Πρωτογενής Τομέας

Καλή ζήτηση αλλά διπλάσιο κόστος συγκομιδής για τα υπαίθρια καρπούζια, κράτησαν οι τιμές

Καλή ζήτηση αλλά διπλάσιο κόστος συγκομιδής για τα υπαίθρια καρπούζια, κράτησαν οι τιμές

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τα καρπούζια της Τριφυλίας, ενώ από τέλος του Μαΐου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για τα υπαίθρια της Ηλείας αλλά τις επόμενες ημέρες θα βγουν οι μεγάλες ποσότητες στην αγορά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «οι φετινές αποδόσεις ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Προβλήματα φυτοϋγείας δεν υπήρχαν και είχαν καλή ποιότητα. Υπήρξαν κάποιες ζημιές σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω χαλαζόπτωσης.

Η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία κυμάνθηκε σε περίπου 35.000 τόνους. Ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω μείωσης των στρεμμάτων καλλιέργειας (κατά -15%).

Το μεγαλύτερο μέτρος της παραγωγής πήγε για εξαγωγή. Τα καρπούζια διακινήθηκαν στις αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, από την Ιταλία έως την Εσθονία και από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Ρουμανία.

Πάντως οι παραγωγοί στην περιοχή είναι προβληματισμένοι λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας αλλά και συγκομιδής».

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «απομένουν ελάχιστα καρπούζια ακόμη σητν περιοχή που είναι να συγκομιστούν. Το θετικό την φετινή περίοδο είναι ότι οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σχετικά σε σταθερά επίπεδα.

Όσοι παραγωγοί κατάφεραν να έχουν υψηλές αποδόσεις είχαν μια καλή χρονιά. Εγώ καλλιεργώ κυρίως καρπούζια τύπου βαρέλας και ο μέσος όρος τιμής παραγωγού που έδωσα τα καρπούζια μου ήταν στα 30 λεπτά το κιλό. Κάθε χρόνο οι βαρέλες κρατάνε καλύτερες τιμές γιατί έχουν αυξημένη ζήτηση. Γενικότερα πάντως ο μέσος όρος τιμής παραγωγού κυμάνθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Μεγάλο πρόβλημα φέτος ήταν η έλλειψη εργατών γης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος συγκομιδής. Να σας αναφέρω ότι τα φορτικά από 10 - 12 ευρώ ο τόνος που ήταν πέρσι έφτασαν στα 15 - 17 ευρώ ο τόνος φέτος».

Ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός καρπουζιών από την Κυπαρισσία, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που κόβω καρπούζια. Από αύριο ξεκινώ τις νέες φυτεύσεις στα καρπούζια που θα συγκομιστούν τον Αύγουστο.

Μεγάλο πρόβλημα φέτος ήταν τα εργατικά που αυξήθηκαν λόγω έλλειψης εργατών. Τα κοπτικά από τα 2,5 ευρώ ο τόνος που ήταν πέρσι έφτασαν στα 5 ευρώ. Διπλασιάστηκε ουσιαστικά το κόστος συγκομιδής.

Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Τα στρογγυλά έφτασαν μέχρι 15 λεπτά το κιλό και οι βαρέλες από 25 μέχρι 30 λεπτά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βαρέλες από το εξωτερικό αλλά δεν έχω προϊόν να καλύψω τις παραγγελίες. Φέτος είχαμε και καλή ζήτηση για καρπούζια από την εγχώρια αγορά».

Τώρα μπαίνουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες υπαίθριου καρπουζιού από την Ηλεία.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τσακοπιάκος, παραγωγός καρπουζιού από τον Αμπελόκαμπο της Ηλείας, «αυτή την εποχή είναι στο τοπ οι κοπές υπαίθριου καρπουζιού στην Ηλεία. Η ζήτηση είναι αυξημένη από Ελλάδα και εξωτερικό κάτι που δίνει καλή τιμή στο προϊόν. Η συγκομιδή καρπουζιού θα κρατήσει μέχρι το τέλος του μήνα».

Ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, καρπουζοπαραγωγός από την Ηλεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει καλή ζήτηση και σε αυτό έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες. Επίσης οι ποσότητες είναι μειωμένες επειδή οι παραγωγοί καλλιέργησαν λιγότερα στρέμματα λόγω υψηλού κόστους καλλιέργειας. Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε να υπάρχουν ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Πέρσι οι τιμές είχαν πέσει μέχρι και στα 8 λεπτά το κιλό.

Αυτή την εποχή στα πρώιμα καρπούζια Bostana οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. Τα στρογγυλά που είναι δημοφιλή στην εγχώρια αγορά έχουν τιμή παραγωγού από 27 μέχρι 30 λεπτά το κιλό. Οι βαρέλες που πάνε κυρίως για εξαγωγή έχουν τιμή από 32 λεπτά και άνω».

Ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός από τα Λεχαινά της Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δικά μου καρπούζια είναι υπαίθρια χωρίς κάλυψη. Σε περίπου επτά ημέρες αναμένεται να ξεκινήσω την συγκομιδή. Το θετικό είναι ότι παραμένει η ζήτηση σε καλά επίπεδα και οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές καρπουζιών που έκανε η χώρα μας μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε 63.000 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν στους 74.992 τόνους.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup