Πρωτογενής Τομέας

Αύξηση στις σφαγές μοσχαριών αλλά και άνοδος τιμών παραγωγού στην Ιταλία

Αύξηση στις σφαγές μοσχαριών αλλά και άνοδος τιμών παραγωγού στην Ιταλία

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις μηνιαίες σφαγές που καταγράφονται στο Εθνικό Ζωοτεχνικό Μητρώο, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 ο αριθμός των σφαγμένων ζώων αυξήθηκε, κατά 4,1%, ενώ το μέσο βάρος των σφαγμένων ζώων μειώθηκε.

Όπως τονίζει το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), που εδρεύει στη Ρώμη, η συνέχιση των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της σφαγής μοσχαριών έως το τέλος του έτους και σε περαιτέρω μείωση του βάρους του σφαγίου.

Πάντως σε ότι αφορά τις τιμές βόειου κρέατος, η αύξηση των τουριστών στη γειτονική χώρα έχει καταγράψει μια αύξηση της ζήτησης. Όπως υποστηρίζει το Ismea, από τον Φεβρουάριο, οι τιμές του κρέατος των βοοειδών, όλων των κατηγοριών, σημείωσαν άνοδο που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση τον Ιούνιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η τιμή σφαγής μόσχων τον Ιούνιο του 2022 έφθασε τα 2,92 ευρώ/κιλό (ζώντος βάρος - χωρίς ΦΠΑ), που σημαίνει μια αύξηση κατά 22% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας (Ιούνιος 2019 - 2020 - 2021). Ο μέσος όρος της τιμής των αγελάδων για σφαγή, παρά τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, τον ίδιο μήνα έφτασε τα 1,59 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας άλμα 33% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.

Βέβαια το Ismea τονίζει ότι παράλληλα υπάρχει και μια αύξηση του κόστους παραγωγής. Για παράδειγμα σε μια μεγάλη φάρμα στο Βένετο, που εκτρέφουν μόσχους Charolaise, υπάρχει αύξηση στο κόστος διατροφής ανά μόσχο και ανά κιλό ζωντανού βάρους, πάνω από 20% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω της εκτίναξης των τιμών σε δημητριακά και πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις