Πρωτογενής Τομέας

Στα 2,35 έφθασε το 200άρι της ελιάς Καλαμάτας, ανοικτή σύσκεψη στο Γεράκι για το ΠΟΠ

Στα 2,35 έφθασε το 200άρι της ελιάς Καλαμάτας, ανοικτή σύσκεψη στο Γεράκι για το ΠΟΠ

Στο χωριό Καλογερόρραχη Μεσσηνίας έγινε πράξη με το περσινό 200άρι στα 2,35 ευρώ ανά κιλό.

Ανεβάζει στροφές το εμπόριο της ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες κι ενώ τα αποθέματα έχουν σχεδόν ολοσχερώς εξαντληθεί.

Πληροφορίες από το νομό Μεσσηνίας αναφέρουν πως την Τετάρτη έγινε πράξη με 200άρι ελιάς Καλαμάτας στα 2,35 ευρώ το κιλό, όταν στην αρχή της σεζόν το συγκεκριμένο προϊόν, δεν έπιανε στην ίδια περιοχή πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Η ίδια πράξη αφορούσε και 160άρα (160 κομμάτια στο κιλό) ελιά Καλαμάτας περσινής πλέον εσοδείας, την οποία είχε αποθηκεύσει ο παραγωγός.

Και στην Αιτωλοακαρνανία, όμως, όπως μαθαίνουμε έχει αυξηθεί αρκετά το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς φορτώσεις, η δε τιμή εμφανίζει σταθερότητα, αγγίζοντας τα 2,10 ευρώ το κιλό το 200άρι περσινής (2021-2022) εσοδείας. Όπως βέβαια σημειώνει ο Γιώργος Πεπόνης, παραγωγός με 3.500 δέντρα Καλαμών από την ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας, οι πράξεις είναι περιορισμένες καθώς τα αποθέματα βαίνουν προς... εξαφάνιση. Στα 2,10 το 200άρι παίζει η Καλαμών και στον κάμπο Νεοχωρίου, σύμφωνα με όσα μας είπε ο γεωοπόνος Ηλίας Μαυράκης.

Ανοικτή σύσκεψη στο Γεράκι για το μέλλον της ελιάς

Αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των Συλλογικών Φορέων Μεσσηνίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ -ΣΥΜΕΠΟΠ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», πραγματοποιεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου και ώρα 19:30 στο Γεράκι Λακωνίας και συγκεκριμένα στην Πάνω Πλατεία, ανοικτή στο κοινό, συγκέντρωση, με σκοπό να ενημερώσει και να συζητήσει με τους φορείς και τους παραγωγούς της περιοχής για θέματα που αφορούν το προϊόν, μετά και την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει εν συνόλω την περιβόητη απόφαση Αποστόλου-Κόκκαλη.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής γενικού διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πάζιος αναμένεται να γίνει συζήτηση για το μέλλον του προϊόντος και η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται εξαιρετικά έντονη.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μιχαλούτσος, αντιπρόεδρος στον Συνεταιρισμό Γερακίου, που θα μετάσχει στην σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως προσωπικά θεωρεί πως πρέπει η επέκταση του ΠΟΠ να αφορά όλη τη χώρα, εναλλακτικά δε και εάν αυτό δεν είναι εύκολο, να υπάρξει ΠΓΕ ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο με βάση στοιχεία του ΥπΑΑΤ πέρσι η χώρα μας έκανε εξαγωγή 300.000 τόνους ελιά (Αμφίσσης, Καλαμών κ.λπ.) ενώ την ίδια ώρα εισήχθησαν 4.000 τόνοι ελιάς...

Επέκταση ΠΟΠ ζητά και η Δυτική Ελλάδα

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε μία καθαρή και δίκαιη λύση για το ζήτημα, μία λύση που θα διασφαλίζει τους συμπολίτες μας αλλά και τελικά, το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδιώκουμε αντιδικίες και ανταγωνισμούς. Πρέπει να παραμεριστούν οι τοπικισμοί, να πάψουν οι ελιτισμοί και να προβάλλουμε λύσεις που θα θέσουν το κοινό καλό υπεράνω όλων. Στόχος μας, ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι με σχέδιο και πίστη σε αυτό το σχέδιο, να γίνουμε μέρος της λύσης. Προσεγγίζουμε το ζήτημα εθνικά και όχι τοπικά. Και ελπίζουμε πως όλες οι πλευρές θα αξιολογήσουν τις προτάσεις μας και θα αντιληφθούν τις παρεμβάσεις μας προς τη κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος…», σημείωσε εκτός των άλλων πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Ν. Φαρμάκης, αναφερθείς στο θέμα της Καλαμών.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, διατύπωσε την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την απόφαση του ΣτΕ υπ’ αρθ 1149/2022, να ακυρώσει την Υπουργική Απόφαση 331/20735 του 2018, βάσει της οποίας η ποικιλία Καλαμών είχε χαρακτηριστεί ως συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», μια απόφαση αμφιλεγόμενη, που δημιούργησε τεράστια αναταραχή στην αγορά και μετά την υπογραφή της οποίας, οι τιμές παραγωγού κατέρρευσαν επί τριετία. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας προκειμένου να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις ελιών, αλλά και τη σύσταση διαπεριφερειακής επιτροπής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και την εξέλιξη του θέματος, ξεκινώντας διαβούλευση πάνω στο πλαίσιο των παραπάνω προτεινόμενων προτάσεων.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup