Από το νούμερο των 250.000 αγροτών, που αναφέρθηκε ως εν δυνάμει δικαιούχων της ειδικής ενίσχυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ για την εξισορρόπηση του κόστους αγοράς των λιπασμάτων τον τελευταίο χρόνο, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι και αυτή τη φορά, όπως έγινε με το αγροτικό πετρέλαιο, η ενίσχυση θα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Ακόμα κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, οι διευκρινήσεις που μένει να δοθούν, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναφορικά με την επιδότηση των λιπασμάτων, είναι πολλές. Θα ληφθούν υπόψη τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων ή θα υιοθετηθεί κι εδώ η μέθοδος του πετρελαίου; Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει ένα «αντικειμενικό σύστημα», με τις ανάγκες σε λιπάσματα κάθε καλλιέργειας και ανάλογα να βρεθεί ένας τρόπος επιδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με βάση τα στρέμματα που υποστηρίζουν σε κάθε καλλιέργεια.
Σε αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις θα κληθεί να απαντήσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχεδόν έτοιμο το πλαίσιο για το δεύτερο πακέτο επιδότησης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών και επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες του υπουργείου την πιο πρόσφορη λύση για την υπόθεση των λιπασμάτων. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις.
Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, εφόσον πράγματι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του 2022. Τρεις μήνες και κάτι μέρες έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Ειδικά σε περίπτωση που χρειαστεί η έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, όπως για παράδειγμα στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υποστηρίζεται με κοινοτικά κονδύλια, τότε ο χρόνος είναι λιγότερος απ’ όσο φαίνεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους, που στη συνέχεια θα περάσουν από διασταυρωτικούς έλεγχους και ούτω καθ΄εξής, πρόκειται για μια επίσης χρονοβόρα διαδικασία και περαιτέρω καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις των μέτρων, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια πληρωμή που θα γίνει υποδεχτή με αρκετή γκρίνια.
Πηγή: Agronews.gr