Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του ελαιολάδου, δεν αποκλείεται να στείλει για ελαιοποίηση το προϊόν.
Δέλεαρ για τους παραγωγούς πράσινης ελιάς (Κονσερβοελιά ή Χονδροελιά) αναμένεται να αποτελέσει φέτος η διαφαινόμενη αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο, δεδομένου ότι η Ισπανία και η Ιταλία έχουν εκτεταμένες ζημίες από την ξηρασία στην παραγωγή τους. Οι παραγωγοί εμφανίζονται έτοιμοι να πάνε στο λιοτρίβι την συγκεκριμένη ελιά και κυρίως τα ψιλά της μεγέθη, αν δεν πάρουν έστω την περσινή τιμή, δεδομένου ότι και τα κόστη τους είναι φέτος σε ύψη ρεκόρ.
Τουλάχιστον δυο χαλάζια χτύπησαν την περιοχή του Αγρινίου, πρόβλημα η έλλειψη εργατών γης
Καλή μετά από αρκετά χρόνια αναμένεται σε γενικές γραμμές η παραγωγή της πράσινης ελιάς (Χονδροελιάς ή Κονσερβοελιάς) στην περιοχή του Αγρινίου. Όμως δεν λείπουν και φέτος οι απώλειες παραγωγής, καθώς έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες χαλαζοπτώσεις στις ζώνες καλλιέργειας. Μια από αυτές τις χαλαζοπτώσεις έγινε και πριν από δυο μόλις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, προκαλώντας και τις μεγαλύτερες απώλειες, λίγο διάστημα πριν τη συγκομιδή. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου, που κάθε χρόνο αγοράζει ελιά (Χονδροελιά) από τους παραγωγούς της περιοχής, αναμένεται καλή σε γενικές γραμμές παραγωγή φέτος, όμως τα προβλήματα είναι πολλά για τους αγρότες. «Το κόστος παραγωγής στις πράσινες Αγρινίου είναι χαμηλότερο από τις υπόλοιπες βρώσιμες ελιές. Όμως φέτος στο 200άρι της πράσινης υπολογίζουμε πως το κόστος παραγωγής ανά κιλό θα ξεπεράσει εν τέλει τα 60 με 65 λεπτά τουλάχιστον. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα μεροκάματα που θα αναγκαστούν να επωμιστούν οι αγρότες κι ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες γης στην περιοχή μας και ο καρπός κινδυνεύει να μην συγκομιστεί. Οι παραγωγοί μας αν δεν έχει καλή τιμή το προϊόν, θα αναγκαστούν να πάνε για ελαιοποίηση την πράσινη ελιά, που βγάζει μάλιστα εξαιρετικό λάδι, ιδίως όταν μαζευτεί γρήγορα. Πέρσι το 200άρι της πράσινης ελιάς είχε πιάσει και τα 90 λεπτά το κιλό, όμως την περσινή χρονιά δεν υπήρχε παραγωγή και είχαμε σχεδόν ακαρπία», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΣ.
Φθιώτιδα: Καλή παραγωγή, κίνητρα για εργασία εργατών ζητά ο Συνεταιρισμός Στυλίδας
Για αρκετά καλή παραγωγή της Κονσερβοελιάς (Στυλίδας) ετοιμάζονται οι παραγωγοί και στην περιοχή της Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδος που ασκεί παρέμβαση στην αγορά, σε δέκα περίπου ημέρες από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στα πράσινα συμβατικά. «Λόγω της καλής παραγωγής, αναμένεται φέτος να είναι πιο μικρός ο καρπός. Αν πέρσι ο μέσος όρος υπολογίζουμε πως ήταν στα 180 με 200 κομμάτια για τον κύριο όγκο, φέτος πιστεύουμε θα είναι στα 240 με 260. Εκτιμώ πως δεν συμφέρει τον παραγωγό να πάει σε ελαιοποίηση, γιατί οι περιεκτικότητες θα είναι χαμηλά. Το μεγάλο μας πρόβλημα φέτος-όπως και κάθε χρόνο- είναι ο ανταγωνισμός από την Ισπανία, που φέτος βέβαια έχει ζημιές από την ξηρασία. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός από Ιταλία, δεν είναι για μας πρόβλημα. Ανησυχία υπάρχει στους αγρότες και για την έλλειψη εργατών γης. Θα στείλουμε γι' αυτό και υπόμνημα στους αρμόδιους, να καταργήσουν το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη επιδομάτος, που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εργάτες να δουλέψουν στο χωράφι. Δεν πρέπει ο αγρότης να απασχολεί προσωπικό χωρίς εργόσημο καθώς εκτός του ότι είναι παράνομο, χάνει και στο φόρο».
Πήλιο: Ικανή παραγωγή μετά από τρία χρόνια
Μετά από τρία, επιτέλους, θα έχουν παραγωγή οι αγρότες στην περιοχή του Πηλίου. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Πηλίου - Β. Σποράδων, κ. Τάσος Ψοφογιώργος τόνισε τα ακόλουθα: «το μάζεμα θα ξεκινήσει στην περιοχή μας μετά τις 12 του μήνα. Τα κόστη είναι πολύ υψηλά και οι εργάτες ζητούν για να δουλέψουν 40 ευρώ μεροκάματο. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες».
Πηγή: Agrotypos.gr