Πρωτογενής Τομέας

Καλάκος: Προτεραιότητα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Καλάκος: Προτεραιότητα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Ο Ηλείος οικονομολόγος επισημαίνει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιβιώσουν οι ΟΕΒ και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης η αγροτική παραγωγή

Την ανάγκη υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ευνοϊκής ρύθμισης αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) της Ηλείας, υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως τ. γενικός διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, τονίζοντας ότι οι αγρότες του νομού πρέπει να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχει διαμορφώσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος.

Ο Νίκος Καλάκος επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναζητηθεί μια νομική φόρμουλα που θα προσφέρει τη δυνατότητα για μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα οι παραγωγοί και οι ΤΟΕΒ της Ηλείας, η οποία σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη ενεργειακή αυτονόμηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα μειώσει το κόστος άρδευσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το μεγάλο έργο που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών, είναι η υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού δικτύου του νομού, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 21 έργα του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0».

Ο Ηλείος οικονομολόγος τόνισε πως ο Ηλειακός Κάμπος είναι η μεγαλύτερη αρδευόμενη έκταση της χώρας, με πάνω από 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμα, ενώ ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας συνολικά παράγει το 4,6% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της αγροτικής παραγωγής και το 3% της συνολικής γεωργικής παραγωγής πανελλαδικά, στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία.

Για αυτό το λόγο, ο Νίκος Καλάκος υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για να υλοποιηθεί η επένδυση, η οποία περιλαμβάνει έκταση 65.000 στρεμμάτων, που καλύπτει τους ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πύργου, Επιταλίου, Πελοπίου για αρδευόμενη έκταση 47.000 στρεμμάτων και άλλων 18.000 στρεμμάτων για το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ περίπου.

«Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον πρωτογενή τομέα του νομού. Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι είχε έτοιμες μελέτες, ασχολήθηκε μόνο με ένα από τα πέντε υποέργα της μελέτης, την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών. Η υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού δικτύου έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα “ΥΔΩΡ 2.0” και τώρα απομένει να “τρέξουν” γρήγορα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίησή του. Σε συνδυασμό με μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των ΟΕΒ και την ενεργειακή αυτονόμηση που προωθεί η Περιφέρεια, οι αγρότες της Ηλείας θα καλλιεργούν με ανταγωνιστικούς όρους και θα δουν τους κόπους τους να αποδίδουν. Η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup