Πρωτογενής Τομέας

Από τα 70 λεπτά ξεκίνησαν τα λεμόνια, μικροκαρπία και μείωση παραγωγής φέτος

Από τα 70 λεπτά ξεκίνησαν τα λεμόνια, μικροκαρπία και μείωση παραγωγής φέτος

Οι τιμές ξεκίνησαν από τα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ίσως και λίγο παραπάνω.

Ξεκίνησαν στις παραγωγικές ζώνες οι πρώτες κοπές για τα λεμόνια. Η παραγωγή είναι μειωμένη, ενώ κάποιοι παραγωγοί παραπονιούνται για φαινόμενα μικροκαρπίας, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας και ο περσινός πάγος, δεν έχουν ωφελήσει τα δέντρα.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά-δειλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω του παγετού του περασμένου Φεβρουαρίου και της μετέπειτα ξηρασίας, ενώ παρατηρείται και μικροκαρπία, προφανώς επειδή δεν έπεσαν ικανές βροχές. Αυτές τις ημέρες κόβονται Ιντερντονάτο και λίγα Μαγληνά, με τις πρώτες πράξεις να αφορούν τιμές στα 60-70 λεπτά το κιλό. Όπως αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης, υπάρχει η πεποίθηση πως επειδή είναι και πιο μικρά σε μέγεθος τα λεμόνια για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και λόγω μειωμένης παραγωγής, η τιμή δεν θα διολισθήσει, όπως έγινε πέρσι, που άρχισε με 60 λεπτά και μέσα σε λίγες ημέρες, κατέρρευσε.

Ο κ. Κώστας Πάππας, λεμονοπαραγωγός από το Κιάτο Κορινθίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχουμε αρχίσει την συγκομιδή στα Ιντερντονάτο, αλλά με πολύ λίγες ποσότητες. Η ποιότητα είναι καλή, αλλά οι ποσότητες λίγες, όπως και πέρσι, αφού η ξηρασία και η ανομβρία, επιμένει για μήνες τώρα στην περιοχή μας. Εκτός αυτού έχουν στερέψει και οι περισσότερες γεωτρήσεις και οι παραγωγοί είμαστε με τα χέρια δεμένα. Κατά συνέπεια, οι ποσότητες στην πρώτη κοπή είναι εξαιρετικά λίγες και η πρώτη τιμή είναι στα 70 λεπτά το κιλό. Πιο δυναμικά στην παραγωγή, θα μπούμε τον Οκτώβριο. Ως ώρας η ζήτηση είναι επίσης έντονη».

Τέλος, η κα Ανδριάννα Γκίκα καλλιεργεί λεμόνια διαφόρων ποικιλιών, μεταξύ των οποίων και Ιντερντονάτο, στην περιοχή του Λουτρακίου. Όπως μας είπε πέρσι ήταν πολύ κακή χρονιά για τις τιμές, αφού δεν πέρασαν τα 40 λεπτά, ενώ υπήρχε και μείωση παραγωγής. Κάμψη υπάρχει και φέτος στην παραγωγή, αλλά το σημαντικότερο, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως είναι σχεδόν έτοιμα για κόψιμο, αλλά δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup