Παράσταση διαμαρτυρίας στο φράγμα του Φλόκα, έκαναν χθες το πρωί αγρότες και μέλη των ΤΟΕΒ της ζώνης Αλφειού, καθώς εδώ και έξι ημέρες το νερό δεν κυλάει στ’ αυλάκι για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους. Στην καρδιά του καλοκαιριού με τον υδράργυρο να βρίσκεται ψηλά, είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος καταστροφής των καλλιεργειών που παραμένουν απότιστες.
Σε δηλώσεις τους οι αγρότες βάλλουν κατά του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει από τους αρμοδίους.
Από την άλλη έθεσαν το θέμα της συντήρησης του γηρασμένου εγγειοβελτιωτικού δικτύου αλλά και την αναγκαιότητα αναβάθμισής του με βάση τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος.
Ο πρόεδρος του Β ΤΟΕΒ Πύργου Γιάννης Αρβανιτάκης μιλώντας στο ilialive.gr και στο gaia365.gr δήλωσε ότι “… μετά από μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω ζημιάς στο Πελόπιο, η διακοπή από την άρδευση δύο ημέρες, δημιουργείται πρόβλημα ανεπάρκειας νερού διότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο έργο, ίσως το καλύτερο των Βαλκανίων με μία ιστορία 40 χρονών. Πολλοί το λένε παλαιωμένο αλλά παύει να είναι σύγχρονο και λειτουργικό χωρίς να έχει ενδιαφερθεί κανείς και να έχει διαθέσει ούτε 0,50 €. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την απουσία της πολιτείας, της Περιφέρειας, των δήμων, για να διαχειριστούν και να στηρίξουν υποδομές, που στηρίζουν την ασφάλεια των πολιτών μας σε ό,τι αφορά την αποστράγγιση, την μικροοικονομία σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την διαχείριση του νερού. Είναι κρίμα κι άδικο τέτοια μεγάλα έργα να έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και να νομίζει ο κάθε ένας αιρετός ότι φτιάχνοντας τον δρόμο έκτρωμα Πύργος - Αγ. Ιωάννης θα μας αναβαθμίσει τη ζωή και δεν θα αναβαθμίσει την ζωή μας η συντήρηση και η λειτουργία αυτού του τεράστιου έργου, που έχει όλες αυτές τις ιδιότητες που ανέφερα προηγουμένως. Είναι κρίμα, ντρέπομαι που είμαι από εδώ και έχουμε όλους αυτούς τους πολιτικούς σε όλες τις βαθμίδες της πολιτείας. Μαζευτήκαμε εδώ και προσπαθούμε να καλέσουμε τους υπαλλήλους του ΓΟΕΒ, σε έναν ΓΟΕΒ ακέφαλο, βασιζόμενος στο φιλότιμο των υπαλλήλων από μία ανεπάρκεια που έχουμε και από εξειδικευμένο προσωπικό και από στήριξη από την επίσημη πολιτεία, να μπορέσουμε κι εμείς με την συνδρομή μας και σαν ΤΟΕΒ να δώσουμε μία λύση γιατί το νερό χύνεται κι εμείς δεν έχουμε νερό να διαχειριστούμε τις καλλιέργειες μας”.
Ο σύμβουλος στον ΤΟΕΒ Επιταλίου Δημοσθένης Φωτεινόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εδώ και μια εβδομάδα, το οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και μεγάλο. “Δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, ρωτάμε τους ειδικούς που είναι και φύλακες και μας λένε ότι δεν έχει ο Λάδωνας νερό, πράγμα το οποίο είναι αδύνατον να μην έχει ο Λάδωνας νερό τέλη Ιουνίου. Αυτό πάντοτε το αντιμετωπίζαμεΑύγουστο μήνα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει συντήρηση, δεν έχουν καθαριστεί οι διώρυγες, δεν έχουν συντηρήσει τις πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν. Αυτή τη στιγμή βάλαμε τον υπάλληλο που είναι φύλακας εδώ να σηκώσει την πόρτα και είδαμε ότι το συρματόσχοινο ήταν κομμένο. Δεν ξέρω τι να πω! Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι καλλιέργειες κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πώς να ανταπεξέλθουμε αν χάσουμε τις καλλιέργειές μας θα πάμε όλοι φυλακή, θα κλείσουν πολλά σπίτια. Δεν ξέρω πού θα βγει αυτή η κατάσταση και ποια θα είναι η εξέλιξη. Σήμερα εδώ δεν είδαμε κανέναν ούτε τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, ούτε κάποιον υπεύθυνο, ούτε τον αντιπεριφερειάρχη, που προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με αντιπεριφερειάρχη εδώ και μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου και δεν μπορεί να μας δεχτεί, γιατί έχει πάρα πολλές δουλειές. Για ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα. Θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί που λένε ότι τον στηρίζουν. Με τι στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα με τα ψέματα; Πρέπει να πάρουμε την ευθύνη πάνω μας και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Τελειώσαμε! Εμείς έχουμε τελειώσει, τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και πραγματικά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο…”.
