Πρωτογενής Τομέας

Βοοειδή: Πρόταση για βασική ενίσχυση σε παχυντές, αυτήν την εβδομάδα κλείνει η συνδεδεμένη

Βοοειδή: Πρόταση για βασική ενίσχυση σε παχυντές, αυτήν την εβδομάδα κλείνει η συνδεδεμένη

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις για τη συνδεδεμένη στα βοοειδή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Ελπίδα Σιδηροπούλου, αντιπρόεδρος της ΠΕΚ και πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σερρών, «στην συνάντηση, της Πέμπτης (7/7), στο ΥπΑΑΤ ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι έχει «κλειδώσει» το θέμα με την ενίσχυση 145 ευρώ ανά θηλάζουσα αγελάδα. Βέβαια στη συνδεδεμένη τα ποσά εξαρτώνται από τον αριθμό των ζώων αλλά μιλάμε για τα σημερινά δεδομένα.

Επίσης η νέα ΚΑΠ θα προβλέπει συνδεδεμένη ενίσχυση 200 ευρώ ανά σφάγειο ζώο έως 14 μηνών και 250 ευρώ ανά σφάγειο ζώο έως 24 μηνών μόνο ελληνικής παραγωγής.

Το θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι με τους παχυντές. Στη νέα ΚΑΠ χάνουν τα ειδικά δικαιώματα (χωρίς βοσκοτόπια) που είχαν. Ο υπουργός δηλώνει ότι θα πρέπει να επιδοτηθούν με κάποιο τρόπο για την απώλεια των ενισχύσεων.

Εμείς σαν κτηνοτρόφοι συμφωνούμε να επιδοτηθούν οι παχυντές αλλά όχι μέσα από την συνδεδεμένη ενίσχυση. Τονίσαμε στον υπουργό ότι τα μοσχάρια που εισάγονται δεν μπορεί να έχουν συνδεδεμένη. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ η συνδεδεμένη πρέπει να έχει σαν στόχο την στήριξη της εγχώριας παραγωγής του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Εδώ έχουμε μοσχάρια που δεν έχουν γεννηθεί στην χώρα μας. Άρα δεν μπορούν να ενισχυθούν μέσω συνδεδεμένης.

Μπορούν όμως να έχουν ενίσχυση οι παχυντές μέσω της βασικής ενίσχυσης ανά ζωική μονάδα που έχει η εκτροφή (ανάλογα τον ετήσιο κύκλο παραγωγής). Δηλαδή να ενισχυθούν μέσα από τη βασική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ.

Ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας επισήμανε ότι πρέπει να στηριχτεί η παραγωγή βοδινού κρέατος στην χώρα μας και θα μελετήσει την πρότασή μας. Η τελική του απάντηση θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Για το θέμα των ζωοτροφών, εμείς σαν ΠΕΚ ζητάμε την ενίσχυση ανά ζωική μονάδα ως εξής:

  • 200 ευρώ για βοοειδή
  • 20 ευρώ για αιγοπρόβατα

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν παραδόσει μια πλαφόν ποσότητα παραγωγής γάλακτος (3,5 τόνους ετησίως). Εκτιμώ ότι η ενίσχυση για ζωοτροφές θα καταβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο». ]

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup