Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η αύξηση του κόστους παραγωγής μελιού είναι μεγάλη και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) ζητά από το ΥπΑΑΤ να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου των μελισσοκόμων.
Πέραν των αυξήσεων στις μελισσοτροφές κατά 100%, υπάρχει αύξηση στο πετρέλαιο μετακίνησης κατά 60% και στα λοιπά μελισσοκομικά εφόδια κατά 40%.
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την φετινή παραγωγή πευκόμελου. Το κάψιμο των πεύκων της Εύβοιας, που επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος των μελισσοκόμων της Ελλάδος για το 2021, θα δημιουργήσει προβλήματα και το 2022.
Όπως επισημαίνουν οι τυποποιητές στο ΥπΑΑΤ, οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι ασκούν νομαδική μελισσοκομία στην χώρα μας. Μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας εκμεταλλεύονται τα πεύκα της Εύβοιας για σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, κάτι που ήταν καταστροφικό το 2021 και απαγορευτικό για το 2022. Φέτος όμως θα επηρεαστούν όλες οι μελισσοβοσκές πεύκου της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω υπερσυγκέντρωσης στα εναπομείναντα πευκοδάση της χώρας μας.
Από την πλευρά τους μελισσοκόμοι, που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, μας ανέφεραν ότι οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια βοηθούσαν στην παραγωγή μελιού. Αντίθετα στη βόρεια Ελλάδα επειδή υπάρχουν δυνατοί άνεμοι (Βαρδάρης) είναι δύσκολη η παραγωγή πευκόμελου (που αποτελεί το 60% της ελληνικής παραγωγής μελιού).
Όμως οι μελισσοκόμοι σήμερα έχουν και ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Αρκετοί εισέπραξαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το ποσό αυτό πιστώθηκε στους παραγωγούς για την στήριξή τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Με κυβερνητική απόφαση οι αγρότες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή θα τους χαρίζονταν τουλάχιστον το 50% του ποσού και θα έπρεπε να επιστρέψουν το υπόλοιπο 50%. Μάλιστα αν γινόταν η πληρωμή μέχρι τέλος Ιουλίου θα είχαν και έκπτωση επιπλέον 15%.
Το παράδοξο όμως είναι ότι - όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι - ο ΟΠΕΚΕΠΕ (υλοποιώντας την Υπουργική Απόφαση 1184/13.09.2021 για χορηγήσεις κρατικών ενισχύσεων) έχει ήδη παρακρατήσει προκαταβολικά από τις επιδοτήσεις τους μέχρι το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν πληρώσουν και τα ποσά που αναρτά η ΑΑΔΕ στην πράξη τελικά γίνεται επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας.
Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα (έχουμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο ότι ισχύουν για όλους τους αγρότες). Θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών, για να μπορούν στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι να πληρώσουν την επιστροφή της επιστρεπτέας.
Πηγή: Agrotypos.gr