Ο Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος, καλλιεργητής, τόνισε ότι “… την μεγαλύτερη ζημιά την έχουμε στο Β ΤΟΕΒ που έχουμε να δούμε νερό από την Παρασκευή το απόγευμα και με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες οι καλλιέργειες καταστρέφονται και υποφέρουν. Από εδώ και πέρα μόνο ζημιά γίνεται... Δε γίνεται να επανέλθει και απ’ ό,τι βλέπω, δεν θα έχουμε νερό εντός τριών ημερών. Οι υπεύθυνοι του ΓΟΕΒ δεν μπορούν να μας δώσουν λύση, δεν ξέρει κανείς, κάθε χρόνο εμείς οι παραγωγοί πληρώνουμε την ζημιά, κάθε χρόνο πάντα κάτι γίνεται ή θα βουλώσει η διώρυγα, ή θα γίνει μία ζημιά στο αντλιοστάσιο, δεν ξέρω τι φταίει, δεν μπορώ να κρίνω, δεν είμαι αρμόδιος. Εγώ ξέρω ότι έχω τρεις καλλιέργειες και ότι και οι τρεις καλλιέργειες καταστρέφονται. Τη συγκεκριμένη στιγμή καλλιεργώ φυστίκια, καλαμπόκια και τριφύλλια, τα καλαμπόκια μου αυτή την στιγμή είναι στην γονιμοποίηση, έχουν μείνει μέρες από νερό και εγώ δεν πρόκειται να εισπράξω ούτε το κόστος καλλιέργειας. Οι υπεύθυνοι ας κινηθούν να βρουν μία λύση. Αν σήμερα εμείς δεν είχαμε κινητοποιηθεί μεταξύ μας οι παραγωγοί δεν θα γινόταν τίποτα, δεν πάει κανείς να λύσει το πρόβλημα”
Ο καλλιεργητής Κωνσταντίνος Γύφτος, σημείωσε ότι “… έχουμε να ποτίσουμε τις ντομάτες μας και όλες μας τις άλλες καλλιέργειες, πατάτες, καλαμπόκια, εδώ και έξι μέρες που είμαστε χωρίς νερό, προσπαθούμε μόνοι μας στην διώρυγα να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές είναι άφαντες, ο Περιφερειάρχης είναι άφαντος, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ άφαντος και προσπαθούμε μόνοι μας με ίδια μέσα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να σώσουμε τις καλλιέργειες μας. Δεν δουλεύει τίποτα. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε μία πόρτα έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη παροχή νερού αλλά δεν δουλεύει τίποτα. Κόπηκαν τα συρματόσχοινα, είναι όλα ασυντήρητα και δεν ασχολείται κανείς με αυτό το έργο. Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας.…”
Ο καλλιεργητής Θανάσης Καράμπελας από την πλευρά του ανέφερε τα εξής: “Καλλιεργώ τριφύλλια και φυστίκια, ποτίζω με τα καρούλια, έχει κοπεί το νερό από την Παρασκευή και έχουν ξεραθεί. Τώρα όλα αυτά δεν προλαβαίνονται. Το πρόβλημα είναι καθαρά του ΓΟΕΒ κάποια βλάβη είχε πάθει το έκοψαν και τώρα δεν έρχεται σε εμάς δεν επαρκεί το νερό να έρθει σε εμάς για να ποτίσουμε. Οι καλλιέργειές μου είναι στα Γρανιτσαίικα. Πέρυσι πάλι το ίδιο πάθαμε, φέτος το ίδιο, με λίγα λόγια κάθε χρόνο γίνεται η ίδια ιστορία. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου… Πήγαμε στο ΓΟΕΒ αλλά όλοι αυτοί είναι στον κόσμο τους. Ούτε ήξεραν τι γίνεται... Δηλαδή αν σήμερα δε γινόταν κινητοποίηση από εμάς τους αγρότες, ούτε θα είχανε πάρει χαμπάρι αν έχουμε ή δεν έχουμε νερό”…