Θρυαλλίδα εξελίξεων και αντιδράσεων δημιούργησε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο “μετέφρασε” την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ονομασία “ελιά Καλαμάτας”. Έτσι από το περασμένο Σάββατο μπορούν όλοι νόμιμα να πουλούν προϊόν με την ονομασία “Kalamata Olives”, ενώ το ΠΟΠ περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά και ποσοτικά όρια της Μεσσηνίας.
Βέβαια, από μεσσηνιακής πλευράς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από φορείς, συλλόγους, βουλευτές και κόμματα, ενώ στον αντίποδα ικανοποίηση υπάρχει σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση όλων των φορέων στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας για αύριο το μεσημέρι. Πάντως, πέραν των διαμαρτυριών, υπάρχει πάντα μια “χρυσή τομή”. Η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας μπορεί να διεκδικήσει τη γεωγραφική επέκταση σχεδόν στο σύνολο της εθνικής παραγωγής ως ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και όχι ως ΠΟΠ.
Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ
Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε τη με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648) ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).
Ειδικότερα, έπειτα από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012, δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας. Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η ανακοίνωση των συνεταιρισμών της Μεσσηνίας
Η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και η Ελιά Καλαμών στο απόσπασμα… Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αγανάκτησή μας αναφορικά με την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχός του κ. Αποστόλου σε συνέχεια πιέσεων οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών (Άξιος συνεχιστής…).
Καίτοι μοχθήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata Olives μέσα από ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που μόνο εμείς μαζί με Λάκωνες, υποβάλλαμε. Ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς για δεύτερη φορά, έπεσαν στη γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από τη διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να τη διακινεί με την ονομασία Kalamata.
Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλαμε κάτω, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στον αγώνα μας για επέκταση της ζώνης – επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τους βουλευτές, τους φορείς της Μεσσηνίας, τη Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας που τους ευχαριστούμε ξανά, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.
Ο αγώνας συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και σεβασμό στους παραγωγούς της χώρας, τους μεταποιητές/τυποποίητες/εξαγωγείς με πατριωτική συνείδηση και υγιή αντίληψη.
Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας”, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)
Δήμος Καλαμάτας: Σύσκεψη φορέων στο Ιστορικό Δημαρχείο
Σε συνέχεια της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ακολουθεί τις Υπουργικές Αποφάσεις τόσο του 2016 όσο και του 2018, ως προς την εγγραφή του ονόματος «Kalamata» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon» στο μητρώο ποικιλιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, ο δήμαρχος Καλαμάτας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις εκπεφρασμένες απόψεις και τις αποφάσεις του Δ.Σ. επί του θέματος, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:
«Όλοι οι Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι οφείλουμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας του εμβληματικού μας προϊόντος, της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλά και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.
Ο εμπαιγμός των Μεσσήνιων παραγωγών δεν μπορεί, δεν πρέπει και δε θα μείνει αναπάντητος. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του ΥπΑΑΤ».
Σημειώνεται ότι για αύριο και ώρα 15:00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ. Μαλαπάνης» του ιστορικού Δημαρχείου της πόλης, όπου έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και φορέων της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Ι. Λαμπρόπουλος
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο 3/9/2022 την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ο υπουργός Γεώργιος Γεωργαντάς επαναφέρει ακριβώς σε ισχύ την από 7/2/2018 απόφαση του κ. Αποστόλου, τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, κατ’ επανάληψη είχα επικοινωνήσει μαζί του και με διαβεβαίωνε για «δίκαιη λύση για όλους, σύμφωνη με τη δικαστική απόφαση και το Ενωσιακό Δίκαιο». Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ενώπιον και άλλου υπουργού, με διαβεβαίωνε για τα παραπάνω.
Στις 5/7/2022 ζήτησα από το Υπουργικό του Γραφείο ραντεβού και την επομένη, 6/7/2022, μου γνωστοποιήθηκε ότι θα συγκαλούσε συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων βουλευτών, με την παρουσία και του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Γιάννη Μπούγα, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.
Όταν στις 7/2/2018 ελήφθη η απόφαση Αποστόλου, στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα υπήρχε εκπροσώπηση της Μεσσηνίας με δυο υπουργούς, οι οποίοι και δεν εξέφρασαν καμία διαφωνία τότε, αλλά και για αρκετό χρόνο, και αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φύγει από την εξουσία και οι τιμές της ελιάς στη Μεσσηνία, είχαν κατρακυλήσει.
Μετά τις εκλογές του 2019, στις 19/12/2019, κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή και αναδείκνυα το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η Απόφαση Αποστόλου. Σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή η τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, παραδεχόταν ότι «η δε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της “Ελιάς Καλαμάτας” ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών” που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς».
Προχθές, ο βουλευτής του νομού μας, του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, χαρακτήρισε σε ομιλία του «λανθασμένη την απόφαση Γεωργαντά, η οποία δίνει πάτημα σε μεγάλα εξαγωγικά επιχειρηματικά συμφέροντα» και τη χαρακτήρισε «πολιτική εξαπάτηση και κοροϊδία, που θέτει σε κίνδυνο το προϊόν μας».
Χθες, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «υιοθετήθηκε η λογική λύση για την επιτραπέζια Ελιά Ποικιλία Καλαμάτα…» και χαιρετίζει τη νέα απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.
Αυτοί που δημιούργησαν το τεράστιο πρόβλημα στην ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και έδωσαν το δικαίωμα σε τρίτες χώρες να τυποποιούν και να εξάγουν, με το «Καλαμάτα Olives», χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τη χώρα προέλευσης, αλλά και σε κάποιους λίγους Έλληνες τυποποιητές, που θα μπορούν να φέρνουν από το εξωτερικό, με χαμηλές τιμές, ελιές ποικιλίας Καλαμών, να τις τυποποιούν, να τις βαφτίζουν ελληνικές και να τις εξάγουν ελεύθερα, με το «Καλαμάτα Olives».
Αυτοί που με απόφασή τους το 2018 και εντεύθεν παγίωσαν μια απαράδεκτη κατάσταση, δε δικαιούνται σήμερα να εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους αγρότες μας.
Προσωπικά, δηλώνω αντίθετος με τις υπουργικές αποφάσεις των κ.κ. Αποστόλου και Γεωργαντά και θα συνεχίσω τον αγώνα μου, με κάθε τρόπο και μέσο, για την αποκατάσταση της ζημιάς, και την προστασία των παραγωγών μας από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών.
Θα ασκήσω κάθε βουλευτικό μου δικαίωμα, ώστε να μη διανοηθεί κανένας Έλληνας τυποποιητής να φέρει ελιές από τρίτες χώρες και να τις εξάγει ως ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ. Θα συνεργαστώ με την Ένωση, τους Δήμους και όλους τους φορείς στο νομό, θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προσφύγουμε στα αρμόδια Δικαστήρια Ελληνικά και ξένα.
Στη μάχη που δώσαμε οι Μεσσήνιοι για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ήμασταν μόνοι και δυστυχώς δεν ήμασταν ενωμένοι, αφού κάποιοι λίγοι παράγοντες και φορείς είτε απουσίασαν είτε συντάχθηκαν κρυφά ή φανερά με όλους τους άλλους, που τους είχαμε απέναντί μας.
Εμείς ήμασταν πάντα διαλλακτικοί και καταθέσαμε προτάσεις για επέκταση του ΠΟΠ, για μεταβατική περίοδο, και πολλά άλλα, με έναν και μόνο σκοπό, την προστασία των Ελλήνων παραγωγών και όχι μόνο των Μεσσηνίων, από τον ανταγωνισμό των τρίτων χωρών. Εύχομαι η ζημιά, που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει, να μην είναι ανεπανόρθωτη
Περικλής Μαντάς: Καταστροφική η νέα απόφαση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
Βλαπτική ενέργεια κατά των Ελλήνων παραγωγών ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χαρακτηρίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Ο βουλευτής κ. Μαντάς ξεκαθαρίζει ότι θα αντιπαλέψει με τους φορείς τη συγκεκριμένη απόφαση και τονίζει ότι “θα συνεχίσω να προασπίζομαι την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας απέναντι σε κάθε υπονόμευση και κάθε μεθόδευση απ’ όπου και αν προέρχεται, στηρίζοντας τα συμφέροντα της Μεσσηνίας, όπως άλλωστε πράττω από την πρώτη στιγμή”.
Επίσης ο Περικλής Μαντάς ζητά με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία τις υπηρεσιακές εισηγήσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ηγεσία του υπουργείου για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας…
Χρυσομάλλης: Αιφνιδιαστική, χωρίς διαβούλευση η απόφαση
Τον προβληματισμό του για την αιφνιδιαστική και χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους βουλευτές του νομού απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, διατυπώνει και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον υπουργό προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά, τονίζει ότι περιμένει να δει το σκεπτικό του υπουργείου, βάσει του οποίου υποστηρίζεται ότι δεν πλήττεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ενώ υπογραμμίζει ότι παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του ΠΟΠ.
Η θέση του περιφερειάρχη
Μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την απόφαση του κ. Αποστόλου (πρώην ΥΠΑΑΤ), σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ Ελιά «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» γίνονται απολύτως σαφή τα εξής: 1. Καμία κυβέρνηση (τώρα και πριν και στο μέλλον) δεν έχει τη διάθεση να συγκρουσθεί για το λογικό και το δίκαιο, γιατί αυτό συνεπάγεται δυσβάστακτο πολιτικό και κομματικό κόστος.
2. Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας, που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον οποιονδήποτε στον πλανήτη.
3. Αποτελεί ευθύνη της Ένωσης Μεσσηνίας (ιδιοκτήτη της ΠΟΠ) να προσαρμόσει τη στρατηγική διεκδίκησης, σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί και η νέα απόφαση παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις περί ΠΟΠ του ευρωπαϊκού κανονισμού και εκεί πρέπει να δοθεί η δίκαιη μάχη για το αυτονόητο.
4. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει απολύτως την Ένωση σε αυτό το δίκαιο αγώνα και θα της παράσχει την αναγκαία νομική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
5. Ο αγώνας για την προστασία της ΠΟΠ – Ελιά Καλαμάτας θα δικαιωθεί με τη συνεργασία, τη σύνεση, την τεκμηρίωση στο ευρωπαϊκό επίπεδο (παραβιάζονται με ακραίο τρόπο οι κανονισμοί) και όχι με πολιτικαντισμούς, ψηφοθηρία και ιδιοτέλειες κάθε μορφής.
Δήμαρχος Μεσσήνης
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, της περιοχής όπου παράγεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, Γιώργος Αθανασόπουλος, σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία επαναφέρεται η απόφαση Αποστόλου, είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Συνεχίζει, ωστόσο, τονίζοντας ότι ο Δήμος Μεσσήνης και ο ίδιος προσωπικά θα αναλάβουν και θα συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης αυτής…
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ελιά Καλαμάτας, τόνισε: «Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης, προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε».
ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
Η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και μακροπρόθεσμα η Ελιά Καλαμών απειλείται με οριστική εξαφάνιση, μετά την «απόφαση πρόκλησης» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ταυτίζεται με τη λεγόμενη απόφαση Αποστόλου και καταχωρεί την ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», υπογραμμίζει σε παρέμβασή του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Νικολακόπουλος.
«Ο υπουργός της Ν.Δ. κ. Γεωργαντάς έβαλε την υπογραφή του υπέρ της ελεύθερης χρήσης της προστατευόμενης ονομασίας Καλαμάτα για Ελιές Καλάμων από όλο τον κόσμο» τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος.
Η παρέμβασή του για τις εξελίξεις σχετικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας έχει ως εξής: «Μοιραίοι, δειλοί και άβουλοι… Να τους χαίρεστε…
Με μια απόφαση πρόκληση η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει ταφόπλακα στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και μακροπρόθεσμα στην Ελιά Καλαμών. Μετά τη μαύρη σταφίδα άλλο ένα εμβληματικό προϊόν της περιοχής μας απειλείται με οριστική εξαφάνιση, μιας και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φαίνεται πως κόπτεται για τα συμφέροντα των εισαγωγέων σε βάρος των Ελλήνων και μεταξύ αυτών και των Μεσσήνιων παραγωγών. Δυστυχώς, δικαιώνεται καθημερινά η αείμνηστη πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, που πρώτη είχε μιλήσει για τις προτεραιότητες της Μητσοτάκης Α.Ε
Συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του και χέρι χέρι με τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου που ξεκίνησε το έγκλημα εις βάρος της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ και της Ελιάς Καλαμών, ο υπουργός της Ν.Δ. κ. Γεωργαντάς έβαλε την υπογραφή του υπέρ της ελεύθερης χρήσης της προστατευόμενης ονομασίας Καλαμάτα για Ελιές Καλάμων από όλο τον κόσμο. Δηλαδή, να μπορεί ο οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλάμων να τις διακινεί με την ονομασία Καλαμάτα. Να τον χαίρονται… οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού.
Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ή άγνοιας ο υπουργός στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται στη σημασία των προϊόντων ΠΟΠ, βρισκόμενος προφανώς σε τεράστια σύγχυση, μιας και ο ίδιος μπαίνει πλέον στον πάνθεον με τους νεκροθάφτες των συμφερόντων των παραγωγών και τυποποιητών προϊόντων ΠΟΠ.
Δυστυχώς, οι Μεσσήνιοι παραγωγοί πλήρωσαν ακριβά το τίμημα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας και της περιοχής μας. Οι παραγωγοί πλέον γνωρίζουν και δυστυχώς πλήρωσαν ακριβά το τίμημα.
Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με σεβασμό στο ιδρώτα και στον κόπο των παραγωγών και των υγιώς δρώντων τυποποιητών και εξαγωγέων, έχοντας σταθερή προτεραιότητά μας πως ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός θα δώσει την ώθηση και στους υπολοίπους, αλλά και την άνθηση στην μαραζωμένη ελληνική ύπαιθρο».
Η παράταξη Πετράκου ζητά έκτακτη συνεδρίαση
Να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «για να καταδικάσουμε την εγκληματική απόφαση Γεωργαντά και να απαιτήσουμε προστασία του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας» ζητά με πρότασή της προ τον πρόεδρο του Σώματος, Γιάννη Μαλτέζο και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, καθώς και προς όλες τις παρατάξεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», που εκπροσωπείται από τους Θανάση Πετράκο και Δημοσθένη Δρούγκα.
Μια διαφορετική άποψη
Στο… χείμαρρο των ανακοινώσεων αναδημοσιεύουμε και την άποψη του Βασίλη Ζαμπούνη από την ενημερωτική ιστοσελίδα olivenews.gr:
«Οι μεγάλοι χαμένοι από την απόφαση Γεωργαντά είναι οι Μεσσήνιοι. Μάλλον ερμήνευσαν λανθασμένα τα όσα ειπώθηκαν στις κλειστές συσκέψεις με το υπουργείο. Επίσης άφησαν και πέρασε ανεκμετάλλευτη η χρονική περίοδος μετά την απόφαση του ΣτΕ, που δημιουργούσε μια ευνοϊκή συγκυρία υπέρ της πραγματικής ενότητας όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών. Μπορούσαν να πάρουν μια πρωτοβουλία υπέρ μιας συνάντησης όλων των πλευρών.
Φοβάμαι πως αν επιμείνουν στην πολιτική “των στενών οριζόντων”, του απομονωτισμού με “ολίγον όμορους νομούς” και των δικαστικών διεκδικήσεων, τότε θα συνεχίσουν να χάνουν τα δίκια που πράγματι έχουν όσον αφορά στο ΠΟΠ -ή τουλάχιστον τη νομική του ερμηνεία- σε βάρος όχι μόνο της Καλαμάτας, αλλά και της ελιάς Καλαμών γενικότερα.
Ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, επιφυλάχθηκε να μελετήσουν την απόφαση Γεωργαντά, επισημαίνοντας πως ανατρέπει το ΣτΕ επαναφέροντας την απόφαση Αποστόλου.
Οι γείτονες της Μεσσηνίας, οι Λάκωνες, δια του προέδρου του ΑΣ Γερακίου και μέλους της ΔΟΕΠΕΛ, Στέλιου Μιχαλούτσου, μου επισήμαναν την ανάγκη να “θωρακιστεί” το προϊόν απέναντι όχι μόνο στις “ελληνοποιήσεις”, αλλά στο μεγάλο κίνδυνο του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού από Αίγυπτο, Τουρκία κ.λπ. Σαν τέτοια λύση ο ίδιος θεωρεί την επέκταση στο πανελλαδικό ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Η νέα ελαιοκομική περίοδος 2022/23 βρίσκει τους ελαιοπαραγωγούς να αντιμετωπίζουν τόσο αυξημένα κόστη ώστε μόνο μια άνοδος της τιμής στο 1,80 ευρώ/κιλό “σκούπα” μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ανηφορίζοντας στις Λιβανάτες της Φθιώτιδας, ο εκπρόσωπος της εκεί Ομάδας Παραγωγών και επίσης μέλος της ΔΟΕΠΕΛ, Δημήτρης Μαυροειδής, συμφώνησε μεν πως πρόκειται για μια κατ΄αρχήν θετική απόφαση που ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές, όμως δεν προσφέρει την οριστική λύση. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η πανελλαδική επέκταση του ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Λαμπρό παράδειγμα της ελαιοπαραγωγικής Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ο Συνεταιρισμός της Αρχαίας Ωλένειας. Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού και ταμίας του Δ.Σ. της ΔΟΕΠΕΛ, Θανάσης Μπαλτάς, επισήμανε και αυτός ότι επανέρχονται οι εξαγωγές του Kalamata Olives, γεγονός θετικό όχι μόνο για τους μεταποιητές – εξαγωγείς, αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς. Όμως, καμία υπουργική απόφαση δε λύνει όλα τα προβλήματα. Η λογική των ευρύτατων δυνατών συναινέσεων στην κατεύθυνση της πανελλαδικής διεύρυνσης του ΠΟΠ/ΠΓΕ θα πρέπει να αποτελέσει άμεση στρατηγική κατεύθυνση».
Πηγή: Τharrosnews.gr