Πρωτογενής Τομέας

Η κυβέρνηση μελετά μέτρα στήριξης οινοποιήσιμων σταφυλιών μέσω της ΚΑΠ

Η κυβέρνηση μελετά μέτρα στήριξης οινοποιήσιμων σταφυλιών μέσω της ΚΑΠ

«Oι αποφάσεις της πολιτείας για τη στήριξη της αμπελουργίας που παράγει σταφύλια για οινοποίηση θα πρέπει να επισπευσθούν και σύντομα να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα, εξετάζοντας ενδελεχώς και τις δυνατότητες του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου, σε σχετική κοινοβουλευτική του παρέμβαση.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του, γνωρίζοντας την πολυδιάστατη σημασία της αμπελουργίας οινοποιήσιμων σταφυλιών στην περιοχή του Τυρνάβου, συνηγορούσε στο αίτημα του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστου Τσιτσιρίγκου για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων, αξιοποιώντας τα ειδικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ, αφού, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της πολιτείας αφορούσαν μόνο τον κλάδο της οινοποιίας και όχι την παραγωγική διαδικασία των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «όσον αφορά στην ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση επιπτώσεων και σύντομα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός έκανε λόγο για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα συνολικά μέχρι σήμερα, από την έναρξη των αλλεπάλληλων κρίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  • Την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ (Κρατικές Ενισχύσεις, ΠΑΑ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή).
  • Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης με παρεμβάσεις που άγγιξαν τα 370 εκατ. ευρώ για την έγκαιρη, έγκυρη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιών.
  • Νομοθετικές παρεμβάσεις για να επιταχυνθούν άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες, να δώσουμε τη δυνατότητα προκαταβολών και να διευρύνουμε τις αποζημιώσιμες ζημιές.
  • Ενεργοποίηση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, μετά την κατάργησή του το 2016, που για το 2022 έχει προϋπολογιστεί στα 60 εκατ. ευρώ και η επιστροφή για το πρώτο εξάμηνο 2022 έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο 2022.
  • Εξασφάλιση 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η ΕΕ.

Επιπρόσθετα, σχετικά με πιο εξειδικευμένα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα αναφέρει:

  • Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων στο 6% και την μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Την νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%, την μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22% και την μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.
  • Την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
  • Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και την μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup