρηνόκαρπων και δεν φάνηκε το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και μόνο όσοι έχουν μόνιμους συνεργάτες από την Αλβανία δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε Ημαθία και Πέλλα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη για να νομιμοποιήση για 9 μήνες τους παράτυπους εργάτες γης που ήδη εργάζονται στα χωράφια (Μανωλάδα, κ.α.) αλλά αυτοί είναι λίγοι και αυτό φάνηκε στα προβλήματα που είχαμε φέτος στη συγκομιδή φράουλας. Πολλοί εργάτες γης που ζούσαν στην χώρα μας φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Οι υπογραφές συμφωνιών με τρίτες χώρες δεν αρκούν να λύσουν το πρόβλημα.
Υπογράφηκε συμφωνία με το Μπαγκλαντές αλλά δεν έχει προξενείο η χώρα μας εκεί και πρέπει να πάνε στο μοναδικό προξενείο στην Ινδία για να κάνουν τα έγγραφά τους. Πρόβλημα έχει και το Πακιστάν που έχει μόνο ένα προξενείο η χώρα μας. Με την Αίγυπτο έχουμε υπογράψει συμφωνίες για να έρχονται αλιεργάτες. Υπάρχουν δύο Ελληνικά προξενεία αλλά παρόλα αυτά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Φανταστείτε να ζητήσουμε να έρχονται και εργάτες γης.
Οι εργάτες γης για να έρθουν να εργαστούν στην χώρα μας θέλουν και στέγη για να μείνουν. Μιλάνε για Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά αυτοί για να εργαστούν θέλουν να μείνουν σε σπίτια. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά προγράμματα η δημιουργία οικισμών για να μπορέσουν να μείνουν οι εργάτες. Αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο συνεταρισμών αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός. Επίσης η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε ένα αγρότη να αγοράσει και να εγκαταστήσει ένα μικρό σπίτι (λυόμενη κατασκευή σε επιφάνεια 1% του χωραφιού του) για να μπορέσει να μείνει ο εργάτης. Και για αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από κάποιο ταμείο. Με όλα αυτά που αναφέρω φαίνεται ότι είναι δύσκολο φέτος να υπάρξει λύση με το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Αν γίνει ένας σωστός σχεδιασμός ίσως καταφέρουμε από του χρόνου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».
Ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαμβρύτων και στην ΕΘΕΑΣ, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η έλλειψη των εργατών αφορά την φυτική αλλά και την ζωική παραγωγή. Μάλιστα στην κτηνοτροφία είναι πολύ πιο έντονο το πρόβλημα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια ελαστικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να μπορούν να βγάζουν πιο εύκολα και γρήγορα τα απαραίτητα έγγραφα και να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει όριο των εργαζομένων μετακλητών από τρίτες χώρες σε κάθε Περιφέρεια. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αυτοί οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Ακόμη θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέες συμφωνίες με τρίτες χώρες, από τις οποίες να μπορούν να έρθουν με τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα οι ενδιαφερόμενοι για να εργαστούν. Αυτά όλα χρειάζονται ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό. Είμαι πολύ επιφυλακτικός ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε φέτος το πρόβλημα».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξετάζει την αξιοποίηση του θεσμού των αγροτικών φυλακών για την εκπαίδευση εργατών γης. Μιλώντας ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, στη Βουλή ανέφερε ότι «ήδη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα ακολουθήσει άλλο ένα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εκπαίδευση των κρατουμένων. Δεν είναι εύκολη η διαχείριση κρατουμένων και η κατεύθυνσή τους να ασχοληθούν με τη γεωργική και τη ζωική παραγωγή -ειδικά όταν είναι κρατούμενοι που έχουν άλλη κουλτούρα, προέρχονται από άλλους πολιτισμούς και δεν είναι συνυφασμένοι με την αγροτική εργασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι χρήσιμη η πρόταση να ενθαρρύνουμε κρατούμενους που θέλουν να εργαστούν στα Καταστήματα Κράτησης και, βέβαια, η ποινική τους κατάσταση επιτρέπει να μεταταχθούν σε αυτά τα καταστήματα. Προφανώς, είμαστε ανοιχτοί να υπογράψουμε μνημόνιο και με άλλα εξειδικευμένα Κέντρα, εκτός από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, για να μας βοηθήσουν στο να ανέβει λίγο το σύστημα των αγροτικών φυλακών και να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου».
Πηγή: Agrotypos.gr