Πρωτογενής Τομέας

Κάτω του κόστους πουλάνε τα κεράσια που δεν έχουν ποιοτικά προβλήματα

Κάτω του κόστους πουλάνε τα κεράσια που δεν έχουν ποιοτικά προβλήματα

Συνεχίζεται η συγκομιδή κερασιών από τις ορεινές κυρίως περιοχές, με μεγάλες ποσότητες να μπαίνουν στην αγορά και απογοητευτικές τιμές παραγωγού.

Η ροή των εξαγωγών είναι μειωμένη, ενώ η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή.

Επίσης υπάρχουν ποσότητες που δεν είναι εμπορεύσιμες, λόγω ζημιών από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές παραγωγικές περιοχές, οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα στα χωράφια.

Ο κ. Αθανάσιος Διαμαντίδης, αντιπρόεδρος στον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές. Βρισκόμαστε στη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων από τις ορεινές περιοχές. Η ζήτηση είναι περιορισμένη και υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες.

Στην περιοχή όσα χωράφια ήταν ξεσκέπαστα έχουν ποιοτικά προβλήματα από χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις και δεν είναι εμπορεύσιμα. Για χυμό δεν μπορούν να πάνε όλες οι ποσότητες και όσες πάνε δίνουν τιμή στα 40 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Τα καλής ποιότητας κεράσια δεν πιάνουν τις περσινές τιμές. Αυτή την περίοδο έχουμε προφορικές συμφωνίες και οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 ευρώ το κιλό για τα καλής ποιότητας και φτάνουν μέχρι 80 λεπτά. Πέρσι τα κεράσια είχαν μέση τιμή παραγωγού στα 1,80 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη το κόστος καλλιέργειας φέτος είναι αυξημένο κατά 150%. Η ζημιά είναι σίγουρη για τους κερασοπαραγωγούς. Αυτό που προσπαθούν είναι να την μετριάσουν όσο μπορούν. Σε πολλά χωράφια πάντως μένει ο καρπός στα δέντρα.

Πρόσφατα είπανε ότι στον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας (υποκατάστημα Κοζάνης) θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι σαν εκτιμητές. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη έιχαν έρθει μόλις 2. Με τους ρυθμούς που πάνε δεν νομίζω να μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις αυτές. Επίσης θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για την εκπαίδευσή τους. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα καθυστερήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών».

Ο παραγωγός κερασιών από Πύργους της Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή ακόμη συγκομίζουμε τις μεσοπρώιμες ποικιλίες. Από Τρίτη (28/6) ξεκινάμε τις όψιμες ποικιλίες. Ζημιές δεν υπάρχουν στην περιοχή λόγω της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων. Εμπορικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα κεράσια αλλά η τιμή παραγωγού είναι 30% μειωμένη σε σχέση με πέρσι».

Στο θέμα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ αναφέρεται και ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ο οποίος επισημαίνει ότι «εδώ και καιρό λέμε στον Οργανισμό να χρησιμοποιήσει τους τοπικούς γεωπόνους για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος από άλλα σημεία της χώρας γιατί θα πρέπει να βρει στέγη που σημαίνει αυξημένα έξοδα και δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιεί το αμάξι του στις μετακινήσεις».

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κεράσια στον κάμπο τα παράτησαν οι παραγωγοί γιατί έχουν προβλήματα ποιότητας από ζημιές λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων. Στα ορεινά που δεν έχουν ποιοτικά προβλήματα και είναι οι μεγάλες ποσότητες δεν τα συγκομίζουν οι παραγωγοί γιατί είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές τους. Μιλάμε για τιμή παραγωγού από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό.

Όσοι παραγωγοί παραγωγούν προχωρούν σε συγκομιδή το κάνουν χωρίς κέρδος γιατί θα πρέπει να φύγουν από τα δέντρα οι καρποί για να μην έχουν πρόβλημα με την Μονίλια και ξεραθούν τα κλαδιά, κάτι που θα σημάνει πρόσθετα έξοδα. Για αυτο αναγκάζονται να πληρώσουν εργατικά και ας έχουν ζημιά. Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ δύσκολη χρονιά για το εισόδημα των κερασοπαραγωγών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές κερασιών μέχρι τις 24/6/2022 ανήλθαν σε 14.295 τόνους, εμφανίζοντας μείωση κατά 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (16.023 τόνους). Όπως τονίζει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, το 2022 η παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας - με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί - εκτιμάται ότι θα είναι μια χρονιά παραγωγής στα επίπεδα του 2020. Όμως η μέχρι σήμερα πορεία των εξαγωγών δείχνει να είναι μειωμένη έναντι του 2020, κάτι που οφείλεται τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup